İtalya'da taksi kıtlığı halkı çileden çıkardı: "Elimizden bir şey gelmiyor"

"Ekonomideki sorunların belirtisi"

İtalya'da taksiciler, hükümetin daha fazla lisans çıkarılmasına ilişkin tasarısına karşı geçen yıl temmuzda protesto düzenlemişti (AP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), İtalya'daki taksi sorununu ve ekonomik durgunluğu inceledi. 

Analizde, İtalya'nın başkenti Roma ve finans merkezi Milano'da "çileden çıkaran taksi kuyruklarının, ülkenin 30 yıllık durgunluğunun bir göstergesi olduğu" belirtildi.

Milano'da her seferinde çok uzun süre taksi beklemek zorunda kaldığını söyleyen Marco Mariani, "Bu çok saçma bir durum. Ama elimizden bir şey gelmiyor" dedi.

Haberde, şoförlerin taksi lisansı sayısını ve Uber gibi araç paylaşım şirketlerinin faaliyetlerini sınırlamak için yıllardır lobicilik yaptığına işaret edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki kanunlar gereği Uber şoförlerinin özel bir lisans alması gerekiyor. Sürücüler sadece lüks araçlarla hizmet verebildiği için Uber seçeneği normal taksilere kıyasla daha pahalı hale geliyor ve pek tercih edilmiyor.

Milano'daki Bocconi Üniversitesi'nden Gabriele Grea, "Taksi sektöründeki sorun, İtalya'da neyin yolunda gitmediğinin bir belirtisi" ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası'nın verilerine İtalyan ekonomisi 2007'dekinden yüzde 1,5 daha küçük durumda. Aynı dönemden bugüne Almanya'nın ekonomisi yüzde 17, Fransa'nınki yüzde 13, ABD'ninkiyse yüzde 28 büyüdü. 

Haberde, 2021-2022'de başbakanlık yapan Mario Draghi'nin ekonomi politikaları sayesinde ülkenin pandeminin yarattığı resesyondan hızlıca çıktığı fakat bunun uzun sürmediği belirtildi. 

Koalisyon hükümetindeki anlaşmazlıklar ve iç çekişmeler sonucunda Draghi, geçen yıl 21 Temmuz'da istifasını açıklamıştı. Bunun ardından yapılan erken seçimi kazanan Giorgia Meloni, 22 Ekim 2022'de göreve gelmişti. Ancak Draghi'nin istifasının ardından gündeme getirdiği ekonomik paketle ilgili değişiklikler tamamlanamadı.

Analizde, yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşıyla artan enerji fiyatlarının da etkisiyle İtalyan ekonomisinin durgunluğunu koruduğuna işaret edildi. Ülkenin resmi verilerine göre İtalyan ekonomisinin bu yıl yüzde 0,7 büyüyeceği öngörülüyor. Söz konusu oranın 2024'te de değişmeyeceği düşünülüyor.
 


İtalyan ekonomist Lorenzo Codogno, ekonomik durgunluğun temel sebebi olarak liyakat eksikliğine dikkat çekerken, istihdamda cinsiyet uçurumunun bunda önemli rol oynadığını belirtti.

İtalya'da çalışma yaşındaki kadınların sadece yüzde 55'i istihdam edilmiş durumda. Haberde, bunun Avrupa Birliği'ndeki (AB) en düşük oran olduğuna işaret edildi. Söz konusu oran Almanya'da yüzde 80, Fransa'daysa yüzde 71. 

Buna ek olarak 15 ila 34 yaşındaki İtalyan gençlerin yaklaşık yüzde 21'iyse okumuyor, çalışmıyor ya da eğitim görmüyor. Bu da AB'deki en yüksek oran. Fransa'da bu yüzde 13, Almanya'daysa yüzde 10 seviyesinde.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU