Bölgede yeni mühendislik

Küresel anın geleceğe yönelik ortaklığa ihtiyacı var. Hızlanan ve birbirini izleyen olaylar seli, Ortadoğu zihnini satranç tahtasını yeniden düzenlemeye zorladı

Fotoğraf: SPA

Akdeniz kıyılarından birinde gerçekleşen bir yaz toplantısında, tesadüfen yanıma yaşları 20 ila 30 arasında değişen bir grup genç oturdu.

Sohbetlerinin başlıklarından siyaset bilimi araştırmacısı olduklarını anlamıştım.

Kısa bir tanışmadan sonra içlerinden biri bana "Özellikle bölge ülkelerinin tamamı arasındaki yakınlaşmada yeni değişiklikler fark edilirken Ortadoğu bölgesinde neler oluyor?" diye sordu.

Ben de cevaben şöyle dedim: Sorunuz yerinde. Gerçekten bölgenin çehresi artık değişiyor. Bölgenin yarım asırdır tanık olmadığı yeni yaklaşımlar ve yollar var.

Küresel anın geleceğe yönelik ortaklığa ihtiyacı var. Hızlanan ve birbirini izleyen olaylar seli, Ortadoğu zihnini satranç tahtasını yeniden düzenlemeye zorladı.

Zorluklar, kimsenin tek başına yüzleşemeyeceği kadar güçlü hale geldi. Bölgenin haritaları artık eski zamanlardaki gibi yeniden üretilemez.

İstikrar kuşağına girmenin daha fazla stratejik bilgelik ve siyasi çıkar gerektirdiğini herkes anladı.

Devletlerin çıkarları kişisel çıkarlardan önce gelir. Siyaset bize anlaşmazlığın da anlaşmanın da mümkün olduğunu öğretti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölge denizlerinde siyasi sular yeniden rotasını değiştiriyor. Bölge ve bölge için daha iyi bir gelecek hayal edenlerin beklentilerini ve tahminlerini aşan tartışmalar ve doğrudan görüşmeler yapılıyor.

İstikrarın habercileri, 5 Ocak 2021'de Suudi Arabistan'ın El-Ula şehrinde yaşanması zor görünen yeni kapıları çaldı.

Bölge ülkelerinin liderleri El-Ula toplantısına yatırım yapmanın önemini anladılar ve herkes onu memnuniyetle karşıladı ve süreç onun üzerine inşa edildi.

Diplomatik, siyasi ve güvenlik çabaları arasında bölgenin haritalarındaki ana arterlerdeki tıkanmalar çözüldü ve eski anlaşmazlıkların dışında yeni sayfalar açıldı.

Bu bağlamda Arap Dörtlüsü (Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn) ile Katar arasında bir uzlaşma ve dönüşüm aşamalarına tanık olduk.

Suriye'nin Arap Birliği'ndeki yerine tam üye olarak geri döndüğünü gördük. Bölgedeki etkili taraflar arasında gerçekleştirilen görüşmelere ve temaslara tanık olduk.

Abu Dabi bu yollara Riyad'a yönelen Ankara ile tokalaşarak başladı. Kahire ve Ankara'nın 2022 Dünya Kupası arifesinde Doha misafirperverliğinde bir araya gelmesi sahnesinde de aynı şey yaşandı.

Krizler her zaman ülkeler arasındaki ilişkilerin önemini ortaya koyan bir kriter olmuştur. 6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'de yaşanan deprem insani duyguları birleştirdi, mesafeler yakınlaştı.

İpler Kuzey Afrika ülkelerine kadar uzandı. Cezayir ile Ankara arasında hızlanan ilişkiler, Mısır ve Türkiye’nin karşılıklı büyükelçi ataması ile Türkiye'nin Kuzey Afrika'daki Arap ülkelerine ziyaret duyurusunu gördük.

Bütün bunlar, bölgenin doğusunda Arap ülkeleri ile İran arasında yeni bir aşamayı yazmak üzere, köklü bir değişime doğru giderken yaşandı.

Resim tamamlanmak üzere. Acil çıkışlara zamanında ulaşmayı başaran bölge liderleri, geleceğin bölücülük yanlılarının yanında olmayacağını anlayarak bölge ittifakında zamanla yarıştı.

Rekabet, irade ve nüfuz mücadelesi nedeniyle herkes büyük kayıplar yaşadı. Tüm kanıtlar, bölünmelerin çöküşlere eşit olduğunu doğruluyor.

Bölge, yeniden yapılanan dünyanın bir parçasıdır. Bölge ya yeni dünya düzeninde temsil edilecek ve aktif olacak ya da izolasyonu, bölünmeyi ve iradesizliği seçecek. Bu, en sert ve en zor siyasi, ekonomik ve güvenlik seçeneğidir.

Buradaki delil bölgedeki canlı güçlerin değişimi görmesi ve aynı zamanda Ortadoğu bölgesi halkları arasında iletişim ve uyum köprüleri kurmanın kaçınılmaz bir gereklilik haline geldiğini fark etmesidir. Bunu görmezden gelmek ise büyük bir hatadır.
 


Akla gelen bir soru daha var... Bu yeni mimarinin bölgeye getirisi ne olacak? Gerçek, bölgesel ilişkilerin yeniden düzenlenmesinin çeşitli düzeylerde herkesin çıkarına olacağını söylüyor.

Siyasi düzeyde ise bölge ülkelerinin birbirlerinin iç işlerine müdahaleleri kesinlikle duracaktır ve dışarıdan gelebilecek her türlü istikrarsızlaştırma girişimine karşı bölgenin bağışıklığı artacaktır.

Güvenlik düzeyine gelince, özellikle bölgede bazı terör örgütlerinin ve grupların yayılmasından kaynaklanan tehditler varken, bölge ülkelerinin ulusal güvenlik gereklilikleriyle nasıl etkileşime gireceği ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda şüphesiz değişiklikler olacaktır.

Ekonomik düzeyde ise bu ülkeler, bölge ülkeleri arasında kendi kendine yeterlilik sağlamak için sınır ötesi ekonomik ortaklıklar yoluyla halkların refahı için yatırım yapılabilecek ve kullanılabilecek büyük potansiyele sahiptir.

Bölgenin şu anda tanık olduğu tüm bu mühendislik ve düzenlemeler, bir istikrara yol açacaktır. Belki de bölge halkları, arkasında bölgenin istikrarında hiçbir çıkarı olmayan dış tarafların durduğu önceki çekişmeler nedeniyle bitkin düştüğünden, buna şiddetle ihtiyaç duymaktadır.

Bu nedenle, geleceğin detaylarını ve geçmişin kırışıklarını dikkatle okuyan bölge ülkelerinin, bölge ve bölge tarihini yeniden yazımını toparlamak ve yazmak stratejik istihbarattır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Muhammed Furkan Yeşil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU