Satanizm ve pedofili çetesi iddialarının hedefindeki kasaba, Twitter'a dava açtı

Komplo teorisyenleri, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi de tehdit etmişti

Bodegraven-Reeuwijk sakinleri, kasabanın adının satanizm ve pedofili iddialarıyla anılmasından şikayetçi (Unsplash)

Hollanda'da Bodegraven-Reeuwijk kasabası Twitter'a dava açtı.

35 bin kişilik kasaba, 2020'den beri sosyal medyada yer alan çocuk istismarı ve satanizm iddialarının hedefindeydi.

Hollanda'nın Lahey şehrinde cuma günü görülen duruşmada kasaba, Twitter'a dava açarak iddialarla ilgili tüm içeriklerin kaldırılmasını talep etti.

Twitter'ın avukatı Jens van den Brink, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın yorum talebine yanıt vermedi.

Hollanda'nın De Volkskrant gazetesine konuşan kasabanın avukatı Cees van de Sanden ise "Komplo teorisyenleri paylaşımlarını silmezse, ilgili sosyal medya platformlarının harekete geçmesi lazım" dedi.

Satanist çete ve çocuk istismarı iddiaları

2020'de üç Twitter kullanıcısı, 1980'lerde satanist bir grubun, kasabadaki çocukları istismar edip öldürdüğüne dair iddialar paylaşmıştı.

Komplo teorilerini ortaya atan kişilerden Joost Knevel, söz konusu suçlara kasabada büyürken tanıklık ettiğini öne sürmüştü.

Knevel, Hollanda Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Kamu Sağlığı ve Çevre Enstitüsü'nün direktörü Jaap van Dissel'ın bu çetede yer aldığını ve kendisini istismar ettiğini de savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Knevel'e eşlik eden Micha Kat ve Wouter Raatgever da iddiaların sosyal medyada yayılmasını sağlamıştı.

İnternette viral olan iddialar üzerince onlarca kişi, geçen yıl kasabadaki Vrederust mezarlığına giderek, bu çete tarafından öldürüldüğüne inandıkları çocukların mezarlarına çiçekler ve eşyalar bırakmıştı.

Geçen yıl Lahey'deki mahkeme, üç şüphelinin konuyla ilgili paylaştıkları tüm içerikleri kaldırması gerektiğine karar vermişti. Fakat paylaşımlar devam etmişti.

Bu yıl temmuzda da kasaba, Twitter'dan şüphelilerin hesaplarını kapatmasını ve olaya ilişkin paylaşılan bütün içeriklerin kaldırılmasını istemişti. Twitter, Kat'ın hesabını engellerken, Knevel ve Raatgever'a ait tüm paylaşımları da platformdan kaldırdı.

Ancak kasaba, platformun sadece üç şüphelinin gönderileriyle sınırlı kalmayacak şekilde bütün içeriği kaldırmasını talep ediyor.
 


Öte yandan Raatgever ve Knevel, Dissel'ın yanı sıra Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi ve dönemin Sağlık Bakanı Hugo de Jonge'yi tehdit ettikleri gerekçesiyle, geçen yıl haziranda 18 ay hapis cezası almıştı.

Kat da bu yıl ağustosta teslim olmuş ve 3 ay hapiste tutulmasına karar verilmişti. Şüphelinin nihai cezası, 4 Ekim'deki duruşmada belli olacak.



Independent Türkçe, Reuters, RTL Nieuws

DAHA FAZLA HABER OKU