Rusya, ABD'yi uyardı: SpaceX'in casusluk amacıyla kullanılması, uyduları hedef hâline getiriyor

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in ABD'nin istihbarat kurumlarıyla yaptığı anlaşmayla yüzlerce uydudan oluşan casus bir uydu ağı kurduğu iddia edilmişti

Fotoğraf: Reuters

Rusya, ABD istihbaratının SpaceX gibi ticari uydu operatörlerini kullanmaya yönelik çabalarından haberdar olduğunu açıkladı ve bu adımların SpaceX uydularını meşru hedefler hâline getirdiğini belirtti.

Reuters'ta 16 Mart'ta yer alan ve konuya yakın beş kaynağa dayandırılan bir haberde, ABD'li milyarder iş adamı Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in ABD'nin istihbarat kurumlarıyla yaptığı anlaşmayla yüzlerce uydudan oluşan casus bir uydu ağı kurduğu iddia edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynakların verdikleri bilgiye göre, casus uydu ağı SpaceX'in Starshield birimi tarafından, casus uyduları yöneten bir istihbarat kurumu olan Ulusal Keşif Ofisi (NRO) ile 2021 yılında imzalanan 1.8 milyar dolarlık bir sözleşme kapsamında inşa ediliyor.

Kaynaklar, sistemin başarılı olması hâlinde programın ABD hükümeti ve ordusunun dünyanın hemen her yerindeki potansiyel hedefleri hızlı bir şekilde tespit etme yeteneğini ciddi ölçüde geliştireceğini söylemişlerdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova gazetecilere yaptığı açıklamada, "Washington'un kendi askeri uzay alanındaki hedefleri için özel sektörü kullanma çabalarının farkındayız" dedi.

Zakharova, bu tür sistemlerin "askeri olanlar da dahil olmak üzere misilleme tedbirleri için meşru hedef hâline geldiğini" söyledi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU