Rus basınında Gazze savaşı: "Blinken: İnsan haklarını ihlal edenlere silah satışını tamamen yasaklayacağız"

Gazze savaşının 201. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Gazze savaşının 201. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 23 Nisan Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

İsrail askerlerini kısıtlama altına alıyorlar

ABD İsrail askerlerine yaptırım uygulayabilir

İsrail Savunma Ordusu'nun Netzah Yehuda taburunu Batı Şeria'da insan haklarını ihlal etmekte suçlayan Beyaz Saray, tabura verilen ABD silahlarına kısıtlama getirilme durumlarını değerlendiriyor. Bu konudaki haberler ABD basınında çıktı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve bakanları daha önce bu kararın oluşturabileceği sıkıntılara dikkat çekerek "Savaş sırasında İsrail'in meşruluğuna darbe indireceğine" ilişkin görüş belirttiler.

Medyaya yansıyan bilgilere göre Biden yönetimi raporda yer almış tüm taburlara karşı yaptırım uygulamayı reddetti, listeye sadece Netzah Yehuda düştü. Bu tabur sadece aşırı derecede radikal Ortodoks Yahudilerden oluşuyor. Axios'un haberinde bu birimin İsrail savunma ordusunun hiçbir birimine hizmete alınmamış radikal yerleşimciler için bir nevi "sürgün yeri" niteliğinde olduğu ifade edildi.

İsrail ordusundan 21 Nisan'da yapılan açıklamada Netzah Yehuda taburunun halen Gazze'deki askeri hareketlere katıldığı belirtildi.

Ayrıca, Axios Portalı İsrailli memurlara istinaden şunu yazdı: İsrail Dışişleri Bakanlığı ve (bu ülkenin) Washington Büyükelçiliği, Netzah Yehuda taburuna karşı ABD'nin yaptırım uygulayabileceği konusunda defalarca uyarıldı. Ancak yayın kurumunun ifade ettiği üzere İsrail Savunma Ordusu yönetimi "Biden yönetimine gerçekçi yanıt vermemek suretiyle bu sorunu atlatabileceğini" düşündü. 


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

İsrail'in askeri istihbarat şefi, Hamas saldırısına yol açan başarısızlıklar nedeniyle istifa etti

İsrail ordusunun istihbarat şefi, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısına yol açan başarısızlıkların sorumluluğunu üstlendiğini söyleyerek istifa etti

Haliva, İsrail tarihindeki en ölümcül olayla ilgili olarak istifa etmiş ilk üst düzey görevli oldu.

İsrail askerleri ve istihbarat görevlileri Hamas'ın o gün Gazze'deki sınır duvarını geçmesine ve yakındaki İsrail yerleşim yerlerine, askeri üslere ve müzik festivaline saldırmalarına fırsat tanıyan çok sayılı uyarıları ya duymazdan gelmiş veya reddetmişlerdi.

Saldırı sonucunda 1200 İsrailli yabancı şahıs (çoğu sivil insan) hayatını kaybetti. İsrail'in hesaplamalarına göre Gazze'de 253 insan rehin alındı.

Tuğgeneral Haliva'nın istifası beklenmedik bir olay değil. Saldırıdan 10 gün sonra dairesinin istihbarat çalışmalarındaki başarısızlığından dolayı sorumluluğu kendi üzerine aldığını açıklamıştı.
Ancak bu açıklama ülkenin güvenliğinden sorumlu üstdüzey İsrailli görevliler için neden oluşturuyor.

Muhalefet lideri Yair Lapid "X" sosyal ağında yaptığı açıklamada Haliva'nın istifasını "doğru ve onurlu" bir davranış olduğunu ifade etmenin yanı sıra, "Netanyahu'nun da aynı şekilde davranması gerektiğini" sözlrine ekledi.


Детали (Detaylar):
 

 

Blinken: Birkaç gün içinde insan haklarını ihlal edenlere silah satışını tamamen yasaklayacağız

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail savunma ordusuna bağlı Netzah Yehuda ve bazı yerleşimci önderlere Bakanlığın yaptırım uygulama niyetiyle ilgili eleştiri dalgasına tepki verdi.

23 Nisan'da yayımlanan açıklamada "Önümüzdeki günlerde yeni bir kanun üzerinde tartışmalara başlayacağız. Bu kanun insan hakları ihlalleri yapan askeri ve polis birimlerine silah verilmesini yasaklamayı öngörüyor" ifadelerine yer verildi.

Yeni yasa tasarısı Netzah Yehuda taburunun İudey ve Samariya Arap yerleşim bölgelerinde yaptığı iddia edilen insan haklarının soruşturulmasından sonra gündeme getirildi.
 

 

Avrupa Birliği, İran'a yönelik yaptırımları genişletti. Yisrael Katz'den Hamaney: "Ve bu sadece başlangıç"

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Josep Borrel, pazartesi gece geç saatlerinde İran'a karşı yeni yaptırımlara ilişkin açıklama yaptı. Yaptırımlar İran'ın İHA sanayisini kapsayacak.

Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, "X" sosyal ağında İran'ın dini lideri Ali Hameney'e Farsça şu mesajı gönderdi:

"Bu, benim uzunca süre çalışarak çıkarılmasını sağladığım hayati öneme sahip çok önemli bir karardır.İran silah programına yönelik yaptırım kararının alınması İran yönetimine çok net bir mesajdır: Biz Ortadoğu'da istikrarın bozulmasına izin vermeyeceğiz. İşte siyasi yenilgi böyle oluyor ve bu daha sadece başlangıçtır."

 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU