Özel ve İmamoğlu Hatay'da: En kıymetli 72 saati bu ülkeden mahrum bırakan bir iktidarla karşı karşıyaydık

"İktidar yapamıyor da belediyeler mi yapıyor görüntüsü olmasın diye yapılabilecekler geciktirildi."

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Hatay Kırıkhan'da depremden hasar gören ve İBB tarafından yeniden inşası üstlenilen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin temel atma törenine katıldı. 

Lütfü Savaş burada yaptığı açıklamada "24 bine yakın insanımız sadece Hatay'da ya o sabah ya da gecikmeler nedeniyle ilerleyen günlerde hayatını kaybetti" dedi.

Savaş şöyle devam etti:

İlk 3 gün gerçekten yalnızdık. 3. günden sonra gelenler oldu ama buraya en çok sahip çıkan İBB ve İBB çalışanları oldu. Hatay'ın her noktasında bize destek oldular. İstanbul'un hakkını ödemek çok zor İBB ekipleri zaman zaman bizden daha fazla çalıştılar. 

İmamoğlu: Hepimiz utanmalıyız

İBB Başkanı İmamoğlu da konuşmasına "Deprem bölgesinden bir vatandaşımız dahi kendisini unutulmuş hissederse hepimiz utanmalıyız"ifadesiyle başladı.

İmamoğlu şunları kaydetti:

1 yıl sonra depremin olduğu saniyede hala insanlarımızın acıyı derinden yaşadığını görüyoruz. O derin acıyı paylaşmaya gayret ediyoruz. Gerçekten unutulduklarını ve devleti yanında görmediklerini hissedenler var. Buna kulak tıkamak, başka yorum yapmak hiçbir kamu yöneticisine, kimseye yakışmaz. Biz sorgulaması gereken o koltuklarda oturanlarız. 6 Şubat'tan en fazla ders çıkarması gerek biz bu ülkenin siyasetçileri, yöneticileriyiz. Siyaset depremlerde kimse ölmesin diye yapmak zorunda olduğumuz bir görevdir. 6 Şubat sabahı AFAD tarafından Hatay ile görevlendirildiğimizden bu yana 16 milyon İstanbullumuz adına sorumluluğumuzu yerine getirmek adına çalışmaya devam ediyoruz. Asla bir şahıs ve parti adına yapmadık ve böyle tanımlamayız. 

Özel: İktidar yapamıyor da belediyeler mi yapıyor görüntüsü olmasın diye yapılabilecekler geciktirildi

İmamoğlu'nun ardından CHP lideri Özel söz aldı. 

"Depremdeki can kayıplarının siyayi ve politik" olduğunu vurgulayan Özel " Siyaset öncelik belirleme işidir. Siz önceliğinizi bir kentin rantını aktarmaktan yana mı kullanıyorsunuz yoksa o kenti afetlere dirençli hale getirmek için mi kullanıyorsunuz?" diye konunştu.

Özel özetle şunları kaydetti:

Depremin 2 gün sonrasından Cumhurbaşkanı Kimse merak etmesin deprem konutu ihtiyacı 600 binin üzerinde hepsini 1 yılda içinde teslim edeceğizm diyerek hem devlet gücü bir partinin çıkarlarına tahvil etmeye hem devletin gücümü olduğunda  farklı göstererek niyetinin ne olduğunu gösterdi. o gün ülkeyi nasıl bir iktidar yönetiyordu? 21 yıldır yönetiyordu, mecliste çoğunluğu vardı, kadrolaşmalarını tamamlamışlardı, 1999'da yaşanan büyük depreme karşı en acımasız eleştiriler depremin 3. günü hala çadır yok diyerek, o depremin müsebbibini iktidar gibi göstererek iktidara gelmişlerdi. Cumhuriyet tarihinde toplanan tüm vergilerin 3 katını toplamışlardı. ÖTV ile 40 milyar dolarlık deprem vergisi toplamışlardı. 21 yıldır iktidardaydılar ve ellerinde inanılmaz bir kaynak vardı. Gömleğin ilk düğmesini yanlış ilikleyerek başladılar. Dirençli kentler yerine kaynağı bambaşka yere harcadılar ve 8 kez imar affı çıkardılar. 26 milyar lira ile övündüler ama onu bile deprem için harcamadıkları ortaya çıktı. 

Depremin ardından ilk 3 gün büyük bir koordinasyonsuzluk ve panik yaşandığını aktaran Özel, "Bütün belediyeler yollara düştüler. İktidar yapamıyor da belediyeler mi yapıyor görüntüsü olmasın diye yapılabilecekler geciktirildi. İlk akla gelen Silahlı Kuvvetler dakikalar içinde alana çıkmaya hazır silahlı kuvvetler 3 gün yoktu. Sonradan öğrendik ki "Çıkarması kolay, geri içeri sokması zor" diye düşünüyordu birilari. En kıymetli 72 saati bu ülkeden mahrum bırakan bir iktidarla karşı karşıyaydık" ifadelerini kullandı.

İktidarın 650 bin konut vaadini hatırlatan Özel "15 Mart gelince 319 binini 1 yılın sonunda vereceğim dedi. Bugün 1 yıl bitti, 18 bin 19 konut teslim edildi. Bugün verilen konuta sayısı toplam ihtiyacın yüzde 2.7'si. 100 depremzededen 95'i ya konteynerda ya çadırda" diye konuştu.

Erdoğan'a tepki

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan Özel "Erdoğan'ın Kırıkhan'da sarf ettiği sözler yüzünden kralın çırılçıplak karşımıza çıkın kendini ifşa ettiği o manzara var. Diyor ki kral; merkezi yönetimle yani kendi sarayı ile yerel yönetim, derebeylik olarak gördüğü, uyum içinde olmazsa hizmet gelmez diyor. Gelmedi mahzun kaldınız işte diyor. Yani bana oy vermediğiniz için size hizmet etmedim, yine etmem diyor. Yazıklar olsun. Bu lafı söyleyenin kalbinde kalp yok, taş var" ifadelerini kullandı.

Özel Hatay'ın ardından Gaziantep İslahiye'de konteyner kentte yaşayan depremzede vatandaşları ziyaret etti.

Özel burada yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

Hepimizin görevi depreme karşı bütün tedbirlerimizi almak, dirençli kentler yaratmaktır. Çok büyük depremler oluyor Japonya’da ama kimsenin burnu bile kanamıyor.

Bizim insanımızın hayatı, Japonya'daki insanların hayatından değersiz değil. Dünyanın en güzel memleketinde, dünyanın en yiğit, en mert, en güzel insanlarının yaşadığı bu memlekette her bir canımızın kıymetini hep birlikte bilmek durumundayız. Bunun için tüm siyasi partiler, üzerine düşen görevi yapmak zorunda, yerel yönetimler yapmak zorunda, iktidar yapmak zorunda, muhalefet yapmak zorunda. 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU