Japon şirketi erkek çalışanlarına regl ağrısını deneyimletti

Japonya'da kadınların yaklaşık %44'ü, ciddi ağrıları olsa bile regl dönemlerinde izin kullanmıyor

Japonya'da erkek ofis çalışanları Tokyo'da yapay adet sancısı yaşıyor (Reuters)

Bir Japon telekomünikasyon firmasındaki erkek çalışanlara, nadir rastlanan bir şekilde yapay regl sancısı deneyimleme fırsatı verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağrı, kadınların regl dönemlerinde yaşadıkları kramp hissini uyandırmak için alt karın bölgesine yerleştirilen pedler aracılığıyla elektrik sinyalleri gönderen "perionoid" adlı cihaz aracılığıyla oluşturuldu.

Exeo grubun 26 yaşındaki çalışanı Masaya Shibasaki, deneyin videosunda acı içinde kıvranırken, "Acıyor. Aman Tanrım" diyor.

"Ayakta duramıyorum" diyen bir başka çalışansa karnını tutarak gergin bir şekilde gülüyor.

Cihaz, Nara Kadın Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ve Osaka Heat Cool adlı girişim işbirliğinde geliştirildi.

Reuters'ın aktardığına göre Shibasaki, "Hareket edemiyordum. Ayakta duramayacak kadar ağrıyordu" dedi. 

Artık kadınların her ay bu ağrıyla mücadele ederken çalışmak zorunda olduklarını anlıyorum. Kadınların bunu nasıl yapabildiği gerçekten şaşırtıcı. Onlara gerçekten saygı duyuyorum.

Exeo, yüzde 90'ından fazlası erkek olan işgücünün, regl izni almak da dahil kadın meslektaşlarını daha fazla destekleyebileceği bir ortam yaratmak istediğini belirtti.

Exeo Halkla İlişkiler Sorumlusu Maki Ogura, "Bugün (regl sancısı) yaşayanların işyerlerine geri dönüp nasıl hissettiklerini anlatmalarını ve anlayışlarını yaymalarını umuyoruz" dedi.

Japonya'da şirketlerin yasal olarak kadınların regl izni kullanmalarına izin vermeleri gerekiyor. Ancak bu iznin ücretli olması gibi bir zorunluluk bulunmuyor ve yapılan anketler kadın çalışanların yaklaşık yarısının bu izni hiç kullanmadığını gösteriyor.

Tokyo merkezli danışmanlık firması Deloitte Tohmatsu Group'un yaptığı bir ankete göre, Japonya'daki kadınların yaklaşık yüzde 44'ü ciddi ağrıları olsa bile regl dönemlerinde hiç izin kullanmıyor. Ekim 2022'yle Ocak 2023 arasında 10 ülkede gerçekleştirilen bu ankete en az 5 bin kişi katıldı.

Sonuçlara göre, Japonya'da menopozla ilgili sağlık sorunları yaşayan katılımcıların yüzde 35'i "ağrı veya semptomlar nasıl olursa olsun izin almadan çalışmaya devam ettiklerini" belirtti.

Mainichi Japan'ın aktardığına göre, Deloitte'un çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık müdürü Yumi Takahata şunları söyledi:

Menopoz ve regl ağrısı izninin bir sistem şeklinde "sadece var olması" yeterli değil. Şirketlerin bunu uygulamaya koyarken aynı zamanda işyeri ortamını ve kültürünü de iyileştirmesi gerek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU