İran’da kabus sürüyor: Ölü sayısı 144, vaka sayısı 2 bin 926 arttı

Yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele eden İran’da 144 kişi daha hayatını kaybetti. Ölü sayısının 2 bin 378'e yükseldiği ülkede, milli parklar ve ormanlar da ziyarete kapatıldı. Türkiye’den gönderilen yardım malzemeleri ise İran’a ulaştı

Tahran'daki Uluslararası Fuar Merkezi koronavirüs hastaları için geçici 2 bin yataklı bir hastaneye dönüştürüldü / Fotoğraf: AP

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, ülkedeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını hakkında gncel sayıları kamuoyuna açıkladı.

Son 242 saatte 144 kişinin daha yaşamını yitirdiğini duyuran Cihanpur, can kaybının 2 bin 378 çıktığını aktardı. Cihanpur, vaka sayısının da 2 bin 926 artarak 32 bin 332'ye ulaştığını bildirdi. 

Bu sayı İran'da bugüne kadar bir günde tespit edilen en yüksek vaka sayısı oldu.

Dünden bu yana 676 kişinin daha iyileşerek hastanelerden taburcu edildiğini aktaran Cihanpur, sağlığına kavuşan toplam hasta sayısının ise 11 bin 133 olduğunu ifade etti.

Cihanpur, 5 Mart'ta başlatılan Koronayla Ulusal Mücadele Seferberliği kapsamında sağlık taramasından geçen kişi sayısının da 50 milyonu aştığını belirtti.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Kısıtlamaların süresi uzayabilir

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, kısıtlamaların ve devlet kurumlarındaki tatilin salgının yayılmasını önlemek için uzatılabileceğini belirtti.

Cihangiri, "Raporlar, halkın yüzde 85'inin seyahat kısıtlamalarına uyduğunu gösteriyor ancak geri kalan yüzde 15'i koronayla mücadeleyi ciddiye almayarak kendilerini ve diğerlerinin sağlığını tehlikeye atıyor" uyarısında bulundu.

Kısıtlamaların devam edebileceğine işaret eden Cihangiri, "Devletin birçok kurumu koronanın yayılmasını önlemek için tatil edildi. Bu tatilin uzatılmasına ihtiyaç duyulabilir" dedi.

Milli parklara da yasak geldi

İran Tarım Bakanlığı Ormancılık, Park ve Orman Rezervleri Genel Müdürü Kuruş Haletberi, Kovid-19 ile mücadele kapsamında halkın milli parklara ve ormanlara ziyaretlerinin durdurulduğunu söyledi. 

Haletberi, ziyarete kapatılan noktalar arasında tatilcilerin en çok rağbet ettiği ülkenin kuzeyindeki Hazar Denizi'ne kıyısı olan Mazenderan, Gilan ve Gülistan eyaletlerinde toplam 138 orman, milli park ve tabiat parkının bulunduğunu aktardı. 

Yetkililerin halka zorunlu olmadıkça evden çıkmama çağrılarına rağmen Nevruz Bayramı tatili için halkın en çok tercih ettiği yer olan ülkenin kuzey bölgesine ziyaretler durdurulamamıştı. 

Salgınla mücadele kapsamında önceki gün halka seyahat ve eyaletlerden çıkış yasağı getirilmişti. Ülke genelinde belediyelere bağlı tüm park ve bahçeler de 25 Mart'ta halkın ziyaretine kapatılmıştı.

 

r.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Türkiye’den gönderilen yardımlar ulaştı

Türkiye, ABD’nin uyguladığı tek taraflı yaptırımların gölgesinde salgınla mücadele etmeye çalışan İran’a uzattı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın ve Türkiye'de ikamet eden İranlıların gönderdiği yardımların başkent Tahran'a ulaştığını söyledi. 

Musevi, sağlık ürünleri ve ilaçlardan oluşan yardımların İstanbul Havalimanı'ndan ülkeye getirildiğini aktardı.

ABD'nin doğrudan İran'ın sağlık sektörüne bir yaptırımı söz konusu olmamasına rağmen tek taraflı bankacılık yaptırımları ve Washington'un yaptırım listesine alınmaktan çekinen yabancı şirketlerin Tahran'la ticaret yapmaktan kaçınması, İran'ın sağlık malzemeleri ve ilaç ithalatını zorlaştırıyor.

İran'a şu ana kadar Çin, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, bazı Avrupa ülkeleri ve Japonya'dan yardımlar gönderildi.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU