Trump, Nazi söylemlerine yenisini ekledi: "Kimse göçmenlerin dilini bilmiyor"

Eski ABD Başkanı, Teksas'ın Eagle Pass şehrindeki sınırdan konuşurken aynı gün ABD Başkanı Joe Biden da kampanya kapsamında Brownsville'i ziyaret etti

(AP)

Donald Trump, Nazi propagandasına benzediği gerekçesiyle eleştirilen önceki sözlerini anımsatan bir başka çılgın ve karman çorman kampanya konuşmasında ABD'nin güney sınırını geçen göçmenlerin "dilini kimsenin bilmediği" gibi yanlış bir iddiada bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem Trump hem de ABD Başkanı Joe Biden, göçle ilgili söylemi ele geçirme amacıyla perşembe günü güney sınırına rakip kampanya gezileri düzenledi.

Teksas'ın Eagle Pass bölgesinden konuşan eski başkan, "bilinmeyen yerlerden milyonlarca kişinin" ABD'ye gittiğini ve "dil bilmediğini" söyleyerek çılgın bir iddia ortaya attı.

Trump "Konuştuğum herkes bunun ne kadar korkunç olduğunu söylüyor, kimse bana bilinmeyen yerlerden, bilinmeyen ülkelerden, dil bilmeyen milyonlarca kişiye nasıl izin verildiğini açıklayamıyor" dedi.

Ülkemize diller geliyor ama kimse bu dilleri konuşmuyor. Bunlar gerçekten yabancı diller. Bunları konuşan kimse yok.

Meksika'nın ulusal dili İspanyolca. 2019'daki nüfus sayımı rakamları, ABD'deki evlerde İspanyolca konuşan yaklaşık 42 milyon kişi olduğunu göstermişti.
 

Donald Trump
Teksas'ın Eagle Pass bölgesindeki sınırdan konuşan eski başkan, ABD'ye "bilinmeyen yerlerden milyonlarca kişinin" gittiğini söyledi (AP)


Trump'ın dille ilgili yalanları, sınır yetkililerinin ABD-Meksika sınırını geçenlerin sayısının arttığına işaret etmesi ve Cumhuriyetçi eyaletlerin binlerce göçmeni Demokratların yönettiği şehirlere taşımasının ardından geldi.

Perşembe günü yaptığı konuşmanın başka bir kısmında eski ABD Başkanı, "Joe Biden istilası" olduğunu iddia etmeye çalıştığı şeyi yerden yere vurarak bunun "göçmen suçlarında" fırlamaya yol açtığını öne sürdü ve Georgialı üniversite öğrencisi Laken Hope Riley'nin ölümünü doğrudan bununla ilişkilendirdi.

Ayrıca dünyanın dört bir yanındaki hapishane ve akıl hastanelerinin ABD'ye boşaltıldığını iddia ederek şöyle dedi:

Hapishanelerden geliyorlar, cezaevlerinden geliyorlar, akıl hastanelerinden geliyorlar, deli hastanelerinden geliyorlar ve bunlar terörist.

 

Donald Trump
Trump'ı Eagle Pass'te Teksas Valisi Greg Abbott (sağda) karşıladı (AP)​​​​​​​


Bu yorumlar Nazi söyleminin yankılarını taşıdığı gerekçesiyle tepki çeken, aralıktaki "kanı zehirleme" sözlerine yeni bir boyut kazandırdı.

O zaman eski başkan "Ülkenin kanını zehirliyorlar. Yaptıkları şey bu... Dünyanın dört bir yanındaki akıl hastanelerini ve hapishaneleri zehirliyorlar. Sadece Güney Amerika'da değil" demişti.

Sadece bizim düşündüğümüz üç ya da 4 ülke değil. Ama dünyanın her yerinden, Afrika'dan, Asya'dan ülkemize geliyorlar.

Trump'ın perşembe günü yaptığı konuşmanın ardından Fox News bile Trump'ın söylediklerinden bazılarına doğruluk kontrolü yapmayı ihmal etmedi ve sunucu Neil Cavuto "Donald'dan 2020 seçimleri ve nasıl milyonlarca daha fazla oy aldığını duyuyorsunuz; aslında [2016'dan] milyonlarca oy daha fazla aldı" dedi.

Yine de o seçimi kaybetti. Bu artık şüphe götürmüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU