16 yaşındaki raketin Wimbledon'daki peri masalı tartışmalı şekilde sona erdi

Mirra Andreeva, hakemin elini sıkmadan korttan ayrıldı

16 yaşındaki tenisçi Mirra Andreeva'nın Wimbledon Tenis Turnuvası'ndaki peri masalı sona erdi.

Rus raket, rakibi Madison Keys'e 3-6, 7-6 ve 6-2'lik setlerle 2-1 yenilerek turnuvaya veda etti. Ancak maçın hakeminin, raketini fırlattığı gerekçesiyle Andreeva'ya verdiği puan cezası tartışma yarattı.

Andreeva, son 16'daki ABD'li rakibine karşı ikinci seti kaybettikten sonra raketini fırlatınca hakem Louise Azemar Engzell'den uyarı aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üçüncü sette durum 2-5'ken genç sporcu, topa vurmak için koşarken dengesini kaybedip çimde kaydı. Andreeva bu sırada raketi yere attı. 

Hakem Engzell, bu hareketi fırlatma olarak değerlendirip halihazırda bir kez uyarılan Andreeva'ya puan cezası verdi. Keys böylece eline geçen maç sayısı fırsatını kullanarak galibiyete ulaştı. 

Kararın ardından hakeme itiraz eden Rus raket, şu ifadeleri kullandı:

Hayır, bu yanlış karar. Ne yaptığını anlıyor musun? Raketi atmadım, kaydım… Raketi atmadım, düştüm. Kaydım ve sonra düştüm.

Hakemin elini sıkmadan korttan ayrılan Andreeva, maçın ardından gazetecilere de veryansın etti:

Bence bu tartışmalı bir konu. Karar doğru mu bilmiyorum. Hakem o, kararı veren de o. Ama dürüst olmak gerekirse raketi fırlatmak gibi bir niyetim yoktu. Kaydım… Belki de raketi fırlatmışım gibi göründü. Bilmiyorum.

Karar, tenis dünyasında tartışma yarattı. Tenisle ilgili Love Means Nothing adlı podcast'in sunucusu Chris Hasek-Watt, kararı eleştirdi:

Ayağının kaydığı ve ardından hayal kırıklığıyla raketini kasıtlı olarak bıraktığı görülüyor.  Ne olursa olsun bir hakemin görevi maçı anlamak ve takdir yetkisini kullanmaktır. Bu karar aptalca.

Dünya sıralamasında 102. olan Andreeva, Wimbledon'da üçüncü tura ulaşan en genç üçüncü sporcu olmuştu. Andreeva, vatandaşı Anastasia Potapova'yı 2-0 mağlup ederek son 16'ya kalmıştı. 

 

Independent Türkçe, CNN International, Guardian, BBC Sports

DAHA FAZLA HABER OKU