Tayvan: "Çin bandıralı 5 sahil güvenlik botu yasak sulara girdi"

Çin'e ait botlar Tayvanlı yetkililer tarafından uyarıldıktan sonra ayrıldı

(Reuters)

Taipei ve Pekin arasında yükselen tansiyon devam ederken Tayvan, Çin bandıralı 5 sahil güvenlik teknesinin ülkenin hassas Kinmen adaları çevresindeki yasak sulara girdiğini salı günü iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayvanlı bir bakan, botların yetkililer tarafından uyarıldıktan kısa bir süre sonra ayrıldığını da sözlerine ekledi.

Bu olay, önceki günlerde Tayvan Sahil Güvenliği'nin izinsiz giriş yapmakla suçlayarak peşine düştüğü teknedeki iki Çinli balıkçının boğulması üzerine, Çin'in Tayvan'ın Kinmen takımadaları açıklarındaki sularında devriyelerini artırmasından sonra meydana geldi.

Çin Sahil Güvenlik Sözcüsü Gan Yu, sahil güvenliğinin Fujian birimi, Kinmen'den birkaç kilometre uzaklıktaki Xiamen şehrinin güney kıyısı açıklarındaki suları düzenli olarak izleyerek sahil güvenlik teşkilatını güçlendireceğini söyledi.

Ayrıca sahil güvenlik birimini yöneten Tayvan Okyanus İşleri Konseyi Başkanı Kuan Bi-ling basın açıklamasında, Çin botlarının kendilerine ayrılmaları söylendikten kısa bir süre sonra bölgeyi terk ettiklerini belirtti.

Bi-ling, "Siyasi önemi yüksek, bu da bir tür egemenlik ilanı anlamına geliyor" dedi.

Tayvan'ın kayda değer sayıda askeri varlığının bulunduğu ve Çin kıyılarına sadece 3 km uzaklıkta bir cephe hattı olan Kinmen Adası, Soğuk Savaş'ın zirvede olduğu dönemde sık sık çatışmaların yaşandığı bir geçmişe sahip ve çevresindeki sularda esas olarak Tayvan Sahil Güvenliği devriye geziyor.

Ancak geçen hafta Tayvan Savunma Bakanlığı, Kinmen'in kuzeyindeki Matsu takımadaları da dahil Çin'e yakın adalardaki askeri varlığını artırmayacağını açıklamıştı.

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng parlamentoda yaptığı konuşmada Kinmen çevresindeki durumun barışçıl bir şekilde çözülmesini umduğunu ifade ederek çatışmadan kaçınma arzusunu vurgulamıştı.

Herhangi bir çatışma ortamının oluştuğunu görmek istemiyoruz.

6 Çinli sahil güvenlik subayı geçen hafta Kinmen adalarında 23 yolcu ve 11 kişilik mürettebatı bulunan Tayvan bandıralı bir gezi feribotuna çıkmıştı.

Tayvan Sahil Güvenliği, King Xia adlı gezi feribotunda yarım saat kaldıklarını ve ayrılmadan önce rota planları, sertifikaları ve mürettebat lisanslarını kontrol ettiklerini söylemişti.

Bunun üzerine bir Tayvan Sahil Güvenlik devriyesi King Xia'ya limana kadar eşlik etmek üzere gelmişti.

Kuan Bi-ling daha sonra Taipei'deki parlamento binası dışında gazetecilere "Bunun halkımızın duygularına zarar verdiğini ve onların paniğe kapılmasına yol açtığını düşünüyoruz. Bu aynı zamanda boğazın karşısındaki halkın çıkarlarına da uygun değil" demişti. 

Ajanslardan da yararlanılmıştır.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU