Murat Yetkin: Trump, kilit ismi Moskova ziyareti öncesi Erdoğan'a gönderiyor

"Craft’ın ziyareti boyunca Ankara’nın yanı sıra Hatay’ı da ziyaret etmesi ve dünya kamuoyunun dikkatini Suriye’deki iç savaş ve göçmenler trajedisine çekmek istediği kaynaklarca ifade ediliyor"

Fotoğraf: Reuters

Gazeteci yazar Murat Yetkin, ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ziyaretinden önce ABD’nin BM Temsilcisi Craft’ı Ankara’ya göndereceğini yazdı.

Yetkin'e göre Craft'ın heyetinde ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de yer alcak.

Craft’ın ziyareti boyunca Ankara’nın yanı sıra Hatay’ı da ziyaret etmesi ve dünya kamuoyunun dikkatini Suriye’deki iç savaş ve göçmenler trajedisine çekmek istediği kaynaklarca ifade edilldi.

Murat Yetkin'in yazısındaki ilgili kısım şöyle:

Türk F-16’larının Suriye topraklarında iki Suriye Su-24 jetini düşürmesiyle bölgedeki gerilim daha da tırmanırken ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 5 Mart’ta Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesi öncesinde yönetimin kilit bir ismini Türkiye’ye gönderiyor.

Diplomatik kaynakların YetkinReport’a verdiği bilgiye göre, ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft’ın 2 Mart’ta Türkiye’de olması bekleniyor. ABD sistemine göre BM Daimi Temsilcisi Craft’a ABD Dışişlerinin üst düzey yetkililerinin yanı sıra Trump yönetiminin Suriye Özel Temsilcisi ve son dönemde Ankara-Washington hattında mekik diplomasisi yürüten James Jeffrey’nin de eşlik etmesi planlanıyor.

Craft’ın ziyareti boyunca Ankara’nın yanı sıra Hatay’ı da ziyaret etmesi ve dünya kamuoyunun dikkatini Suriye’deki iç savaş ve göçmenler trajedisine çekmek istediği kaynaklarca ifade ediliyor. Rusya destekli Suriye jetlerinin 27 Şubat’ta en az 34 Türk askerini şehit etmesi ardından 29 Şubat’ta, İngiltere’nin acil toplantıya çağırdığı BM Güvenlik Konseyinde konuşan Craft, “Saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye’ye desteğimiz tam” demişti. Craft’ın Ankara’da ve Hatay’daki temaslarında hazır bulunmak üzere Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da Türkiye’ye geliyor. Sinirlioğlu, 29 Şubat’taki Güvenlik Konseyi toplantısındaki konuşmasında Türk askerinin saldırılar karşısında geri çekilmeyeceğini ve karşılık vermeye devam edeceğini söylemiş, Beşar Esad rejiminin Suriye halkını temsil özelliğini kaybettiğini öne sürmüştü.

Ziyaretin zamanlaması

Craft’ın Türkiye temasları iki önemli gelişme sonrasında kesinleşti.

Bunlardan biri, Erdoğan ile Trump’ın 28 Şubat’ta, Türkiye’ye destek kararı çıkan NATO toplantısının hemen ardından yaptığı telefon görüşmesi ve devamında Trump’ın Türkiye’ye Patriot füzeleri gönderilmesi ihtimalini görüştüklerini söylemesiydi.

İkincisi de 29 Şubat’ta Erdoğan ve Putin’in 5 Mart’ta Moskova’da görüşeceklerinin açıklanmasıydı; bu karara Türk ve Rus diplomatik heyetleri arasında Ankara’da üç gün süren görüşmeler sonucu ulaşılmıştı.

Bu duyurunun bir anlamı da Erdoğan’ın daha önce açıkladığı şekilde 5 Mart’ta İstanbul’da Almanya, Fransa ve Rusya liderleriyle yapılacak görüşmenin iptal olduğunun artık resmen kabulüydü. Putin daha önce Erdoğan ile 5 Mart’ta görüşmeyeceğini söylemişti; bu taviz, Erdoğan’ın görüşmek üzere Moskova’ya gidecek olmasıyla dengelenmiş oldu.

Trump yönetimi böylelikle Putin ile görüşmesi öncesinde Suriye’deki Esad rejimine karşı Türkiye’nin yanında olduğunu bir başka zeminde daha göstermek istiyor.

 

Yetkinreport, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU