Bilecik Belediyesi ile tarihçi Şimşirgil arasında "intihal" polemiği

31 Mart'ta CHP'ye geçen Bilecik Belediyesi, belediye binasında bulunan Osmanlı padişahları tarih şeridindeki bilgilendirme metinlerini kaldırdı. Metinlerin sahibi Prof. Şimşirgil uygulamaya tepki gösterince belediyeden cevap geldi: İntihal şüphesi var

Fotoğraf: Bilecik Belediyesi

31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerde AK Parti'den CHP'ye geçen Bilecik Belediyesi'nin idare binasında bulunan tarih şeridinde yer alan Osmanlı Padişahları ile ilgili metinler kaldırıldı.

Ahmet Şimşirgil  kendisine ait metinlerin kaldırılmasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi, "Bu nasıl bir zihniyettir" diye sordu.

 


Bilecik Belediyesi ise bu tepkiye yine sosyal medyadan cevap verdi.

 

 

Sonraki paylaşımlarda da Şimşirgil'e yönelik şu ifadeler kullanıldı:

"Önceki yönetim bilerek ya da bilmeyerek bu kararı almış olabilir. Ama Semih Başkanımız bu konularda, Osmanlı’nın izinde olanlardan daha hassas olduğu için, panoları şehrimizdeki ŞEÜ, Fen Edebiyat F. Tarih Bölümü akademisyenlerinin uzmanlığına emanet etti."
 

"Kabul görmüş tarihçilerin eserleri temel alınacak"

Konuyla ilgili Bilecik Belediyesi'nden ayrı bir açıklama daha yapılarak, bilgilendirme panolarının tekrar düzenleneceği ve bu düzenleme yapılırken ulusal ve uluslararası kabul görmüş tarihçilerin eserlerinin temel alınılacağı" belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bilecik Belediyesi Osmanlı Padişahları Tarih Şeridinde bulunan ve padişahlara ait bilgilerin yazıldığı bilgilendirme panoları, yazarının hakkında uluslararası ve hakemli bilimsel bir dergide yaymlanmış intihal tespitleri bulunduğu için (Mukaddime, 2017, 8(1), s.173-190) içeriğinde yanlış ve eksik bilgi barındırma olasılığından dolayı kaldırılmıştır.

Osmanlı Padişahlarına ait kısa biyografiler, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden uzman akademisyenlerin çalışmasıyla, tarih camiasında saygınlığı ulusal ve uluslararası kabul görmüş Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve Prof. Dr. Cevdet Küçük gibi tarihçilerimizin eserleri temel alınarak yeniden düzenlenecek ve yerlerine yerleştirilecektir."

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU