Ölü sayısı 2 bine yaklaştı, virüsle savaşan Çinli doktor da hastalık kurbanı oldu

Çin’de başlayan yeni tip koronavirüs salgınında 2 ay geride kaldı. 68 gündür tedavisi, ilacı, aşısı bulunamayan virüs 1873 kişinin ölümüne neden oldu. Hastalıkla savaşın önemli isimlerinden Çinli doktor Liu Zhiming de virüs nedeniyle hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP

Çin’in Vuhan kentinde patlak veren ve kısa sürede birçok ülkeye sıçrayan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını başlayalı 68 gün oldu. Virüse karşı ne bir tedavi yöntemi, ne ilaç, ne de aşı bulunabildi.

ap1.jpg
Fotoğraf: AP​​​​​​​

 

Virüs 68 günde 1873 kişinin ölümüne neden oldu. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkede kesinleşen Kovid-19 vaka sayısının 73 bin 335’e çıktığını, hastalardan 11 bin 741’inin durumunun ciddi olduğunu açıkladı.

Kovid-19 bulaşma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 6 bin 242’ye, müşahede altındaki kişi sayısı 141 bin 552’ye gerilerken, iyileşerek taburcu edilenlerin sayısı 12 bin 842’ye ulaştı.

Son 24 saatte 102 can kaybının yaşandığı ülkede 1886 yeni vaka tespit edildi.

Ölüm oranı yaşlılar, hastalar ve erkeklerde daha yüksek

Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin salgının karakteristiğine yönelik yayımladığı raporda, yaşlılarda, hastalarda ve erkeklerde ölüm oranının daha yüksek olduğu belirtildi.

Raporda, ülkede 11 Şubat’a kadar 1023 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilerek Kovid-19’un neden olduğu ölümlerin yüzde 30,2'si 60-69 yaş aralığında, yüzde 30,5'i 70-79 yaş aralığında, yüzde 20,3'ü de 80 yaş ve üzerindekilerde kaydedildi.

Ölüm oranının Kovid-19'un dışında herhangi bir hastalığı bulunan kişilerde daha yüksek olduğuna dikkati çekilen raporda, bu oranın kalp hastalarında yüzde 22,7, diyabet hastalarında yüzde 19,7, kronik solunum yolu hastalığı çekenlerde yüzde 7,9, yüksek tansiyon hastalarında yüzde 30,7 olduğu vurgulandı. 

Raporda, 11 Şubat’a kadar hastalıktan ölenlerin 653'ünün erkek, 370’inin kadın olduğunun altı çizildi.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

 7 sağlık personeli hayatını kaybetti

Salgının merkezi olan Vuhan'da bulunan en büyük hastanenin yöneticisi Dr. Liu Zhiming de koronavirüs kurbanı oldu. Hastalıkla mücadelede önemli isimlerden olan Dr. Zhiming’in ölümü devlet televizyonu tarafından duyuruldu.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 1716 sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığını ve bunlardan 6'sının hayatını kaybettiği duyurmuştu.Zhiming'in ölümü ile bu sayı 7'ye çıktı. Hastalığa karşı erken uyarılar yaptığı ortaya çıkan Dr. Li Wenliang da salgın nedeniyle hayatını kaybetmişti.

ap2.jpg
Fotoğraf: AP

 

Diamond Princess tahliye edilecek

Japonya Sağlık Bakanı Katsunobu Kato, 4 Şubat’ta karantina altına alınan Diamond Princess adlı gemisiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Gemideki yolcuların, son testlerde negatif çıkmaları halinde yarından itibaren gemiyi terk edebileceklerini söyleyen Kato, laboratuvar test sonuçlarının çarşamba günü hazır olacağını aktardı.

Gemideki herkesin hızlı bir şekilde evine dönmeyi umduğunu belirten Kato, bakanlık olarak sürecin sorunsuz tamamlanması için yolculara gereken yardımı yapacaklarını ifade etti. Kato, geminin tahliyesinin 3 gün sürmesinin planlandığını da sözlerine ekledi.

Hong Konglu bir yolcunun gemiyi terk ettikten sonra korona virüsü taşıdığının anlaşılması üzerine Japonya’da karantina altına alınan Diamond Princess adlı gemide ilk olarak 3 bin 700 yolcu ve mürettebat bulunduğu açıklanmış, gemide şimdiye dek enfekte olan 454 kişinin gemiden tahliye edilerek tedavi altına alındığı bildirilmişti.

r.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Dün ABD'nin 324 vatandaşını tahliye etmesiyle, gemide yaklaşık 2 bin 300 yolcu ve mürettebat kalmıştı.

Kanada, Hong Kong, İsrail, İtalya ve Güney Kore gemideki vatandaşlarını tahliye etmek için Japonya'ya uçak göndereceklerini açıkladı.

kamboçya afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Kamboçya'nın kabul ettiği geminin bir yolcusu hasta çıktı

Dünyanın pek çok ülkesini alarma geçiren yeni tip koronavirüs salgınının yol açtığı endişe nedeniyle Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerde demirleyecek liman bulamayan ve Kamboçya tarafından kabul edilen kruvaziyerin yolcularından birinde virüse rastlandı.

Gemiden indikten sonra cuma ve cumartesi Kamboçya'dan ayrılan yüzlerce yolcu arasında yer alan ve Malezya'ya uçan 83 yaşındaki Amerikalı bir kadının Kovid-19 taşıdığının tespit edilmesi, gemideki diğer yolcuların da virüse maruz kalma olasılığı ve virüsün bu yolcular aracılığıyla dünyanın farklı yerlerine yayılması endişesine neden oldu.

Geminin sahibi Holland America Line şirketi,  gemiden inmeyi bekleyen 255 yolcu ile 747 mürettebatında hastalık bulgusuna rastlanmadığını açıkladı.

Amerikalı kadının, seyir halindeyken gemideki sağlık ekibi tarafından virüse ilişkin teste tabi tutulan 20 kişi arasında olmadığı kaydedilen açıklamada, test yapılan söz konusu 20 kişinin sonuçlarının negatif çıktığı aktarıldı.

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Hasta karı-koca Malezya'da kaldı

Malezyalı yetkililer, ülkeleri üzerinden aktarma yapan 143 kişi kendi yolculuklarına devam ettiğini,  virüs tespit edilen 83 yaşındaki kadın ile 84 yaşındaki kocasının tedavi için ülkede kaldığını belirtti.

Malezya Başbakan Yardımcısı Wan Azizah Wan İsmail, sağlık bakanıyla görüşerek virüs kapan ABD vatandaşının tedavi sürecine dair bilgi aldığını açıkladı. 

Malezya'da 3 Şubat’ta virüs teşhisi konan ilk Malezya vatandaşı olarak kayıtlara geçen 41 yaşındaki hastanın iyileşerek taburcu edildiği açıklandı.

5 ülke geri çevirdi

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nden 1 Şubat'ta yola çıkan gemi, daha önce Japonya, Filipinler, Tayland'ın yanı sıra Tayvan ve ABD'nin Pasifik toprağı Guam'dan geri çevrilmişti. Kamboçya gemiyi kabul edeceğini açıklamış, başbakan Hun Sen, ülkenin güneyindeki Sihanoukville Limanı'na demirleyen, 1455 yolcu ve 802 mürettebatı taşıyan "Westerdam" adlı gemiyi çiçeklerle karşılamıştı.

Yolcuların, gemiden inmesine izin verilmeden önce sağlık kontrollerinden geçirildiği ve Holland America Line şirketinin, gemide şüpheli Kovid-19 vakası bulunmadığını vurguladığı aktarılmıştı. 

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU