DSÖ: Dünyada 6 kişiden biri kısırlıktan mustarip

"Rapor önemli bir gerçeği gösterdi: Kısırlık ayrımcılık yapmıyor"

Dünya genelinde tüp bebek tedavisine başvuranların sayısı giderek artıyor (Reuters/Arşiv)

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni raporu, kısırlığın dünya geneline nasıl yayıldığını gözler önüne serdi. Dün yayınlanan rapora göre dünyada yaklaşık 6 kişiden biri kısırlıktan mustarip. 

Kısırlık, erkek ve kadın üreme sistemlerinde görülüyor. 12 ay veya daha uzun süre korunmasız ve düzenli ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi olarak tanımlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, 1990 ile 2021 arasında kısırlık prevalansı (yaygınlık) hakkında yayımlanan 133 çalışma analiz edildi. Bulgular, dünyadaki yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 17,5'inin kısırlıktan mustarip olduğunu ortaya koydu.

Veriler, kısırlık prevalansının bölgeler arasında bazı farklılıklar gösterdiği belirlendi. Örneğin, Batı Pasifik'te yaşam boyu yaygınlık yüzde 23,2 olurken Doğu Akdeniz'de bu oran yüzde 10,7 çıktı. Ancak uzmanlar bu bölgesel farklılıkların önemli ve kesin olmadığını vurguladı.

Yaşam boyu yaygınlık, yüksek gelirli ülkelerde yüzde 17,8, düşük ve orta gelirli ülkelerde yüzde 16,5 oldu.

Raporda ayrıca yaygınlığına rağmen kısırlığın önlenmesi, tanı konması ve tedavisine yönelik çözümlerin yüksek maliyet ve toplumsal damgalama gibi sebeplerden ötürü pek çok kişi için erişilmez olduğu vurgulandı. Kısırlık tedavileri çoğu ülkede özel sektörün elinde olduğu, bunun büyük maliyetlere yol açtığı belirtildi.

DSÖ, düşük gelirli ülkelerdeki kişilerin yüksek gelirli ülkelerdeki kişilere göre gelirlerinin daha büyük bölümünü kısırlık tedavisinde harcadığını tespit etti.

Yetkililer ayrıca birçok ülkede konu hakkında veri eksikliği olduğunun altını çizdi.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus raporun, kısırlığın küresel halk sağlığı sorunu olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Ghebreyesus'a göre önleme, teşhis ve tedavilere erişime dair acilen çalışma yapılması gerekiyor:

Rapor önemli bir gerçeği gösterdi: Kısırlık ayrımcılık yapmıyor.. Dünya genelinde 6 kişiden biri, hayatlarının bir noktasında çocuk sahibi olamamaktan mustarip. Bu, nerede yaşadıklarından ve hangi kaynaklara sahip olduklarından bağımsız.

 

Independent Türkçe, The Guardian, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU