Amerikan Taliban’ı olarak bilinen Lindh serbest

Sızdırılan resmi belgeler 38 yaşındaki Lindh’in 2016 yılında hala “radikal görüşlere” sahip olduğunu ortaya koyuyor

John Walker Lindh, 2001'de yakalanmasından kısa süre sonra verdiği röportajda / Fotoğraf: CNN

Afganistan’da 2001 yılında Taliban için savaştığı sırada yakalanan ve “Amerikan Taliban’ı” olarak bilinen John Walker Lindh serbest bırakıldı.

Federal Cezaevleri Bürosu, 20 yıllık cezasının 17 yılını dolduran Lindh’in, Indiana eyaletindeki Terre Haute cezaevinden şartlı tahliye edildiğini bildirdi. Bazı politikacılar 38 yaşındaki Lindh’in hala güvenlik riski oluşturduğunu düşünüyor.

Taliban savaşçıları arasında yaralı halde yakalanan Lindh’in görüntüleri sansasyon yaratmıştı. Lindh, Taliban’a destek sağladığını kabul ettikten sonra hapis cezasına çarptırılmıştı.

Öte yandan, dış politika dergisi Foreign Policy tarafından yayımlanan ve hükümetten sızdırılan belgelerde, Lindh’in 2016’da hala “radikal görüşlere” sahip olduğu belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Lindh’in serbest bırakılmasının “açıklanması imkansız” ve “vicdansızca” olduğunu söyledi.

Fox News’e konuşan Pompeo, “Burada beni derinden rahatsız eden ve yanlış olan bir şey var” dedi.

Lindh’in erkenden serbest bırakılmasına ilişkin kaygılarını dile getiren bazı politikacılar, şartlı tahliye yetkililerinin, eski cihatçılar arasındaki radikalleşmeye dair görüşlerini sorguladı.

Senatörler Richard Shelby ve Margaret Hassan, Federal Cezaevi Bürosu’na Mayıs’ta gönderdikleri mektupta, “Terör/aşırılık yanlısı saldırganların topluma başarılı bir şekilde yeniden entegre olmasını garanti edecek kurumlara dair izlenen politika, strateji ve süreç nedir?” diye sordu.

 

 

John Walker Lindh, tutuldukları karargahta saldırı başlatarak, kendisini ve diğer Taliban tutuklularını soruşturan CIA yetkilisi Mike Spann’ı öldüren bir grup Taliban askerinin arasında yer alıyordu.

Ancak Lindh, Taliban’a yasa dışı destek verdiğini kabul etse de, Spann’ın ölümünde rol aldığı iddiasını reddetmişti.

Lindh’i şartlı tahliye eden yetkili, önümüzdeki 3 yıl boyunca gözetimde tutulacak Lindh’e ilave kısıtlamalar getirilmesini de talep etti.

Başlangıçta bu talebe karşı çıkan Lindh, çevrimiçi sohbetini İngilizce yapması ve ruh sağlığı danışmanlığı almasını gerekli kılan, aşırılık yanlısı materyalleri bulundurmasını ve izlemesini yasaklayan ve ABD’den ayrılmasını engelleyen kısıtlamaları daha sonra kabul etti.

Federal cezaevinden erken tahliye edilmesinde Lindh’in iyi davranış sergilemesinin etkili olduğu belirtildi.

Lindh mahkemede “terörizmi her seviyede” kınadığını ve El Kaide lideri Osama bin Ladin’in saldırılarının İslam’a karşı olduğunu söyledi. Ancak Foreign Policy tarafından yayımlanan Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nin raporunda Lind’le ilgili Mayıs 2016’da “Küresel cihadı savunmayı ve şiddet içeren aşırılık yanlısı metinleri yazmayı ve çevirmeyi sürdürüyor” ifadesi bulunuyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU