Hong Kong Baş Yöneticisi Lee: Düzen yeniden sağlandı, dünyanın finans lideri olmayı sürdüreceğiz

"En kötüyü arkamızda bıraktık"

Hong Kong'da hükümet karşıtı gösteriler ve katı pandemi tedbirleri, iş sektörünü olumsuz etkilemişti (Reuters)

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nin Baş Yöneticisi John Lee, lider finans merkezlerinden biri olmayı sürdüreceklerini söyledi.

Lee, Küresel Finans Liderleri Yatırım Zirvesi'nde çarşamba günü yaptığı konuşmada, "Dünyanın lider finans merkezlerinden biriydik, hâlâ öyleyiz ve ileride de bunu sürdüreceğiz. Hiç şüpheniz olmasın" ifadelerini kullandı.

2019'da çıkan protestolar ve Çin'in uyguladığı "sıfır Kovid" politikası, Hong Kong'daki yabancı yatırımcıların çekilmesine ve iş sektörünün zayıflamasına neden olmuştu.

Lee, kötü zamanların artık atlatıldığını savunarak, şunları söyledi:

Toplumsal düzensizlikler net şekilde geçmişte kaldı. Bunun yerini istikrar ve iş sektöründe büyümeyle Hong Kong'un geleceğine duyulan güvenin artması aldı. Kanun ve düzen yeniden tesis edildi. En kötüyü arkamızda bıraktık.

Hong Kong Merkez Bankası'nın organizatörlüğünde düzenlenen, 1 Kasım'da başlayıp 3 Kasım'da bitmesi öngörülen zirveye Wall Street devleri de katıldı.

Zirvede ABD'li bankacılık devi Goldman Sachs'ın CEO'su David Solomon, yatırım bankası Morgan Stanley'nin CEO'su James Gorman ve JP Morgan Chase'in Başkanı Daniel Pinto da yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan ABD Kongresi'ne bağlı Çin Kongre-İcra Komisyonu (CECC) geçen hafta yayımladığı açıklamada, Wall Street devlerine zirveye katılmama çağrısı yapmıştı. CECC, katılımın Lee'nin "insan hakları ihlallerini örtbas etmek anlamına geleceğini" savunmuştu.

Hong Kong Nüfus ve İstatistik Dairesi, temmuz, ağustos ve eylülü kapsayan gayrisafi yurtiçi hasıla verilerini salı günü yayımlamıştı. Buna göre Hong Kong ekonomisinin, bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,5 küçüldüğü bildirilmişti.

Hong Kong protestoları

Haziran 2019'da bir milyona yakın gösterici sokaklara dökülmüş ve suçluların Çin'e iadesi tasarısını protesto etmişti. Tepkilerin üzerine yasa ekimde geri çekilmişti.

Ancak Batı'dan ve Hong Kong'daki muhaliflerden tepki gören Ulusal Güvenlik Yasası ise Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Mayıs 2020'de kabul edilmişti. 

Yasa, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet ve terörle ulusal güvenliği tehlikeye atan etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.
 


ABD'nin yaptırım listesinde

64 yaşındaki Lee, mayısta düzenlenen Hong Kong baş yöneticisi seçimlerine tek aday olarak katılmıştı.

Çin merkezi yönetimine yakın bir isim olarak bilinen Lee, eski Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam'in görev süresinin dolmasıyla temmuzda başa geçmişti.

Daha önce İç Güvenlik Sekreteri olan polis kökenli Lee'nin, 2019'daki protesto hareketlerini bastırılmasında ve Ulusal Güvenlik Yasası kapsamında muhaliflere karşı yürütülen soruşturmalardaki rolü nedeniyle ödüllendirildiği yorumları yapılmıştı.

Lee, ABD'nin muhalefete yönelik baskılar nedeniyle yaptırım uyguladığı Hong Konglu yetkililer arasında yer alıyor.



Independent Türkçe, AFP, AA, SCMP

DAHA FAZLA HABER OKU