Moskova saldırısı şüphelisinin sorgu videosu: "4 Mart'ta Türkiye'den geldim"

Görüntüde aksanlı bir Rusça konuşan kişi, kimliğini açıklıyor

Şüphelinin nereli olduğu henüz açıklanmadı (Margarita Simonyan)

Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Telegram hesabından bir video yayımladı.

Dün akşam Moskova'yı sarsan saldırının faillerinden biri olduğu iddia edilen kişinin 4 Mart'ta Türkiye'den Rusya'ya gittiğini söylediği aktarıldı.

Rus devletine ait RIA Novosti ve Sputnik'in haberleştirdiği videoda şüphelinin "Orada belgelerimin süresi geçti ve ben de sınırı aşıp buraya geldim" dediği bildirilirken nereden ve nasıl gittiğine dair detay henüz paylaşılmadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters, bu kişinin uçakla geçtiğini belirtti. 

Videoda aksanlı bir Rusça konuşan kişi, kimliğini 1998 doğumlu Feridun Şemseddin olarak açıklıyor.

Crocus'taki kurbanları para için öldürdüğünü söyleyen kişi, kendisine başta bir milyon ruble (yaklaşık 280 bin TL) teklif edilse de sonrasında 500 bin ruble için (yaklaşık 140 bin TL) bu saldırıyı gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. 

Şüpheli, ismini bilmediği birinin kendisine yaklaşık bir ay önce Telegram'dan ulaştığını ve ardından silahlarla donatıldığını ifade etti. Kendisini tutan kişilerin konser salonundaki herkesin öldürülmesi yönünde talimat verdiğini de söyledi. Bir vaiz yardımcısından onay aldığını da vurguladı. 


Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall adlı konser salonuna dün akşam düzenlenen saldırının yankıları sürüyor. 

Kremlin'in "terör saldırısı" diye nitelediği olayla ilgili soruşturma başlatan yetkililerin yaptığı son açıklamada, aralarında üç çocuğun da yer aldığı 150'ye yakın kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

IŞİD'in Horasan Grubu, Telegram'dan yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi. ABD istihbaratı da "saldırının IŞİD tarafından düzenlendiğinden şüphe duyulmasını gerektirecek bir durum olmadığını" öne sürdü. 

Sosyal medyada paylaşılan videolarda en az 4 kişinin otomatik silahlarla etrafa ateş açtığı görülüyor. IŞİD, saldırıyı düzenleyen militanların olay yerinden kaçtığını savunurken, Rusya'nın iç güvenlik kurumu FSB, 11 kişinin yakalandığını bildirdi. FSB Başkanı Aleksandr Bortnikov, bu kişiler arasında saldırıyı düzenleyen 4 failin de yer aldığını söyledi.


Independent Türkçe, Sputnik, RIA Novosti, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU