Brezilya polisi Bolsonaro'nun danışmanının cep telefonunda "darbe planı" ele geçirdi

İddialara göre plan, yüksek yargı üyelerinin açığa alınmasını ve seçimlerin yenilenmesini içeriyor

2019-2022'de Brezilya Devlet Başkanı olarak görev yapan Jair Bolsonaro, siyaset atılmadan önce Brezilya ordusunda yüzbaşıydı (Reuters)

Brezilya polisi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun üst düzey danışmanı Yarbay Mauro Cid'in cep telefonunda "darbe planı" ele geçirdi.

Cid'in telefonundaki planda, kaybedilen seçimlerin ardından iktidarı vermemek için bir askeri müdahale seçeneğinin detaylandırıldığı öne sürüldü.

Planı kimin hazırladığı ve Bolsonaro'yla bağlantısı olup olmadığı yönündeki soruların yanıtı henüz bilinmiyor. 

Ocakta eski Adalet Bakanı Anderson Torres'in evinde yapılan aramada da benzer bir planın daha az detaylı haline ilişkin belgeler ele geçirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yarbay Mauro Cid, Bolsonaro'nun aşı kartında sahtecilik yaptığı iddiasıyla halen tutuklu bulunuyor. Eski Brezilya liderinin kişisel danışmanlarından biri olan Cid, Bolsonaro seçimleri kaybettikten sonra da görevinde kalmaya devam etmişti.

Cid'in telefonunda ele geçirilen planda, seçimleri kazanan Lula'nın yemin ederek göreve başlamasını engellemek için ordunun "ılımlı güç" olarak kullanılacağı üç sayfalık bir yol haritasının bulunduğu ifade edildi. Plana göre, askeri müdahaleyi meşrulaştırmak içinse yargı ve medya seçim sürecinde Lula lehine çalışmakla suçlanacaktı.

Plana göre Yüksek Mahkeme ve federal mahkeme hakimleri açığa alınacak ve yerlerine başka hakimler atanacaktı. Tekrarlanacak seçimlerin yenilenen seçim mahkemesi tarafından denetlenmesi öngörülürken, bu seçimin de ordunun uygun gördüğü bir tarihte yapılması planlanmıştı.

Brezilya ordusundan planla ilgili yapılan açıklamada, "Görüşler ve kişisel yorumlar komuta zincirinin görüşünü veya ordunun resmi pozisyonunu temsil edemez" dendi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro geçen ekimde yapılan seçimleri solcu rakibi Lula'ya kaybetmişti. Seçimlerin ardından sonuçları kabul etmeyen Bolsonaro destekçileri Kongre binasını basmaya çalışmıştı.


Independent Türkçe, AFP, RT

DAHA FAZLA HABER OKU