Ukrayna, Rusya'nın ilerleyişini nihayet durdurduğunu duyurdu

Avdiyivka yakınlarında çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken Putin, "Rusya'nın derinliklerinden takviye birlikler gönderiyor"

Ukrayna askerleri (AFP/Arşiv)

Ukrayna ordusu, doğu kenti Avdiyivka civarındaki Rus ilerleyişini durdurduğunu açıkladı. Rusya kenti geçen ay ele geçirmişti.

Ukrayna ordu sözcüsü Dmitro Likhovi, Vladimir Putin'e bağlı güçlerin iki köyü daha kontrol altına almasına rağmen Avdiyivka yakınlarındaki ilerleyişlerinin şimdilik durdurulduğunu söyledi.

Ulusal televizyona konuşan sözcü, "Doğrudan Rus saldırısının bu en sıcak bölgesinde durumu istikrara kavuşturmayı başardığımızı ve düşmanın ilerleyişinin durdurulduğunu söylüyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Likhovi, Avdiyivka'nın batısındaki köylerin etrafındaki saldırıların yoğunluğunun hızla arttığını belirtti.

Ukraynalı yetkili, pazar günü bölgede en az 30 saldırı rapor edildiğini, Avdiyivka yakınlarındaysa bu sayının 20 olduğunu söyledi.

"Ancak savunmamız dayanıyor. Düşman muazzam çaba harcıyor ama hiçbir ilerleme kaydedemiyor" dedi.

Yetkili, Rusya'nın şimdi daha güneydeki Novomykhailivka köyü çevresine daha fazla kaynak yığdığını ve "Rusya'nın derinliklerinden takviye güçler aktardığını" söyledi.

The Kyiv Independent'ın Likovi'ye dayandırdığı habere göre Novoselivka, Berdychi, Tonenke, Pervomaiske ve Nevelske köyleri yakınlarında asker yığınakları görüldü.

Likovi, Ukrayna ordusunun işini yaptığını ve "düşmana önemli kayıplar verdirdiğini" söyledi.

Moskova'daysa Rusya Savunma Bakanlığı, kuvvetlerinin Avdiyivka yakınlarında "koordineli eylemler sonucunda daha avantajlı pozisyonları işgal etmeyi sürdürdüğünü" söyledi ancak Novomykhailivka yakınlarında herhangi bir saldırıdan bahsetmedi.

Ukrayna'nın Bahmut ve Avdiyivka kentleri için bir yılı aşkın süredir savaşan Rusya, şimdi de Marinka yakınlarındaki Novomykhailivka köyünü ele geçirmek için taarruzunu güçlendiriyor.

Yetkili, köyün halihazırda savaş cephesindeki en sıcak bölgelerden biri olduğunu söyledi.

Saldırıyı izleyen ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü'ne (The Institute for the Study of War) göre, "Rus milbloggerlar (askeri blog yazarları) Ukrayna güçlerinin sadece Novomykhailivka'nın batısındaki mevzilerini koruduğunu ve bölgede çatışmaların devam ettiğini" öne sürdü.

Düşünce kuruluşu, Rus güçlerinin 4 Mart'ta Avdiyivka'nın batısına ilerlediğini ve bölgede çatışmaların devam ettiğini de ekledi. Geçen hafta Rusya Savunma Bakanlığı güçlerinin, Avdiyivka civarında yeni köyler ele geçirdiğini açıklamıştı.

Putin'in sabah erken saatlerde gizli bir istilayla Kiev'i "üç gün içinde" ele geçirme hedefinin Şubat 2022'de başarısızlığa uğramasının ardından, birlikleri Ukrayna'nın doğusunun bir bölümünü kontrol altına almaya çalışırken iki yıldan fazla zaman harcadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU