Kısıtlamaları hafifleten Çin, Kovid-19 girdabında: "Günlük can kaybı 9 bin, vaka sayısı 1,8 milyon"

"Nisan sonuna kadar 1,7 milyon kişi virüsten hayatını kaybedebilir"

"Sıfır Kovid" uygulamasına karşı geçen ay yapılan protestolarda eylemciler, sansürden ve gözaltından kaçmak için boş dövizler kullanmıştı (Reuters)

Çin'de "sıfır Kovid" uygulaması hafifletildikten sonra vaka sayılarında büyük artış yaşandı. Batılı kuruluşlar, hükümetin verilerinin güvenilmez olduğunu öne sürerken, Pekin yönetimiyse sürecin şeffaf yürütüldüğünü savunuyor.

Ulusal Sağlık Komisyonu'nun açıkladığı verilere göre cuma günü 5 bin 500 yeni vaka tespit edilirken, bir kişi de hayatını kaybetti.

Öte yandan kitlesel PCR testi uygulamasının sonlanması ve Kovid-19 teşhisi kriterlerinin değiştirilmesiyle resmi rakamların gerçeği yansıtmadığı düşünülüyor.  

Komisyon, 7 Aralık'ta yapılan değişiklikler kapsamında asemptomatik vakaların artık kaydedilmeyeceğini belirmişti. Ayrıca Kovid-19'a yakalanıp sadece zatürre veya solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybedenlerin ölümlerinin pandemi kaynaklı can kaybı olarak sayılacağı ifade edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel sağlık verileriyle ilgili analiz hizmeti sunan Birleşik Krallık (BK) merkezli Airfinity'nin perşembe günkü açıklamasında, Çin'de virüs kaynaklı günlük can kaybının 9 bin, vaka sayısınınsa 1,8 milyon civarında olabileceği bildirildi.

Firma, 1,4 milyar nüfusa sahip ülkede Nisan 2023 sonuna kadar pandemi nedeniyle 1,7 milyon kişinin hayatını kaybedebileceğini öngörüyor.

Şirkete göre 1-29 Aralık'ta Kovid kaynaklı toplam can kaybı 100 bine yaklaşırken, vaka sayısıysa 18,6 milyonu buldu.

Airfinity, söz konusu hesaplamaların Kovid-19 kriterlerinde değişikliğe gidilmeden önce, Çin'deki farklı illerden elde edilen verilerle yapıldığını belirtti. Bu veriler, Çin gibi katı kurallar uygulayan ve daha sonra bunları kaldıran ülkelerdeki vaka sayısı artışlarıyla birlikte ele alınıyor.

ABD merkezli Sağlık Ölçümleri Değerlendirme Enstitüsü (IHME) ise sosyal mesafe uygulanmaması durumunda 1 Nisan'a kadar 500 bine yakın kişinin virüs nedeniyle ölebileceğini bildirdi.
 


Öte yandan Çin, veri paylaşımında şeffaf olduğunu savunuyor. Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan Jiao Yahui, perşembe günkü açıklamasında "Çin, Kovid-19 kaynaklı ölümleri değerlendirirken başından sonuna kadar daima bilimsel kriterleri temel aldı" demişti.

Komisyon, 26 Aralık'ta Kovid-19'un 8 Ocak itibarıyla "A kategorisi salgın hastalık" olarak ele alınmasına son verileceğini duyurmuştu. Bu doğrultuda yurtdışından gelenlere Kovid testleri pozitif olsa da karantina uygulanmayacağı belirtmişti.

Pekin yönetiminin Mart 2020'de kapadığı sınırlarını açmasının ardından ABD, İtalya, Japonya, Tayvan ve Hindistan, Çin'den gelecek yolculardan negatif test sonucu isteneceğini açıklamıştı.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, ABD'deki Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin (CDC), Kovid-19'un takibi için uluslararası sefer yapan uçaklardaki atık suları incelemeyi planladığını da aktardı. Bunun yeni varyantların tespitinde de kullanılabileceği bildirildi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yerel ve uluslararası kamuoyundan eleştiri toplayan "sıfır Kovid" uygulamasında seyahat kısıtlamaları ve toplu test faaliyetleriyle imalat, ticaret ve hizmet sektöründeki işletmelere kısıtlama getirilmesi gibi geniş ölçekli tedbirler alınmıştı.

Vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen bu strateji, geçen ay ülkenin farklı şehirlerinde patlak veren eylemlerin ardından hafifletilmişti.



Independent Türkçe, AFP, Guardian, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU