İsyan ile nisyan arasında: Afrika'nın kayıp yılları

Dr. Halim Gençoğlu Independent Türkçe için yazdı

Avrupalı ​​Hıristiyan misyonerler ve sömürgecilere katkıda bulundukları Afrika'daki faaliyetleri kıtada sahte Hıristiyanlık yüzyılı diye bilinir 

1842 yılında "Bir Zenciyi Hristiyan Yapmak" (Making a Negro Christian) adlı eserini yazan misyoner Charles C. Jones, bu kitabında "Onları Hıristiyanlaştırıyoruz, böylece onları psikolojik ve fiziksel olarak kontrol etmek daha kolay olacak" derken Batı medeniyetinin Afrika halkına karşı bakışını özetlemişti.

Making a Negro Christian.jpg

Bunu Jomo Kenyatta'nın 100 yıl sonra sarf ettiği "misyonerler gittiklerinde bizim elimizde İncil, onların ellerinde topraklarımız vardı" sözü teyit eder.  

Emperyalist hırsların yönlendirdiği Afrika mücadelesinin, bugün bölgeyi etkilemeye devam eden geniş kapsamlı sonuçları oldu.

Britanya, Fransa, Almanya, Belçika, Portekiz ve diğerleri de dahil olmak üzere Avrupalı güçler, Afrika'nın geniş kaynaklarını ve stratejik jeopolitik konumlarını kullanarak imparatorluklarını genişletmeye çalıştılar.

Afrika'nın 1884 yılında Berlin Konferansı'nda bölünmesi, etnik, kültürel ve dilsel hususları sıklıkla göz ardı eden keyfi sınırlar oluşturdu ve kıtada yapay ulusların yaratılmasına yol açtı.1

Avrupalı güçlerin Afrika'nın kauçuk ve tarımsal kaynaklar da dahil olmak üzere doğal zenginliklerinden yararlanması nedeniyle sömürgeleştirmenin ardındaki ekonomik motivasyonlar kıtayı talan etti.

Kaynakların bu şekilde çıkarılması genellikle yerel nüfusa yeterli tazminat ödenmeden gerçekleşti ve Afrika ülkelerinde bugün de devam eden ekonomik eşitsizliklere katkıda bulundu.

Ayrıca, Avrupa yönetiminin dayatılması, mevcut sosyopolitik yapıları bozarak yerli toplulukların boyunduruk altına alınmasına ve marjinalleştirilmesine yol açtı.

Afrika emeğinin sömürülmesi ve nakit mahsul ekonomilerinin uygulamaya konması toplumsal eşitsizlikleri daha da derinleştirdi.

Sömürge güçleri kontrolü sürdürmek için etnik ve kabilesel gerilimleri besleyerek böl ve yönet politikalarını uyguladılar.

Fransa'nın Rwanda'da Hutu ve Tutsi halkına veya İngiltere'nin Nijerya'da Hausa ve Yoruba halkına karşı uyguladığı politika o ülkelerin kaderini derinden etkiledi.

Bu talan siyaseti, sömürgecilik sonrası dönemdeki çatışmalara ve kaynaklar için verilen mücadelelere katkıda bulunarak Afrika ülkeleri üzerinde kalıcı bir sömürge mirası bıraktı.

Eğitim ve altyapı gelişimi genellikle sömürgeci güçlerin çıkarlarına hizmet edecek şekilde tasarlandığı için yerel halkın değil sömürgecilere fayda sağlayan bir sistem güçlendirildi.

Bu durum, sömürgeleştirme sonrasında sürdürülebilir ekonomiler ve kurumlar inşa etme çabalarında Afrika ülkeleri için büyük zorluklar yarattı. 2


Afrika'da Hristiyan misyonerler

Hıristiyan misyonerler sömürgecilik döneminde Afrika'da önemli bir rol oynadılar ve kıtanın kültürel, sosyal ve dini manzarası üzerinde son derece menfi bir etki bıraktılar.

Niyetleri Hıristiyanlığı yayma ve insani yardım sağlama arzusundan kaynaklanıyor gibi görünse de misyonerler halkın milli şuurunu yok ederek Afrika toplumları üzerinde derin yaralar açtılar.

Hakikaten bu sömürgeci girişimlere başta Avrupa ülkelerinden olmak üzere Hıristiyan misyonerler eşlik etti.

Afrika'yı Hıristiyanlığın yayılması için verimli bir zemin olarak addettiler ve misyonlarını, "medeni olmayan" toplumlar olarak saydıkları milletlere medenileştirici bir kurtuluş yolu olarak lanse ettiler. 3
 

1.jpg
Avrupalı güçler, misyonerler ve sömürgeciler, kendi ihtiyaç ve isteklerini karşılamak için mevcut gelenekleri değiştirmeye geldiler. İspanya, Portekiz, Belçika ve Fransa gibi sömürgeci güçler, herhangi bir eğitim sistemi kurmadan kıtayı sömürgeleştirdiler

 

Misyonerler okullar, hastaneler ve kiliseler kurarak görünürde Afrika'nın birçok bölgesinde altyapı ve eğitimin geliştirilmesine katkıda bulundular.

Afrikalılar misyonerlerin genellikle daha geniş sömürge gündeminin suç ortağı olduklarını ve Avrupa emperyalizmine ahlaki ve dini bir gerekçe sağladıklarını öne sürüyorlar.

Hakikaten misyonerlik faaliyetlerinin sömürgeci güçlerle iç içe geçmesi bazen yerel halkların sömürülmesine ve baskı altına alınmasına yol açtı.

Misyonerler geleneksel inançları kendi dini öğretileriyle değiştirmeye çalışırken, Hıristiyanlığın yayılması çoğu zaman yerli kültürleri aşındırmaya yönelik çabaları beraberinde getirmişti.

Bu kültürel çatışma, gerginliklere ve bazı durumlarda miraslarını korumaya çalışan Afrika topluluklarının direnişine yol açtı.

Misyonerlik çalışmalarının dikkate değer yönlerinden biri de İncil'in yerel dillere çevrilmesiydi ki, bu da birçok Afrika dili için yazılı formların geliştirilmesine katkıda bulundu.

Bunun dilsel çeşitlilik üzerinde derin bir etkisi oldu ama aynı zamanda yabancı dini ve kültürel normların dayatılmasıyla iç içe girmesi nedeniyle ciddi zorluklar yarattı.

Ayrıca misyonerler, bazı geleneksel ritüeller gibi Hıristiyan değerleriyle bağdaşmadığını düşündükleri uygulamaları Afrika'da ortadan kaldırma çabalarına girdiler.

Ayrıca Batı ahlak standartlarının kıta insanına dayatılması nedeniyle de eleştirildiler. 4


Afrika'da Batı sömürgecilik mirası

Afrika'daki Batı sömürgeciliğinin sonuçları, kıta üzerinde derin ve kalıcı etkiler yarattı; toplumların çeşitli yönlerini etkiledi ve günümüzdeki dönemleri şekillendirdi.

Sömürge döneminde sınırların genellikle etnik, dilsel ve kültürel etkenler göz ardı edilerek keyfi olarak çizilmesi, modern Afrika uluslarının farklı ve bazen çatışan kimliklere sahip olmasına neden oldu.

Bu durum iç gerilimlere, sınır anlaşmazlıklarına ve tutarlı ulusal kimliklerin oluşturulmasındaki zorluklara katkıda bulundu.

Sömürgeleştirme, Afrika'nın zengin doğal kaynaklarının sömürülmesine yol açtı; Avrupalı güçler, ekonomik çıkarları için madenleri, kauçukları ve tarım ürünlerini çıkardı.

Ekonomik sömürünün mirası, kaynak yönetimi, ekonomik eşitsizlikler ve değerli varlıklar üzerindeki kontrol mücadeleleriyle ilgili süregelen zorluklara sebep oldu.

Yerli kültür ve dillerin bastırılmasının yanı sıra Batı değer ve normlarının dayatılması, Afrika toplumları üzerinde kalıcı bir etki bıraktı.

Bazı kültürel unsurlar uyarlanırken veya gelişirken, sömürgeciliğin etkisi geleneksel ve Batılılaşmış kimlikler arasında yozlaştı. 5

Sömürge güçleri, kaynakların çıkarılmasını kolaylaştırmak için demiryolları, yollar ve limanlar gibi altyapılar geliştirdiler.

Ancak bu gelişmeler çoğunlukla sömürgeci çıkarlara hizmet etmek için tasarlanmıştı ve yerel halkın uzun vadeli ihtiyaçlarına tam anlamıyla hitap etmiyordu.

Sömürgecilik sonrası uluslar bu altyapıları çağdaş talepleri karşılayacak şekilde uyarlamak ve genişletmekle uğraşmak zorunda kaldılar.

Genellikle otokratik yönetim ve merkezi otorite ile karakterize edilen sömürge dönemi yönetim yapılarının mirası, sömürge sonrası Afrika'daki siyasi istikrarsızlığa katkıda bulundu.

Yapay sınırlarla daha da kötüleşen güç ve kaynak mücadelesi, çatışmalara ve yönetim zorluklarına yol açtı. 6
 

Sömürgeci güçler tarafından kurulan eğitim sistemleri genellikle sömürgecilerin çıkarlarına hizmet edebilecek bireylerden oluşan bir sınıf yetiştirmeye yönelikti.

Bağımsızlık sonrası Afrika ülkeleri, nüfuslarının ihtiyaçlarını karşılamak ve yerel kalkınmayı teşvik etmek için eğitim sistemlerini yeniden yapılandırma sorunuyla karşı karşıya kaldı.

Yeni hastalıkların ortaya çıkması ve yetersiz sağlık sistemleri, sömürge yönetimi sırasında Afrika nüfusu üzerinde ciddi sonuçlar doğurdu.

Bağımsızlıktan bu yana sağlık hizmetlerinde iyileştirmeler yapılmış olmasına rağmen, zorluklar devam ediyor ve sömürge dönemi sağlık eşitsizliklerinin mirası hâlâ hissediliyor.

Afrika ülkeleri, sömürgecilik sonrası aşamada, eski sömürgeci güçlerin lehine devam eden ekonomik ilişkilerden kurtulma konusunda zorluklarla karşı karşıya kaldı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ivme kazanan bağımsızlık mücadelesi, sonunda sömürge yönetimlerinin yıkılmasına yol açtı.

Bununla birlikte, birçok Afrika ülkesinin karşılaştığı sınır anlaşmazlıkları, ekonomik dengesizlikler ve sosyopolitik zorluklar gibi konularda sömürgeciliğin mirası hala hissediliyor. 7

Fransa, Almanya, İngiltere gibi ülkelerin sömürgecilik döneminde Afrika'dan kaçırdıkları tarihi eserleri Afrika ülkelerine iade etmeye başlamaları ya da yapılan katliamlardan ötürü tazminat ödemeye başlamaları emperyalist Batının Afrika'da bıraktığı enkazın çapını ortaya koymaktadır.


Sonuç;

17'nci yüzyılın meşhur İngiliz yazarı Shakespeare, takriben 400 yüzyıl önce "Afrika'dan bahsediyorum. Altından bir seyahatten" derken daha o zaman kıtanın zengin doğal kaynaklarına işaret ediyordu.

Batı'nın bu emperyalist yaklaşımından ötürü, sömürgecilik mefhumu coğrafi keşiflerden sonra belki en çok Afrika kıtasını etkiledi.

Afrika'da 19'uncu ve 20'nci yüzyılın başlarında Avrupalı güçler tarafından gerçekleştirilen sömürgeleştirme, kıtanın siyasi, ekonomik ve sosyal manzarasını şekillendirerek mazide kalıcı bir etki bıraktı.

Hıristiyan misyonerler ile Afrika'daki sömürgecilik arasındaki ilişki, kıta insanı için incelikli ve çok yönlü bir tarihsel anlatıdır.

Misyonerler sözde eğitim ve sağlık gibi olumlu gelişmelere katkıda bulunurken, sömürgeci güçlerle olan ilişkileri, faaliyetlerinin yerli kültürler ve toplumlar üzerindeki etkisine ilişkin etik olmayan konuları gündeme getiriyor.

Afrika'daki Hıristiyan misyonerlik çalışmalarının mirası, bugün kıtanın dini ve kültürel manzarasını şekillendirmeye devam ediyor.

Sonuç olarak, Afrika'daki sömürgeleştirme çağına sömürü, yerel toplumların parçalanması ve yabancı yönetimin dayatılması damgasını vurdu.

Bu tarihsel dönemin sonuçları, Afrika uluslarının kalkınma, istikrar ve kendi kaderini tayin etme arayışlarında karşılaştıkları zorlukları şekillendirmeye devam ediyor.

Özetle, Batı'nın Afrika'daki sömürge mirası siyasi istikrarsızlık, toplumsal çalkantılar ve ekonomik eşitsizlikler gibi olumsuz sonuçlar, kıtanın kalkınması ve ilerlemesi açısından zorluklar yaratmaya devam ediyor.

Bu sömürge mirasını anlamak, devam eden sorunların çözümü ve kıta için daha adil ve sürdürülebilir bir geleceğin teşvik edilmesi açısından büyük önem taşıyor.

 

 

Kaynaklar:

1.  Gençoğlu, Halim, Türk Arşiv Belgelerinde Afrika-Türkiye, s, 16, Sebilürreşat yay. Ankara: Peter Kallaway,2021, The Changing Face of Colonial Education in Africa: Education Science and Development, s.71, (version South African edition). South African ed. Stellenbosch: African Sun Media.
2.  Martin Kalb, 2022 Environing Empire: Nature Infrastructure and the Making of German Southwest Africa.s,59. New York: Berghahn.
3.  Douglas W. Leonard 2020, Anthropology Colonial Policy and the Decline of French Empire in Africa. S.62, London: Bloomsbury Academic.
4.  Robert Harms, 2019 Land of Tears: The Exploration and Exploitation of Equatorial Africa.s. 6, First ed. New York: Basic Books.
5.  Quinn Frederick. 2022. African Saints Saints Martyrs and Holy People from the Continent of Africa. .s. 173, Chicago: Crossroad Publishing Company.
6.  Retief Müller, 2022, The Scots Afrikaners Identity Politics and Intertwined Religious Cultures in Southern and Central Africa. S.49, Edinburgh: Edinburgh University Press.
7.  Seblewengel Daniel (Editor), Mmapula Diana Kebaneilwe, 2021, Mother Earth Mother Africa and Mission. S, 49, Stellenbosch South Africa: African Sun Media.

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU