Trablus’ta gökyüzünde "esrarengiz" sesler... Nedeni ise şaşırtıcı

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti kuvvetleriyle Hafter güçlerinin çatıştığı Trablus’ta gökyüzünde duyulan uğultu şeklinde sesler paniğe neden oldu. Meteoroloji Mühendisi Dr. Deniz Demirhan, dinlediği seslerin kaynağını açıkladı

Fotoğraf: Danie Nel / Shutterstock.com

Hafter güçlerinin yaklaştığı ve yakın mesafelerinde halen çatışmaların sürdüğü Libya’nın başkenti Trablus sakinleri dün endişe dolu bir gece geçirdi.

Endişenin nedeni bu sefer çatışmalar değil, gökyüzünde duyulan uğultu şeklindeki sesler oldu.

Trabluslular tarafından kaydedilerek sosyal medyada da paylaşılan bu sesler, başta Türkiye olmak üzere dünyanın farklı yerlerindeki Twitter kullanıcılarının da ilgisini çekti.

 

İstanbul’da benzer sesler 2012’de duyuldu iddiası

Konuyu Türkiye gündemine ilk taşıyan sosyal medya kullanıcısı olan “Tahtakuşlar” adlı hesabın, Libyalı sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarına dayanarak aktardığı bilgiye göre, sesler bir haftadan beri duyuluyor.

Deniz üzerinde düşük volümle ara ara duyulan sesin en yoğunu dün gece duyuldu.

Farklı coğrafyalarda boru, metal sürtünme, bebek, trompet sesi vb olarak ifade edilen sesin "Gökyüzü depremi" olarak isimlendirildiği iddia edilirken, benzer bir sesin de 22 Eylül 2012’de İstanbul’da duyulduğu da öne sürüldü.

deniz demirhan.jpg
Deniz Demirhan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Gökyüzü depremi diye bir şey yok, atmosferde oluklaşma olayı olabilir"

Söz konusu sesleri dinlettiğimiz meteoroloji mühendisi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi. Dr. Deniz Demirhan, öncelikle “Gökyüzü Depremi” diye bir kavramın olmadığını belirterek sesin kaynağıyla ilgili şunları söyledi:

Böyle bir sesin atmosferde var olması veya atmosferik bir olay olarak çıkması mümkün değil. Bu ses çok uzak mesafalerden bulunan yere kadar taşınan, atmosferde oluklaşma olayı sayesinde olabilir.

Kent dışındaki çatışmaların yankısı mı?

Demirhan, olayın şöyle gerçekleştiğini anlattı:

Atmosferde eğer yukarı seviyerlerde ısınma tabakası varsa ses veya görüntü herhangi bir mesafeden bu oluklaşmanın yani sıcak tabakanın içine  girerek daha uzak mesafelere 5-10 kilometre ötelere kadar taşınabilir. Bu olayda da muhtemelen Trablus yakınlarında bir yerde bir askeri çatışma, tatbikat veya inşaat faaliyeti olabilir. Ses de bir dalgadır. Buradaki ses de bir dalga hareketi olarak atmasfordeki tabakanın içine girmiş, uzak yerlere kadar iletilmiş ses bir dalgasıdır.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU