Özhaseki: İstanbul'da 600 bin riskli konut var, kentsel dönüşümü hızla başlatacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da 600 bin konutun riskli olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

TRT Haber'de konuşan Özhaseki;  "Bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan şey kentsel dönüşüm" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin anlatımlarından öne çıkanlar şöyle:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bize düşen tedbirli olmak, rastgele yapılar yapmamak ve bu depreme hazırlıklı olarak çok sağlıklı binalar inşa etmek gibi bir zorunluluğumuz var.

Aşağıda müthiş bir güç var, bizim gücümüzün çok üzerinde bizim isteğimizle hareket etmiyor. Onunla savaşamayız, onu yenemiyoruz zaten o zaman yapmamız gereken tek şey onu bilmek, ona uygun şekilde hareket etmek ve o uyum içerisinde hayatımızı sürdürmek.

Tespitlere göre 6 milyon civarında konut var 

İstanbul'da , 1 buçuk milyon civarında da iş yeri var. Bunun içerisinde 600 bin konut çok riskli görünüyor. Bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan şey kentsel dönüşüm. 

2012'de aslında kentsel dönüşüm yasası çıkmış.Ve o günden bu güne 800 bin civarında binamızı yenilemişiz. Bunlar sapa sağlam duruyor. Risk taşımıyor.

Şu anda da 170 bin civarında bağımsız birimin inşaatı devam ediyor ve ciddi bir şekilde buralara para harcanmış, ancak yetmiyor bu. Bizim bunu hızlandırmamız lazım.

İstanbul'da kentsel dönüşümü hızla başlatacağız.

Kentsel dönüşümde 'Yürütmeyi Durdurma Kararları' tüm süreci tıkıyor vatandaşımız mağdur oluyor.

Rezerv alanı olarak Hazine alanlarını tercih ederiz. Vatandaşın oturduğu yeri neden rezerv alanı ilan edesiniz ki? Devlet kimsenin gidip malını elinden almaz.

Yerinde dönüşüm projesi

Yerinde dönüşüm deprem bölgesi için başlattığımız bir proje. Zemin etütleri yapılacak, ona uygun statik çözümlemeler gelecek mühendislik hesapları devreye giriyor. Ve neticesinde de o mevzuata uygun olarak binasını yapacak sorun yok. İşte biz orada vatandaşa dedik ki siz yerinizde  evinizi dönüştürmek istiyorsanız biz size 1,5 milyon lira para veririz.

Şu an aslında 100 metrekarelik bir evin çıplak maliyeti 1,5 milyon lira. Şehirden şehire değişebilir, ustalık fiyatlatıyla , işçilik kalitesiyle farklı olabilir ama fiyat bu kadar. 750 bin TL'si hibe olarak veriliyor vatandaşa. Diğer 750'sini de oturmaya başladıktan 2 sene sonra başlamak üzere 10 sene vadeye bozuyoruz. Faizsiz. Yaklaşık aylık 6 bin TL gibi bir rakama takabül ediyor.

Yerinde dönüşüme 250 bin başvuru var.

Deprem bölgesinin inşa ve ihyası

Yılbaşına kadar 46 bin deprem konutunu teslim edeceğiz. Sonrasında her ay konutları teslim etmeye devam edeceğiz. Yani başladıktan sonra 1 yıl içinde tüm konutları teslim etmiş olacağız. Gelecek sene bu zamanlarda tüm evleri teslim etmiş olacağız.

Malatya'da 5 bin kadar konutu sene başında teslim edeceğiz. Binlerce konuta başladık. Bunlar bizim 6-7 ay önce başladığımız yerleri. Şehirlerin merkezlerini özellikle inşa edelim isityoruz.

Kaba inşaatler başladı, hummalı bir çalışma var. Mimarlık grupları Malatya'ya özgün bir kimlik oluşması için özel çalışıyorlar. Malatya denilince o kimlik akla gelecek. 

680 bin konut, 170 bin işyerinin yıkıldığı depremde dışarıda kalan vatandaşlarımızın bir an önce evlerine geçmesinin çabası içindeyiz.

Günümün mesaisinin önemli bir bölümünü deprem konutların ayırıyorum. Şu anda hala 1 milyon 900 bin vatandaşımız evlerinin dışında. 

Madem ki deprem ülkesiyiz diyoruz, başta İstanbul olmak üzere depreme maruz kalabilecek ne kadar şehirlerimiz varsa kentsel dönüşümü en hızlı biçimde yapıp şehirlerimizi sağlam bir hale getirmek istiyoruz.

Öncelik deprem konutlarında. Bu konutları en sağlıklı biçimde en hızlı  biçimde yapıp vatandaşlarımızı oturtma gibi bir zorunluluğumuz var.

 

Independent Türkçe, TRT Haber

DAHA FAZLA HABER OKU