Avrupa'da ilk: İspanyol şirket, yeniden kullanılabilir roketini fırlattı

İspanyol şirket, başarıyla sonuçlanan Miura-1 lansmanın ''Sadece başlangıç'' olduğunu söyledi

Miura-1'in uçuşu 306 saniye sürdü (PLD Space)

İspanyol şirket PLD Space, yeniden kullanılabilir Miura-1 roketini, cumartesi günü İspanya'nın güneybatısındaki bir bölgeden fırlatarak, Avrupa'da bir ilki gerçekleştirdi.

Avrupa'da ilk defa tamamen özel bir şirket tarafından başarıyla gerçekleştirilen fırlatma, kıtada durmuş olan uzay hedefleri için de umut olabilir.

Üç katlı bina yüksekliğinde ve 100 kg kargo taşıma kapasitesine sahip roket, İspanya'nın geleneksel boğa güreşlerinde kullanılan ''Miura'' türünden alıyor.

Fırlatmanın test amaçlı yük taşıdığını ancak görüntülerin yayımlanmayacağını açıklayan PLD Space, kısmen yeniden kullanılabilecek olan fırlatıcının Atlantik Okyanusu’na indiğini ve oradan alacaklarını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Şirketin Huelva'da yer alan tesiste gece gerçekleştirilen başarılı fırlatma, iptal edilen önceki iki denemenin ardından gerçekleşti.

Şirketin CEO'su Raul Torres, fırlatmadan kısa bir sonra yaptığı açıklamada, tüm roket sistemlerinin mükemmel çalıştığını söyleyerek, ''Bu sadece başlangıç'' ifadelerini kullandı.

Miura-1 roketini fırlatmaya yönelik ilk girişim 31 Mayıs'ta yüksek irtifa rüzgarları nedeniyle yapılamamıştı. İkinci deneme de 17 Haziran'da aviyonik sistemin ''göbek bağı'' adı verilen kablolardan tamamen ayrılamaması üzerine roketten duman ve alevler çıkması nedeniyle kalkışın durmasıyla başarısız olmuştu.

Avrupalı şirketlerin uzaya küçük uydularını göndermeye yönelik hedefleri ilerletme girişimleri yeni değil.

Geçen ocak ayında Britanyalı şirket Virgin Orbit'in roketi infilak etmiş ve fırlatma gerçekleştirememişti.

Öte yandan Almanya, İskoçya ve İsveç'teki şirketler de fırlatma yarışına girmek için sıradalar.

Cumartesi günü gerçekleştirilen Miura-1'de görev, planlanmış yörünge altı görevlerinden ilkiydi.

Fakat analistler, en kritik testin 2025'te 1'den daha büyük Miura-5'teki yörünge hizmetlerinin geliştirilmesi olacağını söylüyor.

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU