İran-ABD gerginliğini "acil durum masası" düşürecek mi?

İran'ın nükleer faaliyetlerine yeniden başlamasıyla tırmanan ve Tahran'dan gelen "savaşın eşiğindeyiz" açıklamasıyla alevlenen gerilimi düşürebilecek öneri İran Meclisi'nden geldi. ABD'de ise 'çatışma' seçeneği hala masada

Fotoğraf: Reuters

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, İran ile ABD'li yetkililer arasında Irak ya da Katar'da acil durum masası kurulması gerektiğini belirtti. 

Felahetpişe, İran Meclisi Haber Ajansında (ICANA) yer alan açıklamasında, İran ile ABD arasındaki gerginliğe ilişkin yeni bir öneride bulundu. 

Amerikalı ve İranlı yetkililerin herhangi bir savaş çıkmayacağı yönünde açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Felahetpişe, iki tarafın da savaş istemediğine dikkati çekti. 

İranlı yetkiliye göre iki ülke arasında gerginliği  azaltmak için yeni bir mekanizma gerekiyor.

"İran ve ABD'nin en yüksek makamları savaş ihtimalini reddetti ancak üçüncü oyuncuların, dünyanın büyük bir bölümünün viraneye dönmesi için aceleleri var. İran ile ABD'li yetkililer arasında acil durum masası kurulmalı. Bu masanın özel işi, gerginliğin idaresi olacaktır." 

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, İran yönetimine nükleer programı terk etmesi konusunda görüşme çağrısında bulunmuş, diğer yandan da iki ülke arasındaki yüksek gerilim dikkate alındığında askeri çatışmayı da muhtemel gördüğü mesajını vermişti.

Trump Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Eminim ki İran yakında (bizimle) konuşmak isteyecek." cümlesini kullanmıştı. 

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Trump'ın kafası karışık

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise ABD Başkanı Donald Trump ile "B Takımı"nın ayrı şeyler söylediğini ve Trump'ın "ne düşüneceğini bilmediğini" belirtti. 

Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Trump'ın İran ile ilgili paylaşımını eleştirdi. 

Zarif,  "B Takımı" olarak adlandırdığı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid ile Trump'ın farklı şeyler söylediğini ifade etti.

"B takımı bir şey söylüyor, Trump da ayrı bir şey. Kimin ne düşüneceğini bilmediği tam olarak ortaya çıkıyor.  Biz, bin yıllardır ne düşünülmesi gerektiğini biliyoruz. ABD ile ilgili olarak ne düşünülmesi gerektiğini de 1953 (Musaddık'a yönelik ABD darbesi) yılından bu yana bunu biliyoruz. Bugünkü zamanda bu iyi bir gelişmedir."

Çin'den ABD'ye İran tepkisi

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları ile ilgili Pekin yönetiminden ise bir açıklama yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yaptığı görüşmenin ardından İran’ın nükleer anlaşmasının korunması gerektiği mesajını verdi. 

"Çin, ABD’nin İran’a tek taraflı yaptırımlar uygulamasına ve 'sözde' sınırını aşan yargı yetkisine karşı çıkıyor." diye konuştu. 

ABD-İran gerilimi

Trump yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamış,sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD'nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya başladığını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuştu.

ABD, geçen hafta İran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü'nü körfeze sevk etmişti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU