Çin devlet gazetesi Elon Musk'ı Kovid açıklamaları nedeniyle topa tuttu

ABD yönetimi Kovid'in kaynağı konusunda hâlâ bölünmüş durumda

Elon Musk, 7 Ocak 2020'de Tesla'nın Çin'de faaliyet gösteren Model Y programının açılış töreni için Şanghay'da (Reuters)

Devlet destekli bir Çin basın kuruluşu, koronavirüsün kökenine dair laboratuvar sızıntısı teorisini desteklediği iddiasıyla Elon Musk'ı eleştiriyor.

NBC'nin haberine göre, pazartesi günü Global Times'ın başmakalesinde Tesla'nın sahibi, Çin'de yediği kaba pislemek anlamında kullanılan bir deyimle "Çin'in tenceresini kırmakla" suçlandı. Tesla'nın en büyük fabrikası Şanghay'da ve en büyük pazarlarından biri de Çin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning yayın organına yaptığı açıklamada, "İlgili taraflar laboratuvar sızıntısı teorisinin reklamını yapmayı bırakmalı, Çin'i karalamayı ve köken takibi meselesini siyasileştirmeyi sonlandırmalı" dedi.

Ertesi gün Global Times, resmi WeChat sayfasında "gülünç bir şekilde, ABD'deki Çin düşmanı güçler koronavirüsün Vuhan'daki bir laboratuvar sızıntısından kaynaklandığı söylentilerinin yine reklamını yapıyor" yazan yorumlar yayımladı.

Pazar günü Musk, bir Twitter kullanıcısının ABD'nin Çin'deki viral araştırmaları finanse ettiğini ve bunun da bir laboratuvar sızıntısına yol açtığını ima eden video paylaşımına yanıt verdi. Musk, Dr. Anthony Fauci'nin "bunu bir paravan organizasyon aracılığıyla yaptığını" yazdı.

Federal sağlık yetkilileri, Vuhan'da herhangi bir laboratuvar sızıntısıyla bağlantılı viral araştırmayı finanse ettiklerini reddediyor.

Musk'ın yanıt verdiği hesap, Kovid ve ABD'deki 2020 başkanlık seçimleri hakkında yanlış iddialar yayımladığı için İftira ve İnkârla Mücadele Birliği tarafından işaretlenmiş durumda.

Wall Street Journal'ın, Enerji Bakanlığı'nın gizli bir belgede Kovid'in muhtemel kaynağının bir sızıntı olduğu sonucuna vardığını ancak bu sonucun "düşük güvenle" desteklendiğini belirttiğini bildirmesinin ardından, Kovid'in laboratuvar sızıntısı teorisi hakkındaki tartışmalar son günlerde yeniden alevlendi.

FBI gibi diğer kurumlar da benzer sonuçlara ulaşırken, CIA gibi bazıları hâlâ kararsız.

Enerji Bakanlığı gazeteye yaptığı açıklamada, "Başkan'ın talimatıyla Kovid-19'un kökenini araştıran istihbarat uzmanlarının kapsamlı, dikkatli ve objektif çalışmalarını desteklemeye devam ettiğini" belirtirken raporu doğrulamadı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Journal'a yaptığı açıklamada, "Başkan Biden, Enerji Bakanlığı altındaki ulusal laboratuvarların da bu değerlendirmeye dahil edilmesini özellikle talep etti çünkü burada ne olduğunu anlayabilmek için her türlü aracı kullanmak istiyor" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU