Fransa'dan Lübnan'a: Size yardım etmemiz için bize yardım edin

Paris konferansı, eylemcilerin korunması ve acil şekilde yeni hükümetin kurulması çağrısı yapacak

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron / Fotoğraf: AP

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nda üst düzey bir kaynak, Lübnan’a destek vermek amacıyla 11 Aralık 2019 tarihinde Paris’te düzenlenen toplantının, uluslararası toplumun “tanık olduğu kriz çerçevesinde” Lübnan ile dayanışma içerisinde olduklarını göstermesini ve Lübnan makamlarına “Size yardım edebilmemiz için bize yardım edin” mesajı vermesini amaçladığını belirtti.

İsminin verilmesini istemeyen kaynak, Independent Arabia’dan Arlis Huri’ye yaptığı açıklamada, gerekli ekonomik, finansal ve toplumsal önlemler alınmadıkça yardım etmenin mümkün olmadığı göz önünde bulundurularak toplantının, Lübnan makamlarını “Lübnan halkı ve uluslararası tarafların güvenini yeniden kazanma hususunda” adımlar atmaya teşvik ettiğine dikkati çekti.

Kaynak, Fransa ve uluslararası tarafların, Lübnan makamlarının yükümlülüklerine büyük önem gösterdiklerini vurguladı.

Ülkeyi çöküşten kurtarmanın ve Lübnanlılara “uluslararası tarafların onların yanında duracağını” söylemenin amaçlandığını belirten kaynak, ancak yardımlarının, aktif bir hükümet kurma, açık ve spesifik reformlar yapma şartına bağlı olduğunu ifade etti.

Kaynak ayrıca, Lübnan’ın mevcut krizden kurtulmasının ve kaosun sonlanmasının acil gereklilik olduğunu söylerken, Sedir (CEDRE) Konferansı’nın kararlarının uygulanması, ekonomik ve finansal durumu düzeltecek tüm seçeneklerin devam etmesi gerektiğine dikkati çekti.

Şarku'l Avsat'a konuşan Fransız kaynak ayrıca, Lübnan’ın kısa süre içerisinde yolsuzlukla mücadele, yargı reformu ve 2020 yılı için gerçekçi bir bütçe ortaya koymak amacıyla kapsamlı bir strateji aracılığıyla kendine duyulan güveni yeniden kazanması gerektiğinin altını çizdi.

Toplantının, finansal veya insani yardımlarla sonuçlanmasının beklenemeyeceğine dikkati çeken kaynak, bunların yerine Lübnan tarafına ve uluslararası topluma açık taahhütler içeren bir bildiriyle sonuçlanacağına vurgu yaptı. Kaynak ayrıca, Lübnan makamlarının taahhütlerinin ciddiyetinin, daha sonra potansiyel bağışçıları harekete geçireceğini ifade etti.

Söz konusu Paris toplantısına, Fransa Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Francois Delattre’nin başkanlık etmesi bekleniyor. Aynı zamanda Paris toplantısının Lübnanlı yetkilileri durumun ciddiyetini anlamaya teşvik etmek için düzenlendiğini ve Lübnan makamlarına reform yapmak için hükümeti hızlı şekilde kurma çağrısı yaptığını söyleyen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın da toplantının kapanışını yapacağı belirtildi.

Toplantı, dışişleri bakanlığı yöneticileri düzeyinde, ABD, İngiltere, Çin, Rusya, İtalya ve Almanya’nın katılımıyla düzenleniyor. (Ancak söz konusu ülkelerin tamamı henüz bu katılımı onaylamadı.) Aynı şekilde toplantıya, Arap Birliği, Avrupa Birliği (AB), Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi büyük uluslararası kuruluşların yanı sıra, Arap bölgesinden de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın katılması bekleniyor.

Toplantıyla eş zamanlı olarak, Lübnanlı Fransız aktivist gruplar da toplantı katılımcılarına, “Lübnan’ın mezhepsel ve yozlaşmış sistemine yardım etme hususunda çekimser kalma” ve “eski hükümetin temsilcileriyle görüşmeme” çağrısı yapmak için Dışişleri Bakanlığı yakınlarında eylem düzenledi.

Fransız kaynak, söz konusu çağrı hususunda “Bu tür bir tavır, dünyanın, çöküş tehlikesiyle karşı karşıya olan Lübnan’ı terk etmesi anlamına geliyor. Bu aynı insanlar, daha sonra Lübnan’ın kaderinin umursanmadığı gerekçesiyle Fransa’ya karşı olacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

independentarabia.com/node/77886

DAHA FAZLA HABER OKU