5 maddede Ukrayna direnişi: Rus ordusunun ilerleyişi nasıl yavaşlatıldı?

Uzmanlar, "Kiev üç günde düşer" varsayımının nasıl hayal olduğunu anlattı

Ukrayna'da siviller, Rus askerlerine karşı direnmek için kendi yaptıkları molotof kokteyllerini kullanıyor (Reuters)

Rusya - Ukrayna savaşında 13. güne girilirken, Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde çatışmalar sürüyor.

Öte yandan Ukrayna'da askeri birlikler ve gönüllü silahlanan sivil gruplar, Rus askerlerine karşı ciddi bir direniş gösteriyor.

Fransız haber ajansı AFP, uzmanlardan aldığı görüşlerle Ukrayna'nın Rus birliklerinin ilerleyişini bu noktaya kadar nasıl yavaşlattığını 5 maddede inceledi.

1- Hazırlık

Ukrayna, Rusya'nın 2014'te Kırımı yasadışı şekilde ilhak etmesinden bu yana Batılı devletlerin de desteğiyle silahlı birliklerini güçlendirdi.

2016'da NATO ve Kiev, Ukraynalı askeri birliklerin eğitilmesi için ortak bir program başlatmıştı. Şu anda sayıları 2 bin civarındaki bu birlikler, silahlı direnişe katılmak isteyen gönüllülere de destek sağlıyor.

ABD'deki Georgetown Üniversitesi'nden eski CIA görevlisi Douglas London, "Ukraynalılar muhtemel bir Rus istilasına karşı direnmek için son 8 yıldır teçhizat edindi, planlama ve eğitimler düzenledi" dedi.

2 - Arazi ve topluma dair bilgi avantajı

AFP, Rusya'nın Sovyetler Birliği döneminden kalma bilgilerle Ukrayna'nın kendi arazi koşulları ve toplumsal yapılanmalarına dair bilgisini hafife aldığını yazdı. Bunların arasında yolların ne zaman çamura dönüşeceğinden direniş için yerel halkın silahlanma kapasitesine kadar birçok unsur bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

College of International Security Affairs'ten Spencer Meredith, gayrinizami harp durumunda zayıf konumdaki birliklerin, güçlü taraf karşısında "araziye, yerel bölgelere ve toplumsal bağlantılar hakkındaki bilgilere dair avantajlarını" azami düzeye çıkarabilme şansı bulunduğunu belirtti.

3 - Dayanışma

Ukraynalılar, Rusya'nın istilasına karşı Kiev'i terk etmeyen Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle birlikte ciddi bir direniş sergiledi.

Rusların sivilleri öldürdüğünü ve bunun için intikam alınacağını belirten Zelenski, dünkü açıklamasında "Bu savaşta canilik yapan herkesi cezalandıracağız" demişti.

Zelenski geçen haftaki açıklamasındaysa yaklaşık 16 bin sivilin, Rus askeri birliklerine karşı direnişe katılmak için gönüllü olarak silahlandığını söylemişti.

4 - Stratejik hatalar

AFP'ye konuşan bir askeri uzman, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon kararıyla başlayan savaşta Kremlin'in stratejik hatalar yaptığını savundu.
 


ABD'deki kar amacı gütmeyen Deniz Analizi Merkezi'ndeki (Center for Naval Analyses) Rusya Çalışmaları Programı direktörü Michael Kofman, "İlk başta hemen Kiev'e askeri birlik sokabileceklerini düşündüler. Fakat çok erkenden güç kaybetmeye başladılar" dedi.

Kofman, "Varsayımlar gülünçtü. Kiev'i üç günde nasıl ele geçirebilirsiniz? Rus ordusu şimdi kendisini duruma göre ayarladı ve bunu birleşik güçlerden oluşan bir askeri operasyon olarak yürütüyor" ifadelerini kullandı.

5 - Psikolojik korku

Rusya, savaştan önce yüzbinlerce askeri birliğini Ukrayna sınırına yığarak tehlike çanlarının çalmasına neden olmuştu. Fakat AFP, bu askerlerin çoğunun komşu ülkeye savaşa gönderileceğini bilmediğinin de ihtimal dahilinde olduğunu yazdı.

ABD'deki kar amacı gütmeyen düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nden Tom Pepinsky, Moskova istilayı ilerlettikçe Ukrayna'nın Rus savaş esirlerine muamelesinin daha da sertleşebileceğini belirtti.

Pepinsky, "Ruslar uykusuz ve aşırı tepki göstermeye meyilli olduğunda Ukrayna direnişi en etkili halini alır" dedi.



Independent Türkçe, AFP, Washington Post, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU