Şampiyonluk yolculuğu kümede kalma mücadelesine mi dönüyor? "Galatasaray'ın hesaplaşmaya değil başarıya ihtiyacı var"

Terim'in ardından göreve gelen Torrent de Galatasaray'a çare olamadı. Sezona üç kulvarda başarı hedefiyle başlayan Galatasaray'ı 4 maçlık zorlu fikstür bekliyor. Spor yazarı Levent Tüzemen, Galatasaray'daki kötü gidişi Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaray, Süper Lig'de oynadığı son maçta sadece 1 galibiyet alabildi. Sarı-kırmızılılar, küme düşme hattının 3 puan uzağında bulunuyor / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 25. haftasında sahasında Kayserispor ile 1-1 berabere kalan Galatasaray'da kötü gidişe bir türlü çare bulunamıyor.

Yeni başkan Burak Elmas başkanlığında ve teknik direktör Fatih Terim yönetiminde sezona üç kulvarda başarı hedefiyle çıkılan yol, içinden çıkılamaz bir yöne doğru sürükleniyor.

UEFA Avrupa Ligi'nde grubundan namağlup lider çıkarak mart ayındaki son 16 turunu garantileyen Galatasaray'da işler Süper Lig ve Türkiye Kupası için hiç de yolunda gitmedi.

Türkiye Kupası'nda ikinci lig ekibi Denizlispor'a elenen sarı-kırmızılı ekip, Süper Lig'de ise oynadığı son 14 maçta sadece 1 galibiyet alarak lider Trabzonspor'un 31 puan gerisinde kaldı.

Sarı-kırmızılılar, bu sezon topladığı 29 puanla küme düşme hattının sadece 3 puan uzağında yer alıyor. Önünde ise oldukça zorlu bir fikstürü var.

Domenec Torrent yönetiminde 5. lig maçını geride bırakan ve henüz galibiyet alamayan İstanbul ekibi, 26. haftada Göztepe'ye konuk olacak. Takip eden haftada küme düşme hattındaki Çaykur Rizespor'u ağırlayacak olan Galatasaray, sonrasında lig ikincisi Konyaspor ve ezeli rakibi Beşiktaş ile karşılaşacak.

Takımın oynadığı futbol ise taraftarları belki de en çok tedirgin eden konu. 

 

Levent Tüzemen-Twitter.jpg
Levent Tüzemen / Fotoğraf: Twitter

 

"Mevcut kadro hücum edebilen değil önce savunmayı doğru yapabilen bir beceriye sahip"

Spor yazarı Levent Tüzemen, Galatasaray'daki kötü gidişi, Avrupa'da yenilgisiz yoluna devam eden takımın "şampiyonluk" hayali ile başlanan sezonda "kümede kalma" mücadelesine dönüşmesini, teknik direktör Okan Buruk iddialarını ve bundan sonra yapılması gerekenleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Tüzemen, Galatasaray'da son dönemde yaşanan düşüşte kadro mühendisliğinin yetersiz olmasının etkili olduğunu dile getirdi. 

Sezon başı yapılan transferlerin kalitesizliğinin su yüzüne çıktığını belirten Tüzemen, "Avrupa'da kompakt futbola dayalı oyun, oyuncuların defolarını örterken başarılı olmalarını sağladı. Mevcut kadro hücum edebilen değil önce savunmayı doğru yapabilen bir beceriye sahip. Rakibi durdur, kontra atakla rakibi vur politikası Avrupa'da başarıyı getirdi, Türkiye'de Fatih Terim Avrupa'daki oyundan uzaklaşınca eski Galatasaray'daki gibi önde basan rakipten top çalıp, hücuma giden bir Galatasaray olmasını isterken bunun karşılığını alamadı. Nedeni de oyuncuların kalitelerinin yetmemesi oldu" dedi.

 

20220213_2_52146041_73606865.jpg
Afrika Kupası'ndan dönen Mustafa Muhammed, Kayserispor karşısında Galatasaray'ın beraberlik golünü kaydetti / Fotoğra: AA

 

"Terim sonrası oyuncularda olumlu etki yaratacak bilgili bir hocanın getirilmesi gerekirdi"

Kulüplerde teknik direktör değişimleri genel anlamda oyuncular üzerinde olumlu etki yapar ve takım yaşanan değişimden sonra bir reaksiyon gösterir.

Galatasaray'da eleştirilen en önemli konulardan biri de takımın bu noktada bir tepki vermemesi.

Tüzemen'e göre, Terim sonrası Torrent'in gelişinde bu etki görülmedi. 

Fatih Terim sonrası oyuncular üzerinde olumlu etki yaratacak, gövdeli ve bilgili bir hocanın göreve getirilmesi gerektiğini ancak yapılan değişikliğin bu etkiyi yaratmadığını ifade eden Tüzemen, "Torrent burada kendini kanıtlamaya çalışıyor. Galatasaray'ı içine düştüğü durumdan çıkarmaya çalışmıyor. Oyuncularla olan iletişimleri çok kopuk. Taktik idmanlara yerli yardımcıları almıyor. İkincisi son maçta sonra oyuncuları kaybeden bir açıklama yaptı. 'Bizim görevimiz oyuncuları ceza alanına kadar getirmektir' dedi. Ben böyle bir teknik direktör açıklamasını ilk defa duyuyorum. Bu saatten sonra bu söyleminden dolayı Galatasaray'ın bu hocayla devam etmemesi lazım. Çünkü teknik direktörün oyunculara çok güvendiğini düşünmüyorum" diye konuştu. 

"Çok kritik bir maça çıkıyorsun ve Pulgar kulübede oturuyor"

Galatasaray'ın uzun süredir ara transfer dönemini beklediğini ve bölgedeki eksiği gidermek için 6 numara transferi yapmak istediğini hatırlatan Tüzemen, "Vizyonu dar bir hocayla yola devam etmek Galatasaray'a zarar verir. Ayrıyeten de Fatih Terim sonrası Torrent'i takımın başına getirmek de yönetimin vizyon eksikliğinin göstergesidir" ifadelerin kullandı. 

 

20220213_2_52146041_73606872.jpg
Domenec Torrent / Fotoğraf: AA

 

"Özgüvenini ayağa kaldıracak, duygularına hitap edebilecek bir teknik direktör olmalı"

Küme düşme hattının 3 puan üzerindeki Galatasaray'ı zorlu bir fikstür bekliyor.

Sarı-kırmızılıların ligdeki geleceğini belki de Göztepe, Çaykur Rizespor, Konyaspor ve Beşiktaş ile oynayacağı müsabakalar etkileyecek.

Tüzemen, 4 maçlık periyodu Galatasaray'ın nasıl geçireceği yönündeki sorumu şöyle yanıtladı:

Vallahi Torrent'le geçirirse benim umudum yok. Oyuncuların özgüvenini ayağa kaldıracak, onların duygularına hitap edebilecek bir teknik direktör olması lazım. Torrent'in böyle bir ilişkisi yok. Oyuncularla birebir konuşması yok. Bu zaman kaybı olur ve öndeki dört maç Galatasaray için çok zorlu. Evinde oynayacağı maçları bile kazanmakta zorlanıyor. Galatasaray takımı zaten haftalardan beri kazanamıyor. Bu takımın özgüvene ihtiyacı var. Öncelikle gol yememeye ihtiyacı var. Diyor ki 'pozisyona giriyoruz'. Pozisyonların hepsi gol değil ki denemişsin girmemiş. Bu pozisyon değil. Pozisyon farklı. Kaleye şut atmışsın, kaleci çıkarmış. Pozisyon benim ölçüme göre bir tane var o da Feghouli'nin pozisyonu. Yanlış yere vurdu. Onun dışındakiler denemişsin yani hakim olduğun net pozisyonlar değil. Galatasaray kendini 'iyi oynadık' diye aldatmasın. Hiçbir şey oynamadı Galatasaray. İyi oynayan takım maç kazanır. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Galatasaray'da bu kadar çok karavana atılan bir transfer dönemi yaşanmadı"

"Galatasaray Başkanı ben olsaydım, geçen sene şampiyonluğu iki golle kaybetmiş bir takımı dağıtmaz, elde tutar, ona takviyeler yapardım" diyen Tüzemen, sezon başı kadroda yapılan transferlerle ilgili şu yorumu yaptı:

"İki bek değişmiş, Aanholt gelmiş, Boey gelmiş. Gerek var mı? Ardından orta sahada herkesi göndermişsin, Berkan'ı almışsın ki hiçbir başarısı yok, zaten kötü oynuyor. İleride Halil'i yarım sezon için almışsın, soru işareti. Cicaldau, Morutan'ı almışsın, Alparslan ile Aytaç Kara senin futbolcun olmadığını göstermişler. Galatasaray'da bu kadar çok karavana atılan bir transfer dönemi yaşanmadı."

 

20220213_2_52146138_73607298.jpg
Ara transfer döneminde takıma katılan Bafetimbi Gomis, ilk maçına Kayserispor karşısında çıktı / Fotoğraf: AA

 

"Geçmişte yaşamak hata olur"

Son günlerde ismi Galatasaray ile anılan teknik direktör Okan Buruk'un takıma gelmesi durumunda katkı sağlayıp sağlamayacağı yönündeki yorumları da değerlendiren Tüzemen, sözlerini şöyle noktaladı:

Katkısı olmaz olur mu? Olur tabii. Okan Buruk'un da hoca olarak Fatih Terim'den bir farkı yok. Onun ekolünden yetişmiş. Başakşehir'in şampiyonluğunun perde gerisindeki soyunma odası konuşmalarına baktığınız zaman Fatih Terim'inkinden bir farkı yok. Bir de daha genç bir hoca. Oyuncularla antrenman yapabilecek, içlerinde yer alabilecek, o dönemi yaşamış, yönetebilecek son derece kaliteli bir adam. Galatasaray yönetimi kendi beceriksizliğini oyunculara yüklememeli. Galatasaray Selçuk İnan'ı bedava aldı Trabzon'dan. Galatasaray takımına birçok oyuncu bonservissiz geldi. Okan Buruk'un ayağı kırıldı, 1 buçuk yıl top oynamadı. Galatasaraylılığını inkar eden bir adam değil. Yani geçmişte yaşamak hata olur. Galatasaray'ın başarıya ihtiyacı var, hesaplaşmaya ihtiyacı yok.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU