Köpekbalıklarının defalarca saldırdığı teknedeki denizciler kurtarıldı

9 metrelik şişme katamaran, dünyayı turlayacak keşif seferinin parçasıydı

(AMSA)

Avustralya'nın kuzeydoğu kıyısı açıklarında birkaç köpekbalığı saldırısı sonucu katamaranı zarar gören üç kişi kurtarıldı.

Avustralya Deniz Güvenliği Otoritesi (AMSA) çarşamba günü yaptığı açıklamada Mercan Denizi'nde, Cairns yakınlarında bulunan aracın her iki gövdesinin de köpekbalıklarının birkaç saldırısı sonrası hasar gördüğünü belirtti.

Uydu görüntülerinde ve AMSA'nın internet sitesinde yayımlanan videoda, teknenin kıç kısmının kayda değer bir bölümünün parçalandığı görülüyor.

AMSA yaptığı açıklamada şöyle belirtti:

Vanuatu'dan yola çıkan araç, irtibat kuruluğunda Cairns'e (Avustralya) gidiyordu.

Kurtarma ekipleri çarşamba günü saat 01.30'da acil duruma müdahale ettiğinde teknenin Mercan Denizi'nde, Cairns'in yaklaşık 835 km güneydoğusunda bulunduğu saptandı.

Tion adlı 9 metrelik şişme katamaranın Rusya'ya kayıtlı bir gemi olduğu bildirildi. ABC News'a göre Rus Coğrafya Derneği, katamaranın dünyayı turlayacak keşif seyrinin parçası olduğunu doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AMSA açıklamasında, Panama bayraklı Dugong Ace adlı araç taşıma gemisinden yardım istediklerini ve olay yerine gönderilen Cairns merkezli Challenger Kurtarma Uçağı'nın, kurtarma operasyonunun etkin biçimde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Evgeni Kovalevski ve Stanislav Beryozkin adında iki Rus ve Fransız yurttaşı Vincent Thomas Garate Etienne olduğu tespit edilen üç yolcunun perşembe günü Brisbane'e ulaşması planlanıyor.

Rus Coğrafya Derneği sözcüsü, bu keşifle iki önemli mihenk taşını andıklarını söyledi: Kaşif Adam Johann von Krusenstern'in doğumunun 250. ve Rus kaşiflerin Antarktika'yı keşfinin 200. yıldönümü kutlaması.

Yerel haberlere göre iskeleti şişirilebilen bir yelkenli trimaranla kat edilen en uzun seyir mesafesi rekorunu kırmayı amaçlayan teknenin yolculuğu, 1 Temmuz 2021'de St. Petersburg'da başladı.

Öte yandan martta denizciler, Şili kıyıları açıklarında Russian Ocean Way adlı trimarandan kurtarılmıştı. Keşif seferinin ikinci aracı olan Tion-Russian Ocean Way, nisanda denize indirilmişti.

Haziranda Tahiti'deki köpekbalıkları da tekneyi delmişti.

ABC News'un aktardığına göre AMSA acil durum müdahale görevlisi Joseph Zeller "Denizciler, onları en uygun ve en hızlı şekilde kurtaracak müdahaleyi gerçekleştirmemizi sağlayan acil yardım fenerine sahip oldukları için çok şanslıydı" dedi.

Çok iyi hazırlanmışlardı, sakinlerdi ama elbette kurtarıldıkları için havalara uçtular.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU