Dinozorlar devrinde Dünya, uzaylılar için daha çekiciymiş

"Belki de bulunmayı bekleyen başka dinozorlar vardır"

T-Rex'in uzunluğu 12 metreyi, boyuysa 4 metreyi geçiyor (Wikimedia Commons)
 

Uzayda hayat arayabilecek olası Dünya dışı yaşam formlarının gezegenimizi keşfetmesi için en uygun zamanın milyonlarca yıl öncesi olduğu yeni bir araştırmayla ortaya kondu.

Cornell Üniversitesi'nden astrobiyolog Rebecca Payne ve gökbilimci Lisa Kaltenegger'ın hesaplamalarına göre uzaylıların Dünya'yı keşfetmesi için en iyi zaman dinozorların gezegende hüküm sürdüğü dönemdi.

İki bilim insanı, uzak mesafelerden tespit edilebilecek farklı biyobelirteçleri baz aldı. Bunlar uzak dünyaların atmosferlerindeki oksijen, karbon veya çeşitli moleküller olabilir.

Nitekim o gezegenin yaşam barındırma ihtimaline dair önemli bir işaret olduğu için halen bu moleküller ötegezegenlerde aranıyor.

İkili buradan hareketle Dünya'nın uzaktan tespit edilebilecek biyobelirteçlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini araştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son 540 milyon yılı simüle eden araştırmacılar, iki önemli biyobelirteç çiftinin yaklaşık 100 ila 300 milyon yıl önce daha güçlü göründüğünü tespit etti: Oksijenle metan ve metanla ozon.

Bu biyobelirteçlerin önceden daha güçlü olması, gezegende yeşilliğin hızla çoğalmasından kaynaklanıyor. Gezegeni saran bitkiler, atmosfere önemli ölçüde daha yüksek düzeyde oksijen sağlamıştı.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, herhangi bir varsayımsal uzaylı teleskobunun Jura döneminde Dünya'yı daha kolay tespit edebileceği anlamına geliyor.

Son 400 milyon yılın büyük bölümünde atmosferdeki oksijen seviyelerinin yüzde 16-35 civarında olduğu düşünülüyor. 

Benzer şekilde Dünya'daki gökbilimciler de aynı biyobelirteçleri bulmak için evreni tarıyor.

Örneğin emektar Hubble Uzay Teleskobu ve gelmiş geçmiş en güçlü gözlemevi diye anılan James Webb Uzay teleskobu, başka gezegende bildiğimiz anlamda yaşamı destekleyebilecek atmosfer bileşenlerinin izlerini arıyor.

James Webb Uzay Teleskobu sayesinde bilim insanları artık ötegezegenlerin atmosferlerini çok daha iyi analiz etme yeteneğine sahip. Ancak uzayda yaşamın Dünya'dakinden çok daha farklı olması ihtimali de var.

Kaltenegger, "Umarım Dünya'dan daha fazla oksijene sahip bazı gezegenler buluruz. Çünkü bu yaşam arayışını biraz daha kolaylaştıracak" diyor:

Ve kim bilir, belki de bulunmayı bekleyen başka dinozorlar vardır.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Cornell Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU