Washington Post, Türkiye-NATO ilişkilerini değerlendirdi: "Erdoğan, kartlarına fazla güveniyor"

"Güç simsarlığı pozisyonunu kuvvetlendirmek istiyor"

Erdoğan, 16 Eylül'deki açıklamasında, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Ankara'ya verdiği sözlerini henüz yerine getirmediğini belirtmişti (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliği konusunda "elindeki kartlara fazla güvendiğini" yazdı.

WP'nin yayın kurulunun kaleme aldığı analizde, Erdoğan'ın yürüttüğü politikayla "NATO ve birliğin düşmanı Rusya arasında gidip geldiğini ve tavizler kopararak kendi güç simsarlığı pozisyonunu kuvvetlendirdiğini" öne sürdü.

Analizde, Erdoğan'ın uluslararası politikadaki konumunu belirginleştirmesi gerektiği savunularak, şu ifadelere yer verildi: 

Erdoğan'ın çıkarlarının nerede olduğunu yeniden değerlendirmesi akıllıca olur. Ekonomik hasılası toplamda Rusya'nınkinden yaklaşık 10 kat daha fazla olan NATO müttefiklerini mi yoksa Batı yaptırımlarının ağırlığı karşısında ekonomiyi ayakta tutmaya çalışan Kremlin'deki savaş çığırtkanlarını mı destekleyecek?

Haberde, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine dair pozisyonundaki değişimlere de dikkat çekildi. Erdoğan'ın temmuzdaki NATO zirvesinde İskandinav ülkesinin üyeliğine onay vereceğini söylediği ancak bu haftaki açıklamasında onayın önce TBMM'den geçmesi gerektiğini belirttiği hatırlatıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, Erdoğan'ın İsveç'in üyeliğini onaylamadan önce ABD'yle 20 milyar dolarlık F-16 anlaşmasını sağlama almayı hedeflediği belirtildi. ABD Başkanı Joe Biden, F-16 satışına destek verdiğini belirtmişti fakat son karar ABD Kongresi'nin onayına bakıyor. Kongre ise Türkiye, İsveç'in üyeliğine onay vermeden F-16 anlaşmasını geçirme taraftarı değil.

WP'nin yazısında, F-16 meselesinin yanı sıra Türkiye'nin "terörle bağlantılı olduğunu savunduğu" İsveç'teki Kürtlere karşı baskının artırılmasını, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin yeniden başlatılmasını ve Müslüman ülkelerden büyük tepki toplayan Kuran yakma eylemlerini yasaklamasını talep ettiği de hatırlatıldı. 

İsveç'inse buna karşılık bazı Kürtleri ülkeden sınırdışı ettiği, terörle mücadele yasalarını sıkılaştırdığı ve Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu da kaldırdığı belirtildi.
 


Analizde, Erdoğan'ın politikasının belirli bir sınıra dayandığı savunularak, şu değerlendirmeler paylaşıldı: 

Erdoğan elindeki kartlara fazla güveniyor. İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi karşılığında, Türkiye'nin AB'ye katılımında ilerleme kaydedilmesi ve son zamanlarda yaygın bir protesto eylemine dönüşen Kuran yakmanın resmen yasaklanması için Stockholm'e baskı yapmak gibi sıkı pazarlık çabaları var. Bu taleplerden ilki daha baştan imkansız, ikincisiyse İsveç'in ifade özgürlüğü geleneğine ters düşüyor.

WP'nin analizinde hem Erdoğan hem de NATO için en iyi seçeneğin, ABD Kongresi'nin çizgisinde hareket ederek, Türkiye'nin İsveç'in ittifaka üyeliğine onay vermesi, daha sonra da F-16 paketinin görüşülmesi olduğu savundu. 


Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU