ABD Gıda ve İlaç Dairesi danışma heyeti Moderna aşısına onayın önünü açtı

Aynı heyet Pfizer ve Alman ortağı BioNTech'in aşısını desteklemiş, bir gün sonra da FDA acil kullanım yetkilendirmesi vermişti

Fotoğraf: Reuters

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yetkilisi Stephen Hahn, FDA'nın Moderna Inc'in Kovid-19 aşı adayı için acil kullanım onayı vermeye yönelik "hızla" çalışacağını açıkladı.

FDA'nın dış danışmanlarından oluşan bir heyet, dün Moderna'nın koronavirüs aşısının acil kullanımını büyük çoğunlukla onaylayarak, pandeminin tahribat yarattığı ülkede Kovid-19'a karşı koruma sağlamak için ikinci bir seçenek sağladı.

Komite, aşının faydalarının 18 yaş ve üstü kişilerde risklerinden daha ağır bastığını 0 karşı 20 oyla onaylarken, 1 çekimser oy kullanıldı.

Bir hafta önce aynı heyet Pfizer Inc ve Alman ortağı BioNTech SE'nin aşısını desteklemiş, bir gün sonra da FDA acil kullanım yetkilendirmesi (EUA) vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hahn'ın açıklamalarının ardından Financial Times, FDA'nın Moderna'nın aşı adayının aciliyet temelinde kullanılmasını onaylamaya karar verdiğini bildirdi. Financial Times'ta yer alan ve konuya yakın kişilere dayandırılan habere göre, acil kullanım onayı önümüzdeki günlerde verilecek.

FDA ve Moderna, Financial Times haberi hakkındaki açıklama taleplerine yanıt vermedi.

Yüzde 94 etkili

FDA geçtiğimiz salı günü Moderna’nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının güvenilirliğini ve etkinliğini" doğrulamıştı.

54 sayfalık incelemede, yaklaşık 30 bin kişi üzerinde denenen aşının yüzde 94 etkili olduğu, özel bir güvenlik endişesi taşımadığı, yaygın olarak görülen ateş, baş, kas ve eklem ağrıları dışında ciddi bir yan etkisinin bulunmadığı kaydedilmişti.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU