Bolsonaro'ya bir darbe daha: Brezilya Yüksek Mahkemesi, Telegram'ı yasakladı

"Pek çok platformdan engellenen Brezilya Devlet Başkanı'nın çok popüler olduğu Telegram'ın yasaklanması ekimde yapılacak seçimlerde çok etkili olacak"

Sağ görüşlü Jair Bolsonaro, 66 yaşında (Reuters)

Brezilya Yüksek Mahkemesi, Telegram'ın yasaklanmasına karar verdi. Platformu yoğun şekilde kullanan ve ekimdeki genel seçimlere hazırlanan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, kararı eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargıç Alexandre de Moraes dün yayımlanan karara gerekçe olarak platformun, Brezilya makamlarından gelen emirlere uymamasını ve dezenformasyon içeren paylaşımları kaldırmamasını gösterdi.

Moraes anlık mesajlaşma uygulamasının, polisin ve Yüksek Mahkeme'nin kararlarına riayet etmediğini söyledi:

Telegram'ın, Brezilya yasalarına saygısızlığı ve çok sayıdaki mahkeme kararına tekrar tekrar uymaması, hukukun üstünlüğüyle hiçbir şekilde bağdaşmıyor.

Brezilya'da Yüksek Seçim Kurulu, ekimde yapılacak genel seçimlerde dezenformasyona karşı denetim için Twitter, TikTok, Facebook, WhatsApp, Instagram ve YouTube'la geçen ay bir anlaşma imzalamıştı. Telegram ise anlaşmaya katılmamıştı.

Yargıç Moraes, Yüksek Seçim Kurulu kararlarının da Telegram tarafından göz ardı edildiğini ve dezenformasyonla mücadelede işbirliği yapılmadığını belirtti.

Öte yandan yanlış bilgi sebebiyle bazı paylaşımları Facebook, Twitter ve YouTube gibi mecralarda yasaklanan Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun, Telegram'da 1 milyondan fazla takipçisi var.

Anketlerde eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya geçildiği görülen Bolsonaro, seçim çalışmalarında Telegram'a büyük önem veriyor.

Devlet Başkanı, kararı “kabul edilemez” diye niteledi ve halkın özgürlüğünün tehlikeye atıldığını öne sürdü:

Telegram'ımız, milli çıkarlarla ilgili atılan pek çok önemli adıma dair halkı her gün bilgilendiriyor. Çoğu kişi ne yazık ki bunları görmüyor.

Dijital iletişim uzmanı Pablo Ortellado, kararın "siyaseti ve seçimi çok etkileyeceğini” savundu.

Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov, yasak kararının ardından bir açıklama yaptı. Durov, mahkemeden taleplerini özel bir e-posta adresine göndermelerini istediklerini söyledi. Ancak açıklamaya göre talepler, şirketin kullandığı eski bir e-posta adresine gitmeye devam etti.

Durov, bu yüzden kararları gözden kaçırdıklarını, söz konusu e-postaları bulduklarını ve sorunu çözmeye çalıştıklarını duyurdu.

 

Independent Türkçe, AFP, Verge

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU