Prof. Tutluoğlu: Yoğun bakımda bayıltılırken kendime kendime 'Yüze 50 yaşayacağım, yüzde 50 öleceğim' dedim, kimseye bulaştırmamış olmak beni rahatlattı

Kovid-19 teşhisiyle gördüğü tedavinin birinci ayında taburcu edilen hekimlerden Bülent Tutuluoğlu yendiği virüsü anlattı: İlerliyor ve bazen engel olamıyorsunuz

Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu / Fotoğraf: AA

Türkiye'de Kovid-19’a ilk yakalanan hekimlerden olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, 17 Mart’ta başlayan tedavi sürecinden yaklaşık bir ay sonra taburcu edildi.

Yüksek ateş şikayeti ve halsizlik belirtileri gösterince valizini hazırlayıp hastaneye giden Tutluoğlu, Kovid-19 şüphesiyle yatırılmıştı.

İlk iki testi negatif çıkan Tutluoğlu'na hastalığının 11. gününde Kovid-19 pozitif tanısı konuldu.

Kovid-19 olduğuna yönelik kesin tanı konulduktan sonra zorlu tedavi sürecine başlanan Tutluoğlu'na o günlerde protokolde yer alan plazmaferez (kanın tümden yenilenmesi) ve kök hücre dahil her türlü tedavi uygulandı.

Yaklaşık bir ay sonra taburcu edilen Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, koronavirüse ilk yakalandığı anları ve tedavi sürecini anlattı.

"İlerliyor ve engel olamıyorsunuz"

Kovid-19'un çok fazla iniş-çıkış gösteren bir hastalık olduğunu belirten Tutluoğlu, şunları kaydetti:

İlerliyor ve bazen engel olamıyorsunuz. Hastalığımın 12. gününde hiç ummadığım halde solunumum bozuldu. Oksijenim düşünce başlayınca yoğun bakım sürecim de başlamış oldu. Tahmin edemeyeceğim kadar çok ağır ve zor seyretti. Vücudum daha önceden hiç karşılaşmadığı bu virüse karşı bütün silahlarını kullanmaya kalktı, bağışıklık sistemim aşırı reaksiyon gösterdi ve bu da vücuduma çok zarar verdi.

“Kimseye bulaştırmamış olmak beni rahatlattı"

“Hastalığa yakalandıktan sonra başta ‘84 yaşındaki annem olmak üzere hastalarıma, yakınlarıma da bulaştırmışsam’ endişesi taşıyordum” diyen Tutluoğlu,"Kimseye bulaştırmamış olmam beni rahatlattı. Kabullenmek istemiyorsunuz, duygu ile mantık arasında gidip geliyorsunuz. Arkadaşlarım yoğun bakımda oksijenlerimin çok düşük olduğunu görünce doğrudan bayıltarak entübasyona geçirildim. Her şeye onay vermiştim" ifadelerini kullandı.

Tutluoğlu, yoğun bakımda arkadaşları kendisini bayıltırken kendi kendine "59 yaşındayım, yüzde 50 kurtulacağım, yüzde 50 öleceğim" dediğini söyledi. 

İçinde hastalara destek verememenin ve bu sürecin dışında kalmış olmanın üzüntüsü olduğunu anlatan Tutluoğlu, şunları şöyle konuştu: 

"Taburculuk sonrası 3-4 hafta daha dinlenmem gerekecek ve kendimi izole edeceğim. Hastalara tedavi hizmeti sunamamak ve diğer çalışan sağlık emekçileri arkadaşlarıma destek verememek beni çok üzdü, üzmeye devam ediyor."


AA


 

DAHA FAZLA HABER OKU