Putin'in Ukrayna savaşı sonrasında Batı medyasına verdiği ilk söyleşiyle ilgili her şey

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşık 2 saatlik söyleşisinde birçok konuyla ilgili değerlendirme yaptı

Carlson'ın Moskova'da 6 Şubat'ta yaptığı röportaj, dün yayımlandı (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'li gazeteci Tucker Carlson'a verdiği çarpıcı röportajın yankıları sürüyor.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Fox News'ün eski muhabiri Carlson'ın Moskova'da Putin'le yaptığı röportaj yaklaşık iki saat sürdü. Bu, Carlson'ın kariyerindeki en uzun ikinci röportaj oldu.

Gazetecinin eski ABD Başkanı Donald Trump'la söyleşisi 46 dakika, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la görüşmesi 29 dakika sürmüştü. Carlson'ın, insan kaçakçılığı suçlamasıyla hakkında hukuki süreç yürütülen Andrew Tate'le röportajıysa 147 dakikaydı. 

"Rusya'yı yenmek imkansız"

24 Şubat 2022'de başlattığı Ukrayna savaşının ardından ilk kez Batı medyasına konuşan Putin, bu mücadelede Rusya'yı yenmenin imkansız olduğunu öne sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

71 yaşındaki lider, Ukrayna'nın "er ya da geç uzlaşmaya varacağını" savunarak müzakere yolunu açık tuttuklarını belirtti. 

Putin, savaşın sonlanması için ABD'nin Ukrayna'ya silah satışını durdurması gerektiğine işaret ederken, artık Joe Biden'la "konuşacak bir şeyi olmadığını" söyledi. Öte yandan lider, Washington ve Moskova arasında bağlantının tamamen kopmadığını ifade etti.

İstanbul görüşmeleri

Putin, Türkiye'nin arabuluculuğuyla İstanbul'da 2022'de yürütülen müzakerelerde alınan kararlara uyulsaydı savaşın çoktan birtmiş olacağını söyledi. 

Ancak lider, başta ABD olmak üzere Batılı devletlerin Ukrayna'ya baskı uyguladığını, Kiev yönetiminin de mutabakattan vazgeçtiğini savundu. 

Putin, özellikle eski Birleşik Krallık (BK) lideri Boris Johnson'ın araya girerek Ukrayna'nın anlaşmayı imzalamasını engellediğini de öne sürdü. 

BK Başbakanı Rishi Sunak ise iddiaları yalanlayarak Ukrayna'ya desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

"Avrupa'yı işgal etmeyeceğiz"

Rus lider, NATO'nun 1990'lardan beri yürüttüğü yayılmacı politikadan rahatsız olduklarını söyleyerek "NATO genişlerse her şey Soğuk Savaş'takiyle aynı olacak" dedi. 

Putin, Avrupa'nın ya da NATO üyesi ülkelerin Rusya tarafından işgal edileceğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek şunları söyledi: 

Polonya'ya asker göndermemiz tek koşulda gerçekleşebilir, bize savaş açarlarsa. Bizim Polonya'da, Letonya'da ya da başka bir yerde çıkarımız yok. Bunu neden yapalım ki? Hiçbir çıkarımız yok.

Avrupa'da son dönemde "savaş hazırlığı" çağrıları giderek artıyor. Romanya Genelkurmay Başkanı Gheorghita Vlad, geçen hafta Rusya'nın açabileceği bir askeri operasyona karşı hazır olunması gerektiğini söylemişti. Benzer uyarılar ABD, Almanya ve NATO'dan da gelmişti. 

"Kuzey Akım'ı siz patlattınız"

Öte yandan Putin, Carlson'ın "Kuzey Akım hattını kim patlattı?" sorusuna doğrudan "Tabii ki siz" yanıtını verdi.

Eylül 2022'de Kuzey Akım boru hattında meydana gelen sızıntıların ardından gözler Kremlin'e çevrilmişti. Ukrayna, Rusya'nın hatta sabotaj düzenlediğini savunmuş, Moskova ise iddiaları yalanlamıştı. 

İsveç, olayın uluslararası sularda yaşandığını ve Stockholm yönetiminin yetki alanı dışında olduğunu bildirerek iki gün önce kendi soruşturmasını noktalamıştı. Soruşturmada İsveç’in veya herhangi bir İsveç yurttaşının olayla bağlantısı olmadığı belirtilmişti. Ayrıca İsveç topraklarının da Danimarka ve Almanya'nın incelemeleriyse sürüyor. 

Putin, söyleşisinde Kuzey Akım'daki olayın ardında Washington yönetimi ve CIA'in olduğunu savundu. 
 


"Batı, Çin'den daha çok korkuyor"

Rus lider, Batılı devletlerin dünyadaki değişimi anlayamadığını ileri sürerek "Güneş'in doğmasını engelleyemezsiniz. Buna ayak uydurmalısınız" dedi.

Çin'in son dönemde ticari ve ekonomik alanda büyük bir yükselişte olduğunu ifade eden Putin "Batı güçlü bir Rusya'ya kıyasla güçlü bir Çin'den çok daha fazla korkuyor" dedi. 

"Gershkovich meselesi çözülebilir"

Carlson, söyleşide casusluk suçlamasıyla hapiste tutulan Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich'in takasıyla ilgili son durumu da sordu.

Putin, Gershkovich'in gizli bilgileri çalarken yakalandığı iddiasını yinelerken, gazetecinin serbest bırakılması için ABD'yle görüşmelerin sürdüğünü belirtti. 

WSJ ise söyleşinin ardından yayımladığı açıklamada, Putin'in casusluk iddialarını yalanlayarak Gershkovich'in bir an evvel salıverilmesi talebini tekrarladı.

"Elon Musk'ı durdurmak imkansız"

Putin, söyleşide Elon Musk'ın Neuralink firmasıyla insan beynine ilk kez çip yerleştirmesine de değindi. Rus lider, teknoloji milyarderinin çalışmalarından övgüyle söz ederek "Bence Elon Musk'ı durdurmanın yolu yok. Kendisi neyi uygun görürse onu yapacaktır. Çok akıllı birisi" ifadelerini kullandı.  


Independent Türkçe, Politico, Axios, Reuters, Sky News, AA

DAHA FAZLA HABER OKU