İmece Ev İşçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı İnal: Salgın herkes için zor, ev işçisi kadınlar için daha da zordu

"Dünya Ev İşçileri Günü" kapsamında sayıları bir milyonu bulan meslektaşlarının hakları için mücadeleye çağıran İmece Ev İşçileri Sendikası’ndan Minire İnal, salgın süresince gündelikçi olarak bilinen ev işçisi kadınların çoğunun işsiz kaldığını söyledi

Türkiye'de bir milyona yakın kadın "Gündelik" olarak bilinen ev işlerinde çalışıyor / Fotoğraf: Sol Haber

Bugün 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü...

İmece Ev İşçileri Sendikası’nın verilerine göre dünyada 100, Türkiye’de ise bir milyonu aşkın ev işçisi kadın var.

Ev işçisi terimi evlere temizlik, aşçılık ve çocuk - yaşlı bakımı için giden kadınlar için kullanılıyor.

Halk arasında “Gündelikçi” olarak da adlandırılan ev işçisi kadınlarının sorunlarını İmece Ev İşçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Minire İnal ile görüştük.

İnal, uzun yıllar ev işçisi olarak çalıştıktan sonra geçen yıl emekli olmasına karşın arkadaşları için mücadele etmeye devam ediyor.

Ev işçisi kadınlar ciddi sorunları olan meslek grupları arasında.

minire.jpg
Minire İnal yıllarca ev işlerinden çalıştıktan sonra şimdi meslektaşlarının hakları için mücadele ediyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Salgın süresince işe gidemediler

“Pandemi herkes için zor, ev işçisi kadınlar için daha da zordu” diyen İnal bunun nedenlerini şöyle anlattı:

Büyük bir kısmımız işe gidemedi. Hatta sigortalı çalışanlar bile dışarıdan hastalık getirir korkusu ile işten çıkarıldı.  Normalleşme ilan edilse de işler düzelmiş değil. Normalde haftada beş altı kere işe gidenler bile şimdi ancak haftada bir iki kere işe gidiyor.

Ezici çoğunluğu sigortasız, güvencesiz

İnal, ev işçisi kadınların en önemli sorununun sigortasız ve güvencesiz çalışmak olduğunu söyleyerek, bu oranın neredeyse yüzde 95’lere ulaştığını iddia etti.

Genel profil eğitim düzeyi düşük ve orta-üst yaş grubu

Ev işçisi kadınların genel olarak eğitimsiz, ortalama 35-40 veya daha üst yaşlarında olduğunu belirten İnal, “Bu arkadaşlarımız ailelerini veya geçindirmek için çalışmak zorundalar. Birçoğu da tek yaşıyor. Başka bir geliri yok. Evli olanların da eşleri genellikle gündelik işlerde çalıştıklarından kazançları yetmediğinden ev işlerine gidiyorlar”.

evişçileri1.jpg
Ev işçilerinin çoğu sigortasız çalışıyor / Fotoğraf: Birgün Gazetesi

 

"Tembel eşleri yüzünden ev işçiliğine başlayan kadınlar da var"

İnal, evli ev işçisi kadınların pek bilinmeyen bir özelliğine de dikkat çekti:

Evli olup ev işlerine giden kadınların birçoğunun eşleri genelde pek çalışmak istemeyen kişiler. Birçok kadın da çalışmak istemeyen eşi yüzünden ev işçisi oluyor. Eşleri çalışmamak için 100 tane bahane buluyor, sigara masrafını bile eşinin üzerine yıkmaya çalışıyor. Kadınlar da tembel eşleri yüzünden çocukları mağdur olmasın diye ev işlerine gitmeye başlıyor.

“Baskıya maruz kalıyoruz”

İnal, ev işçisi kadınların çalıştıkları evlerde kimi zaman baskıya maruz kaldığını da öne sürerek, “Evin bütün temizliğini yapıp, yemeğini hazırladığın halde bir bakmışsın evi sahibi telefon açmış sürahiye niye su koymadın diye sana çıkışır” diye konuştu.

“Ev işine gittiğini söylemekten çekinenler var”

İnal, ev işçiliğinin gittikçe bir meslek olarak benimsendiğini kaydederek, “Halen az da olsa ev işine gittiğini gizlemeye çalışan arkadaşlarımız oluyor. Gençler eğitim almak istediklerinden pek bu meslekte yoklar. Az sayıda çocuk bakan üniversite öğrencisi kızlar oluyor” dedi.

camsilme.jpg
Cam silmeye çalışırken her yıl çok sayıda kadın düşüp ölüp yaralanabiliyor / Fotoğraf: İHA

 

Kendisi de camdan düştü, iki ay hastanede kaldı

Evler aslında iş kazalarının en sıklıkla görüldüğü yerler. Her yıl bir sürü kadın evlerde olan kazalar sırasında yaralanıyor hatta ölüyor.

Birçok meslektaşlarını bu tür kazalarda kaybettiklerini söyleyen İnal’ın kendisi de bir kaza mağduru.

2009 yılında cam silerken üçüncü kattan düşen İnam, tam iki ay hastanede kaldığı gibi iki yılda çalışamamış.

Resmi kayıtlara girmese bile bir dönem İmece Sendikası'nın kurucularından olan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, 2012 yılında henüz sendikada olduğu dönemde verdiği bir demecinde her yıl cam silmeye çalışırken 40-50 civarında kadının düşerek yaşamını yitirdiğini ya da yaralandığını söylemişti. 

imece sendikası.jpg
İmece Ev İşçileri Sendikası, gündelikçi kadınların hakları için mücadele ediyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Meslektaşlarını hakları için mücadeleye çağırdı

İnal, 16 Haziran Dünya Ev İşçisi Kadınlar Günü’nde en büyük amaçlarının bütün meslektaşlarının sendikalarında örgütlenip hakları için ortak mücadele etmesi olduğunu söyledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU