Göçmenlerin ABD'yi "zehirlediğini" söyleyen Trump'tan "Nazi dili" suçlamasına yanıt

Eski ABD Başkanı daha bir gün önce kayıtsız göçmenlerden "hayvanlar" diye bahsetmişti

(Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump bazı göçmenlere "insan değiller" dedikten bir gün sonra daha önceki bir iddiasına daha güçlü bağlandı: kayıtsız göçmenlerin ABD'yi "zehirlediği" iddiası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar günü Fox News'a verdiği röportajda Trump'a, Media Buzz'ın sunucusu Howard Kurtz, "Neden 'haşarat' ve 'kanın zehirlenmesi' gibi kelimeler kullanıyorsunuz? Bildiğiniz gibi basın buna hemen 'Bu Hitler ve Mussolini'nin kullandığı türden bir dil' diyerek tepki veriyor" diye sordu.

2024 başkan adaylığı yarışını önde götüren Trump "Öyle diyorlar. Bunu bilmiyordum ama öyle diyorlar" diye çabuk bir cevap verdi. Öte yandan daha sonra bu terimleri "ülke zehirlendiği için" kullandığını söyledi.

Trump sözlerini "Siyasi doğrucu olmak istiyorum falan diye konuşabiliriz" sürdürdü.

Ama cezaevlerinden ve hapishanelerden gelenler var, uzun süredir katil olanlar, hayatlarının geri kalanını birçok kişinin adını bile duymadığı bir ülkedeki bir hapishanede geçirecekleri cezaları olanlar... Hepsi ülkemize salınıyor.

Bu, eski ABD Başkanı'nın kayıtsız göçmenler hakkında aşağılayıcı bir dil kullandiğı ilk sefer olmaktan çok uzak.

Cumartesi günü Ohio'da düzenlenen ve defalarca metin dışına çıkılan mitingde Trump kalabalığa şöyle demişti:

Onlara insan diyor musunuz bilmiyorum... Bana göre bazı durumlarda insan değiller. Ama bunu söyleme iznim yok çünkü radikal sol bunun korkunç bir şey olduğunu söylüyor.

Daha sonra göçmenlerden "hayvanlar" diye bahsetmişti.

Ohio mitinginden birkaç ay önce, aralıkta eski başkan, New Hampshire'daki bir kalabalığa "Ülkenin kanını zehirliyorlar. Yaptıkları şey bu" diye konuşmuştu. Bu saldırının ardından Biden'ın kampanya ekibi onun "rol modellerini yansıttığını" ve "Adolf Hitler'i papağan gibi tekrarladığını" iddia etmişti.

Birçok kişinin Trump'ı Hitler'in manifestosu Kavgam'daki (Mein Kampf) satırları yinelemekle suçlamasından birkaç gün sonra Trump kitabı okuduğunu inkar etmişti. Daha sonra bu kışkırtıcı ifadeyi tekrarlayan Trump, bu sefer de Iowa'daki bir dinleyici kitlesine konuşuyordu:

Olup bitenler çılgınca. Ülkemizi mahvediyorlar. Ve bu doğru. Ülkemizin kanını yok ediyorlar. Yaptıkları şey bu. Ülkemizi yok ediyorlar.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU