Ricardo Quaresma: Türk oyuncular doğuştan yetenekli ama yetmez, günümüz futbolu bundan çok daha fazlası

Kasımpaşa'nın Portekizli futbolcusu Ricardo Quaresma, koronavirüs günleri ve Türk futbolu ve ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldız futbolcu, "Buradaki futbolu seviyorum ve umarım birkaç yıl daha Türkiye’de oynamaya devam edebilirim" dedi

Ricardo Quaresma / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Kasımpaşa'da forma giyen Portekizli yıldız futbolcu Ricardo Quaresma, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ertelenen Süper Lig, eski teknik direktörü Şenol Güneş, Beşiktaş ve Türk futboluyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Avrupa ve Türkiye arasındaki farkı anlatan Quaresma, Türkiye'deki futbol sistemi hakkında şunları söyledi: 

Buradaki futbol; tutku, heyecan dolu ancak taktik açıdan gelişmesi gereken konular var. Bazen maçlarda bir dakikadan sonra takımlar taktiksel disiplinden kopmaya başlıyor. Hem oyuncular hem de teknik direktörler taktik açıdan daha fazla çalışma yapmaya başladı. Çünkü gerçekten Türk futbolu çok kaliteli ve çok iyi bir gelişim gösteriyor ama Avrupa futboluyla kıyasladığımda taktik açıdan biraz daha gelişmesi gerektiğini söyleyebilirim.

Türkiye’deki futbol çok tutkulu ve herkesin içindeki coşkuyu yansıttığı bir olgu. Ben bir yabancı olarak buradaki futbolu çok seviyorum ve umarım önümüzdeki birkaç yıl daha Türkiye’de futbol oynamaya devam edebilirim.

Türkiye’deki en beğendiği oyuncuların kim olduğu sorusuna, Medipol Başakşehir'in milli futbolcusu İrfan Can Kahveci ile Trabzonspor'un genç oyuncuları Abdülkadir Ömür ve Uğurcan Çakır yanıtını veren Quaresma, şöyle konuştu:

Bence Türk oyuncular çok yetenekli. Doğduklarında bu yetenekle ve kaliteyle doğuyorlar. Daha sonrası biraz mantalite ve zihinsel hazırlıkla alakalı. Çünkü günümüzde futbol, yetenekten çok daha fazlası. Profesyonel olmak, iyi dinlenmek, doğru beslenmek, çalışmak, bu tarz detaylar futbolda fark yaratıyor. O yüzden sadece yetenekle alakalı değil çünkü Türk genç futbolcuların hepsi yetenek olarak üst düzeyde.

 

Ricardo Quaresma - AA.jpg
Ricardo Quaresma / Fotoğraf: AA

 

"Güvenli olduğunu hissedersem oynarım"

Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen Süper Lig'in geleceğiyle ilgili de açıklamayar yapan Portekizli futbolcu, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) ligleri haziran ayının başında başlatma planlarıyla ilgili, "Umarım öngördükleri tarihe kadar bu durum çok daha iyiye gider ve bu hastalıktan kurtulmayı başarabiliriz" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dürüst olmak gerekirse futbol oynamayı çok özledim ama en başta gelen şey; her zaman insan sağlığı. Durumun değerlendirilmesi federasyon ve devlet tarafından yapılıp bir karara bağlanacaktır. Ama tabii ki durum düzelmez ise her zaman insan sağlığını ön planda tutmalıyız. Tabii ki futbol oynamak, ligi bitirmek ve normale dönmek hepimizin isteği ama önceliğimiz her zaman sağlıklı olmak.

Quaresma, "Avrupa’da maçlar oynanmaz ama Türkiye’de Süper Lig için devam kararı verilirse oynar mısın" sorusuna şu cevabı verdi: 

Güvende hissedersem tabii ki oynarım. Federasyon ve devlet bu konuda en doğru değerlendirmeyi yapıp karar alacaklardır. Bu konuda hem federasyona hem de devletin alacağı karara güveniyorum. Eğer oynatmaya karar verirlerse durum güvenli olduğu için bu kararı alacaklardır. Eğer ben de güvenli olduğunu hissedersem oynamakla alakalı herhangi bir problemim olmaz.

"Şenol Güneş, hem teknik direktör hem de insan olarak muhteşem biri"

Quaresma, Türkiye’de daha önce çalıştığı Abdullah Avcı ile bir problemi olmadığını, Şenol Güneş'in ise kendisi için çok özel olduğunu söyledi. 

Abdullah Avcı'nın Beşiktaş'a gelmesinin ardından takımdan ayrılan yıldız futbolcu, şunları söyledi: 

Benim Beşiktaş’tan ayrılma sebebim teknik direktör değil, başkandı. Abdullah Avcı’yla her zaman iyi bir diyaloğumuz oldu ve onunla çalışmaktan çok keyif aldım. Umarım her zaman başarılı olur. Şenol Güneş’le ise çok özel bir ilişkimiz oldu. Ondan çok şey öğrendim, hem teknik direktör hem de insan olarak muhteşem birisi. Hayatım boyunca da bende özel bir yeri olacak. Milli Takım’da da önemli işler yapıyor ve onun için her zaman en iyisini diliyorum.

"Şampiyonu tahmin etmek mümkün değil"

Süper Lig'in geride kalan 26 haftalık periyodunda birçok takımın inişli-çıkışlı bir grafik sergilediğini belirten Portekizli futbolcu, "Trabzon iyi bir dönem geçirip sonra biraz düşüş gösterdi ve tekrar yükselişe geçti. Başakşehir her zaman yarışın içindeydi. G.Saray şu anda form yakaladı. Beşiktaş iniş çıkışlar yaşadı. Fenerbahçe çok puan kaybetti. Kimin en formda olduğunu söylemek zor. Belki puan tablosunda önde oldukları için Başakşehir ve Trabzon’u söyleyebiliriz ama şampiyonu tahmin etmek mümkün değil" değerlendirmesini yaptı.

 

Ricardo Quaresma - AA2.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Ricky'nin tekniği iyi üstelik menajeri ve imza parası yok"

Kovid-19 salgını sürecinde evde geçirdiği karantina günlerinde futboldan uzak kaldığı için üzgün olduğunu ancak eşi Daphne, çocukları Ricky, Ariana, ve Kauana'ya bolca vakit ayırdığını aktaran Ricardo Quaresma, şunları kaydetti: 

Sadece ben değil, tüm insanlar aileleri ile yakından ilgilenme fırsatını buldu. Oğlum Ricky, futbol okulunda orta sahada forvet arkasında oynuyor. Tekniği mükemmel. Menajeri ve imza parası yok. 

Kendisini ligin kalanına hazır tutmak için çalışmalarını evden sürdürdüğünü söyleyen Quaresma, bu süreçte pasta yapmayı öğrendiğini, kızı ile ip atladığını ve oğluyla futbol oynadığını dile getirdi. 

Sporting Lizbon altyapısından yetişen ve kariyerinde Barcelona, Porto, Inter, Chelsea gibi kulüplerde devam eden Portekizli futbolcu, 2010'da 7 milyon 300 bin euro karşılığında Beşiktaş'a transfer olmuştu. 

Beşiktaş'ta 2 farklı dönemde toplam 8 sezon forma giyen Ricardo Quaresma, siyah-beyazlı takımla çıktığı 226 maçta forma giymiş, 38 gol ve 78 asistlik performans sergilemişti.

Sezon başında Beşiktaş'tan ayrılan Quaresma, transfer olduğu Kasımpaşa'da 19 maçta görev alırken, takımına 4 golle katkı verdi.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU