Wall Street Journal'dan kritik kripto para yorumu: Binance çöküşün eşiğinde mi?

İstifalar, işten çıkarmalar ve davalar, lider kripto para borsasını güçten düşürdü

Yaklaşık 7 bin çalışana sahip Binance, günlük işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto borsası konumunda (Reuters)

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), dünyanın önde gelen kripto borsası Binance'in yaşadığı zorlukları yazdı. 

Haberde, kripto para borsası FTX'in geçen yıl iflasını açıklamasının ardından "Binance imparatorluğunun da sallandığı" belirtildi. 

Bu yılın başında kripto para işlemlerinin neredeyse yüzde 70'inin Binance'te gerçekleştiği fakat söz konusu oranın son dönemde yüzde 50'ye kadar gerilediği ifade edildi.

Son üç ayda firmadan en az 10 üst düzey yöneticinin istifa ettiği ve yaklaşık 1500 kişinin işten çıkarıldığına da dikkat çekildi.

Yaşadığı ekonomik zorluklara ek olarak kripto para devi, ABD'de davalarla da boğuşuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kripto para borsası 2017'de Çin'de kurulmuş ancak aynı yılın eylülünde Çin yönetiminin kripto paraları yasaklama kararı üzerine merkezini Singapur'a taşımıştı. 2021'de bu ülkeden de ayrılan Binance'in şu anda herhangi bir ülkede fiziksel resmi bir merkezi bulunmuyor. Şirket çeşitli ülkelere dağıtık bir şekilde faaliyet gösteriyor. 

Borsaya ve "CZ" olarak da tanınan CEO'su Changpeng Zhao'ya ABD'de haziranda 13 ayrı suçlamadan dava açıldı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan davada, firmanın ve CZ'nin müşterilerin fonlarını yasadışı şekilde kullandığı ve dolandırıcılık yaptığı öne sürülüyor. Binance ve CZ ise iddiaları reddediyor.

WSJ, Binance'in ABD'deki kolu Binance.US'in eski CEO'su Brian Shroder'ın bu ay görevi bırakmadan önce yaptığı bir toplantıda, platform üzerinden elde edilen gelirlerin yüzde 70 oranında azaldığını söylediğini savundu. 

Shroder'ın, Binance.US'in tekrar toparlanabilmesi için CZ'nin hakkında açılan davaları çözmesi ya da hisselerini satması gerektiğini söylediği de öne sürüldü. Platformun hisselerinin çoğu CZ'nin elinde. 

WSJ, Binance.US'in iddialara ilişkin yorum talebini reddettiğini aktardı. 
 


Haberde ayrıca ABD Adalet Bakanlığı'yla Binance'ten üst düzey yetkililer arasında aylardır görüşmeler yapıldığı ve firma içinde bazı kişilerin CZ'nin artık istifa etmesi gerektiğini düşündüğü ileri sürüldü.

WSJ'nin ağustosta yayımladığı haberde de Binance'teki bazı müşterilerin Ukrayna savaşı nedeniyle ABD'nin yaptırım uyguladığı Rus bankalar üzerinden işlem yaptığı ileri sürülmüştü. ABD Adalet Bakanlığı işlemlerle ilgili soruşturma başlatmıştı. 

Son haberinde WSJ, Binance'in müşterilerinin yaptırım uygulanan Rus bankalar üzerinden işlem gerçekleştirmesini engellediği, uzun vadedeyse Rusya'dan tamamen çekilmeyi planladığını savundu. 


Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU