Akit yazarı: Yanlış giden bir şeyler yok mu?

“Bu öylesi berbat bir sarkaca dönüşür ki her türlü yanlışı, sapmayı veya günahı alkışlamayı marifet bellemiş amigolar ordusuyla tasfiye etmek üzere yola çıktığınız düşmanlarınıza benzediğinizi de fark edemezsiniz”

Fotoğraf: AA

Akit gazetesi yazarı Kenan Alpay, Türkiye’nin ekonomi alanında yaşadığı sorunları köşesine taşıdı.

Alpay, bugünkü köşe yazısında “Meseleye kronik muhalif cepheden değil halkın ve makul iktisadi çerçeveden baktığımızda ters giden, sıkıntıları büyüten, ümit ve güveni güçlü bir biçimde sarsan bir gidişatın yaşandığı kimseye sır değil” dedi.

Mevcut durumun ve gidişatın makul ve kuşatıcı bir biçimde izahının yapılması gerektiğini ifade eden Alpay, şunları yazdı:

İnkâr yoluna gidilmesi, dış güçlere veya faili meçhul birtakım spekülatörlere suçun yıkılmaya kalkışılması gibi seçenekler hiçbir sorunun çözümüne vesile ol(a)mayacaktır. Bilakis bu yol ümit ve güveni sarsıcı bir tuzağı muhtevidir. Normal şartlarda TL’nin bu denli değer kaybını da döviz kurunun bu denli tırmanışını da salt olarak ekonomik sebeplerle izah etmek hiç de kolay olmayacaktır. Ekonomide bozulan dengelerin, piyasada yaşanan olağanüstü dalgalanmaların siyasi tercihler, kadrolar ve izlenen yol haritalarıyla da ilgisinin olduğu aşikârdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alpay, “Dış güçleri ve işbirlikçilerini suçlama yolu, beraber çalışılan kadrolara gaflet ve ihanet isnad etme seçeneği kullanılabilir” derken samimi bir özeleştiri sürecine girilmeden topluma ve geleceğe güven verilemeyeceğini belirtti.

Alpay, şunları yazdı:

Özeleştiriden kaçtıkça, istişareye kapalı bir merkezi otorite görüntüsü perçinlendikçe, geçmişte beraber çalışılan kurucu kadrolara ve söylemlere yönelik tavırlardaki hırçınlık ve müdanasızlık tırmandıkça yanlışlar görülemeyecek, sapma gittikçe büyüyecek. Bu eşyanın kaderi ama bir siyasi hareket ve liderin kendi kendine yazdığı bir kader olacak. Tasfiye etmek yetmezmiş gibi beraber yola çıkıla kadroları kötülük ve düşmanlıkla eşitledikçe açık-örtülü koalisyon ortaklarına olan bağımlılık da onların tehdit ve şantajlarına açık olma durumu da arttıkça artacak. Bu öylesi berbat bir sarkaca dönüşür ki her türlü yanlışı, sapmayı veya günahı alkışlamayı marifet bellemiş amigolar ordusuyla tasfiye etmek üzere yola çıktığınız düşmanlarınıza benzediğinizi de fark edemezsiniz. 

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU