Birleşik Krallık'ın Afrika'dan sorumlu ismi, kıtanın izlediği cenaze töreninde Zimbabve'yle Zambiya'yı karıştırdı

Bazı kesimler, bu karışıklığı BK'nin Afrika ülkelerine yönelik sömürge döneminden kalma yaklaşımını sürdürdüğünün bir göstergesi olarak niteledi

Zambiya hükümeti, Kenneth Kaunda'nın ölümü nedeniyle üç hafta ulusal yas ilan etmişti (AP)

Birleşik Krallık'ın (BK) Afrika'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James Duddridge'in, Zambiya'nın kurucu Devlet Başkanı Kenneth Kaunda'nın cenazesinde yaptığı konuşmada Zambiya'yla Zimbabve'yi karıştırması tepki çekti.

Zambiya'nın BK'den bağımsızlığını kazanması için mücadele veren ve 1964'teki bağımsızlık ilanından 1991'e kadar ülkeyi yöneten Kaunda, 17 Haziran'da 97 yaşında hayatını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Lusaka'da Kaunda için cuma günü düzenlenen cenazede konuşan Duddridge, BK Kraliçesi II. Elizabeth'in taziye mesajını okuduktan sonra şunları söyledi:

Kaunda büyük bir insan, Afrikalı bir kahraman ve Güney Afrika'da apartheid'ın bitirilmesine yardım eden, Milletler Topluluğu'na son derece bağlı bir BK dostuydu. BK, ailesi, Zimbabve halkı ve tüm dünyayla beraber Dr. Kaunda'nın ölümünün yasını tutuyor.

Bakanın Zambiya'yı bir diğer eski BK sömürgesi Zimbabve'yle karıştırması, sosyal medyada tepkilere yol açtı. Bazı kesimler, bu karışıklığı BK'nin Afrika ülkelerine yönelik sömürge döneminden kalma yaklaşımını sürdürdüğünün bir göstergesi olarak niteledi.
 


Duddridge'in Zambiya'nın şu anki devlet başkanı Edgar Lungu'nun ismini telaffuz etmekte zorlanması da tepki çekti.

Afrika'daki bağımsızlık mücadelelerine verdiği destekle kıtanın en saygın liderleri arasında yer alan Kenneth Kaunda'nın cenazesine çok sayıda Afrika lideri katıldı. Tören Afrika'daki birçok ülke televizyonu tarafından yayımlandı.


Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU