Hibrit araç geliştiren iki İtalyan araştırmacı, test sürüşündeki patlama sonrası hayatını kaybetti

İtalya Ulusal Araştırma Konseyi, kıdemli bilim insanı Maria Vittoria Prati ve stajyer Fulvio Filace'yi saygıyla anıyor

Temsili: İtalyan yetkililer patlamanın nedenini araştırıyor (Reuters)

İki İtalyan araştırmacı, Avrupa Birliği fonlarıyla geliştirilen bir hibrit otomobil prototipinin test sürüşü sırasında patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Araştırmacılar, geleneksel yanmalı motorlara sahip arabaları en azından kısmen güneş enerjisiyle çalışan hibrit araçlara dönüştürmeyi amaçlayan Life-Save projesi üzerinde çalışıyordu.

İtalya Ulusal Araştırma Konseyi'nde kıdemli bilim insanı ve mühendis olan Maria Vittoria Prati ve stajyer Fulvio Filace, prototipin geçen hafta cuma günü İtalya'nın güneyindeki Napoli kentinde patlamasının ardından ciddi yanıklarla çabucak hastaneye kaldırılmıştı.

Napoli'deki Cardarelli Hastanesi sözcüsüne göre, 66 yaşındaki Prati pazartesi günü üçüncü derece yanıklardan kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybederken, 25 yaşındaki Filace de perşembe gecesi öldü.

Reuters'a konuşan sözcü Pietro Rinaldi hem Prati'nin hem de Filace'nin "çok ağır durumda" hastaneye kaldırıldığını ancak "genç yaşı göz önüne alınınca" Filace'yi "kurtarma umudunun daha yüksek" olduğunu söyledi. Rinaldi şöyle ekledi:

Ama bu yeterli olmadı.

İkili, sürücülerin eski arabalarını güneş enerjisiyle çalışan elektrikli araçlara dönüştürmelerini sağlayacak yeni teknolojiyle donatılarak modifiye edilmiş bir Volkswagen Polo'nun test sürüşünü yapıyordu.

ANSA haber ajansının bildirdiğine göre, savcılar patlamanın nedenini bulmaya çalışıyor fakat soruşturmada halihazırda yöneldikleri belirli bir şüpheli yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ölümlerden dolayı "büyük şok ve üzüntü" duyduğunu ifade eden araştırma konseyi, iç denetim başlattıklarını ve soruşturmalarla işbirliği yaptıklarını ekledi.

Araştırma konseyi "parlak bir araştırmacı" ve "emisyonların incelenmesi ve alternatif yakıtların kullanımı alanında uzman" olan Prati'yi saygıyla andı.

İtalya'nın güneyindeki Salerno Üniversitesi'nin bir yan kuruluşu olan ve Life-Save projesinde öncü rol oynayan eProInn, geleneksel otomobillerin kısmen güneş enerjili yürüyen aksamlarla donatılması üzerinde çalışıyordu.

Şirketin patentli fikri standart şekilde üretilen araçları, tavanla kaput üzerine yerleştirilmiş güneş panelleri ve bataryayla şarj edilen ilave elektrik motorlarıyla donatmaktı.

Avrupa Komisyonu'nun LIFE Programı'nın finanse ettiği proje, 2017'den bu yana yaklaşık 1,8 milyon euro fon aldı. Projenin internet sitesinin cuma günkü kazadan sonra devre dışı bırakıldığı bildirildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU