Kılıçdaroğlu: Bir devlet, adalet ve liyakat ile yönetilir

CHP Genel Başkanı, “İkisi birbiri ile bağlantılıdır. Dolayısıyla devleti adalet ile yöneteceksiniz. Liyakat sıradan bir kavram değildir. Liyakat için bir eğitim gerekiyor” dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıkmadan önce “Adalet Yürüyüşü'nden” görüntüler sinevizyonda gösterildi.

Gösterim sırasında "Hak, hukuk, adalet" sloganı atıldı. Kılıçdaroğlu ve tüm vekiller, partilerinin grup toplantısında 'adalet' yazılı maskeler taktığı görüldü.

3 yıl önce neden yürüdüklerini anlatan Kılıçdaroğlu, “Bu cennet gibi vatana kardeş olalım, kavga etymeyelim diye yürüdük” dedi.

“Hala aynı nokta mıyız, hayır” diyen Kılıçdaroğlu, “Biz bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bizim böyle tarihsel bir sorumluluğumuz var. Geleceği yürüdük, yürüyemeyenler bize destek oldu” diye konuştu.

“Devlet, basın ve haber alma özgürlüğünü sağlayacak tedbirleri alır” Kılıçdaroğlu, “Devlet, taban taban zıt uygulamalar yürütülüyor. Geçen hafta iki gazeteci arkadaşımız, Saray’ın isteği üzerine 4 gün tutuldu" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği grup konuşmasında “Bütün kadınlara sesleniyorum, evinizde huzur yoksa sebebi saray sosyetesidir” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Meclis’te düzenlenen grup toplantısında gazeteci Müyesser Yıldız’ın tutuklanmasına ve medyaya eleştirilerde bulundu:

Anayasamız, ‘Devlet basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır’ diyor. 21. yüzyılın Türkiyesinde durum tam tersi. Anayasaya taban tabana zıt uygulamalara imza atıyorlar! Müyesser Yıldız'ın tutuklanmasına sebep olan bütün bilgiler internette hâlâ var. Yalnızca saray halk duymasın istiyor. O yüzden insanlar tutuklanıyor.

Medyanın yüzde 90’ını havuz medyasına dönüştürdüler. Havuz medyasını vatandaş izlemedi. Vatandaşın izlediği, okuduğu medyayı ele geçirmeye çalıştılar. Havuz gazeteleri aynı manşeti atıyor. Ne yaparsanız yapın ne yazarsanız yazın, kumpasınıza katılmayacağız. Biz doğru haberin peşindeyiz.

Tutuklu bulunan gazetecilerle birlikte iş insanı Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da ismini anan Kılıçdaroğlu, “Sosyal medyada trollerle gündem oluşturmaya çalışıyorlar. Pek çok gazeteci hapiste. AİHM kararlarını bile uygulamıyorlar. Bu, Firavun’un adaletidir” dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’de kadınların yaşadığı şiddet ve sorunlara dikkati çekerken şu ifadeleri kullandı:

Çocuğuna ekmek bulmak için konteynerleri gezen kadını bu saraydakiler görüyor mu düşünüyor mu? Bütün kadınlara sesleniyorum, evinizde huzur yoksa sebebi saray sosyetesidir.


“Hayvan bile bunu yapamaz”

Selahattin Demirtaş’ın eşine yönelik cinsiyetçi paylaşım yapana tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Önce gözaltına aldılar sonra serbest bıraktılar. Eğer bir sorun varsa oturur konuşursun, sende de akıl var, onda da ancak birileri akıllarını kiraya veriyor. Bu sayede de insan olmaktan çıkıyor. Bu kişiler, insan ve hayvan sınıfına girmez. Hayvan bile bunu yapmaz” değerlendirmesinde bulundu.

“Kadınlara yönelik şiddet arttı”

Kılıçdaroğlu bütün bu gelişmelere rağmen kadına yönelik şiddetin arttığını belirtti.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Korona sürecinde de yaşanan şiddetin arttığını görüyoruz. 5 bin 114 kadın için koruma kararı verilmiş. Neden bu şiddet, yaratılan, herkesi etkileyen yoksulluk, sefalet bu şiddetin nedeni olabilir mi? Çöpten ekmek kırıntısı arayan kadının sefaletini bunlar düşünüyor mu acaba?”

“Bir devlet, adalet ve liyakat ile yönetilir” ifadelerini kullanan CHP Genel Başkanı, “İkisi birbiri ile bağlantılıdır. Dolayısıyla devleti adalet ile yöneteceksiniz. Liyakat sıradan bir kavram değildir. Liyakat için bir eğitim gerekiyor” dedi.

Televizyon programlarına katılan bazı AK Partililerin ciddi itiraflarda bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı yardım kampanyasına da eleştirdi.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Sarayda yaşayan kirada oturandan neden para ister? Kirasını ödenmekte zorlanan adan sana niye para versin? Sarayda yaşayan niye millete IBAN numarası gönderir? Yahu yeter. Millette verecek bir şey kalmadı. Milletin kanını emdiniz. Ben bunları söylediğim için kızıyorlar. Kızsınlar, söylemeye devam edeceğim.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU