Haç çıkarma töreni sırasında fenalaştı, hastaneye kaldırıldı

İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü nedeniyle bugün İstanbul'un iki ayrı noktasında haç çıkarma töreni yapıldı. Balat'ta Bartholomeos'un da izlediği tören sırasında denize atlayan kişilerden biri hipotermi geçirip fenalaştı

Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin 2020. yılı dolayısıyla İstanbul'un iki ayrı semtinde ayin düzenlendi, ardından deniz kıyısında haç çıkarma töreni yapıldı.

Ayinin adresleri Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi ile Yeniköy'deki Panayia Rum Ortodoks Kilisesi oldu. 

Fener Rum Patrikhanesi bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi'nde gerçekleştirilen ayin Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından yönetildi.

Yaklaşık 5 saat süren ayinin ardından katılımcılar, haç çıkarma törenine katılmak amacıyla kortej halinde Haliç kıyısındaki Fener İskelesi'ne dualar eşliğinde yürüdü.

Haçın denize atılmasıyla teknede bekleyen kişiler suya atladı. 

Bu esnada denize atlayanlardan Yunanistan vatandaşı bir kişi soğuk suyun etkisiyle hipotermi geçirdi. 

Boğulma tehlikesi yaşayan kişi denizden baygın halde çıkarılıp hastaneye kaldırıldı. 

İsmi ve yaşı açıklanmayan Yunanistan vatandaşının hayati tehlikesinin olduğu öğrenildi. 

Bir başka haç çıkarma töreni ise Kuzguncuk’taki Aya Yorgi Rum Kilisesi’nde Despot Kasianos’un yönettiği ayin sonrası düzenlendi. 

Burada da denize atılan haçı çıkarmak için suya atlayan iki kişiden İlia Uanis, haçı çıkarıp öperek Kasianos’a verdi.

Denize atlayan her iki kişiye de Despot Kasianos tarafından altın kolye hediye edildi.

İstanbul'da bugün deniz suyu sıcaklığı yaklaşık 12,5 derece. 

Haç çıkarma töreni nedir?

Tarihçi, Prof. Dr. İlber Ortaylı geçmiş yıllarda katıldığı haç çıkarma ayin ve töreniyle ilgili olarak şunları söylemişti:

Hz İsa'nın geleneğe göre mabetteki kahinlere, rahiplere gösterilmesinin yıl dönümüdür. Bu iş 12 günlük bebekken oldu. Bunun için eski takvime göre 6 Ocak oluyor. Burada haç suya atılıyor. Cemaatin gençleri, yüzücüler haçı buluyor ve mükafatlandırılıyor. Çok hoş bir gelenek. Bir dini ve ibadet tarafı var. Bizde bu imparatorluk zamanında açıkta olurdu. Sonra 30-40 yıl kadar patrikhanenin içinde yapıldı. 50'li yılların başında tekrar açığa çıktı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU