"Affedersiniz ama siz gerçekten IŞİD'li misiniz?"

Independent Türkçe için 19 Mart Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik

Görsel: istories.media

Rus basını, Moskova saldırısını nasıl gördü?

Independent Türkçe için 26 Mart Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


Детали (Detaylar):

Natella Boltyanskaya'nın analizi özetle şu şekilde:
 

 

Affedersiniz ama siz gerçekten IŞİD'li misiniz?

IŞİD için Rusya "Haçlı milleti" mensuplarından biri. ABD, Avrupa ülkeleri, İsrail ve Yahudilerin dışında IŞİD ve El Kaide'nin önemli hedeflerinden biri Rusya.

IŞİD'in Vilayet-i Horasan örgütü Rusya'yı daha sık düşman ilan ediyor. Kremlin'e karşı ithamların içeriği "Afganistan'a, Çeçenistan'a ve Suriye'ye müdahaleleri sonucunda elinin Müslüman kanına bulaşması"dır.

Eylül 2022'de Vilayet-i Horasan militanının Rusya'nın Kabil Büyükelçiliğine saldırısı sonucunda iki Büyükelçilik mensubu dışında altı kişi daha hayatını kaybetmişti.

7 Mart'ta FSB(Rusya İç İstihbarat Örgütü-İ.T.) Kaluga vilayetinde isminin yukarıda zikredildiği Horasan hücresi mensuplarının sinagoga saldırısının önlenmesine ilişkin açıklama yapmıştı (FSB'nin verdiği bilgiye göre saldırganlar "etkisiz hale getirilmişti").

Saldırı olabileceğine ilişkin 7 Mart'ta yapılmış resmi açıklamanın dışında ABD resmi yetkilileri saldırı hazırlığına ilişkin  aldıkları istihbarat bilgileri Rusyalı memurlara aktarmışlardı…Rusyalılar ise artık  ABD'yi bilgilerin yetersiz olmasından dolayı suçluyorlar.

"Nord-Ost" olsun, Beslan olsun, Putin'in iktidarı döneminde Rusya'daki çok büyük terör saldırıları her zaman vidaların sıkılmasıyla sonuçlandı.

Bu şekildeki her bir terör eylemi Rusya yönetiminin işine geliyor. Her bir eylemden sonra olağanüstü durum uygulamadan Kremlin ek seferberlikten tutun total tutuklamalara ve ölüm cezasının geri getirilmesine kadar her türlü tedbiri alma fırsatını buluyor.

Böylelikle, bunun Kremlin'e neden gerekli olduğu belli. Ancak bu iş IŞİD için neden gerekli olabilirdi? İki seçenek var: Ya "Yan kuruluş"un aktifleştirilmesi ve terör eylemi.

Bu Kremlin'e bu veya diğer biçimde ödüllendirme karşılığında sunulmuş bir hizmettir (IŞİD'in Suriye ve diğer ülkelerde Rus askerlerine ve paralı silahlı kuvvetlerine karşı durduğunu hatırladığımızda burada pazarlık için alan olduğu ortaya çıkıyor). Veya kendini hatırlatmak için "özverili bir girişim."

Rusya'nın tüm ırklardan olan teröristlerle ilişkileri güçlendirme eğilimi IŞİD'i kapsamadığı belli. Şimdilik Rusya onun düşmanları olan Afganistan'daki Taliban ve Suriye'deki Esad rejimiyle işbirliği yapıyor.

Bu durumda Sergey Lavrov ve Vladimir Putin'i dış politika alanındaki faaliyetlerinden dolayı kutlanabilir: bu adımı atmakla onlar Rusya'yı Filistin örgütleri arasında değil Müslüman örgütleri arasındaki hesaplaşmaların içine soktu. Bu süreçte konser salonunun yakılması kendiliğinde bir argümandır.
 


ВАЖНЫЕ ИСТОРИИ (Önemli öyküler):
 

 

Fayzov ve Fariduni, Leps ve Şaman'ın konserleri de dahil olmak üzere en az 5 kez Crocus City Hall'ı kez ziyaret etti 

Konser salonunda artan güvenlik nedeniyle daha önce terör saldırısı düzenlemeye karar vermedikleri iddia edildi

Güvenlik güçlerine yakınlığıyla bilinen SHOT Telegram kanalı, Muhammadsobir Fayzov ve Şamsidin Fariduni'nin (Moskova saldırısının sanıkları - ed.n.t) terör eyleminden 2 hafta öncesinden en az 5 kere Crocus City Hall'da bulunduklarını yazdı.

Crocus elemanı 7 Mart'ta Farudini ile birkaç kez konuştuğunu söyledi: Kendisi holde dolaşarak her şeye bakıyordu ve neyin nerede bulunduğunu birkaç kez görevliye sormuştu. İşte o zaman Farudini Crocus'un bilinmeyen fotoğrafçısının karesine girmişti. 7 Mart akşam geç saatlerde ABD makamları 2 hafta içinde yapılacak terör saldırısına ilişkin uyarıda bulunmuşlardı.

SHOT, soruşturma sürecinde Crocus'a saldırıyı Şamsidin Farudini'nin yönettiği sonucuna varıldığını yazdı. İşin küratörleri kendisi Türkiye'deyken Farudini'yle ilişki kurmuşlar. Telegram kanalına bilgi veren kaynak Farudini'nin 4 Mart'ta Moskova'ya geldiğini ve diğer teröristler için talimatlar hazırladığını söyledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU