Akşener'den "sermaye kontrolü" iddialarına tepki: Türkiye’nin iflasına neden olur

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "İç güçler dediğimiz zaman İzzet Hocanın yorumu üzerinden bakarsak bankalardaki hesaplara el koymaya kadar kararlar çıkacağına kadar bir endişe yaratır ki bu Türkiye’nin iflasına neden olur" diye konuştu

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Uygur İnsan Hakları toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İktidarın sermaye kontrolü yapacağı iddialarına cevap veren Akşener, "Böyle bir ciddiyetsizlikle ekonomiyi canlandıramaz yönetemez ve kendi varlığı üzerinden bir kefaret üzerine koyamaz. Maliye bakanları devlet hazinesiyle ilgili kefaret koyarlar. Ben bu konuşmaları büyük bir ciddiyetsizlik olarak görüyorum. Sayın bakan nezdinde bütün yöneticileri ciddiyete davet ediyorum. Türkiye’de bir ciddiyet krizi var. Konuşmalarına dikkat etmeye davet ediyorum" diye konuştu.

Japon bankası Nomura ile Prof. Dr. İzzet Özgenç'in açıklamalarını hatırlatan Akşener şunları kaydetti:

 Özgenç hocamız aynı zamanda hukuk profesörüdür. OHAL ilan edilebilir diye bir kapsam var. İç güçler dediğimiz zaman İzzet Hocanın yorumu üzerinden bakarsak bankalardaki hesaplara el koymaya kadar kararlar çıkacağına kadar bir endişe yaratır ki bu Türkiye’nin iflasına neden olur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japon bankası ve Prof. Özgenç'in açıklamaları

Prof. Dr. İzzet Özgenç dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki süregelen değer kaybı, "AĞIR EKONOMİK BUNALIM" sonucunun ortaya çıkacağı süreci başlatmıştır. Bu nedenle kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle OLAĞANÜSTÜ HÂL ilânına (Any., m. 119), toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir" ifadelerini kullanmıştı.

Özgenç'in bu öngörüsünü paylaşan Japon bankası Nomura da Türkiye raporunda iktidarın 5 aşamalı planını şöyle sıraladı:

1) Mali paket / Asgari ücret artışı
2) Faiz indirimleri / kredi büyümesi
3) Dolar kuruna TCMB ve kamu bankalarının müdahaleleri
4) Dış politika vakası
5) Olağanüstü hal ilanı

Japon bankası, erken seçim için TBMM'de yüzde 60'lık destek gerektiğini, bunun da MHP'nin yanı sıra AK Parti'den 65 vekil desteği gerektirdiğini belirten banka, bunun yüksek bir çıta olduğunu ancak gidişatın bu yönde olduğunu öne sürdü.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU