ABD'lilerin sperm kalitesinin düştüğü ortaya çıktı

Sperm örneklerini analiz eden araştırmacılar, 4 ana kritere odaklandı

Uzmanlar çevresel faktörlerin, beslenme düzeninin ve yaşam tarzının sperm kalitesinde rol oynadığını söylüyor (AFP)

Bilim insanları ABD’lilerin sperm kalitesinin son 15 yıldır düştüğünü tespit etti. Düşüşün nedeni açıklığa kavuşmasa da çevresel faktörlerin rol oynamış olabileceği düşünülüyor.

Araştırmada Ocak 2005 ve Nisan 2021 arasında ABD'nin 9 farklı bölgesinde yaşayan donörlerden alınan sperm örnekleri incelendi.

Aralarında Los Angeles, Cambridge, New York ve Houston’ın da bulunduğu bölgelerden araştırmaya katılan 3 bin 532 erkeğin yaşı 19 ve 38 arasında değişiyordu.

Sperm örneklerini analiz eden araştırmacılar, 4 ana kritere odaklandı: Üreme sıvısının hacmi, ortalama yoğunluğu, spermin doğru şekilde yüzebilme yeteneği ve hareketli sperm sayısı.

Bulgular bu kriterlerden üçünde önemli miktarda düşüş tespit etti. Üreme sıvısının yoğunluğu, spermin yüzme yeteneği ve hareketli sperm sayısında 16 yıllık süre boyunca azalma gözlemlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın bulguları, Mount Sinai Hastanesi’nin Icahn Tıp Fakültesi’nde görevli doğurganlık uzmanı Chelsea Canon tarafından, Amerikan Üreme Tıbbı Derneği’nin geçen hafta Baltimore'da düzenlenen konferansında sunuldu.

Araştırmacılara göre, sperm kalitesinin düşmesinin nedeni henüz net değil. Ancak konuyla ilgili önceki araştırmalar çevresel faktörlerin ve bireylerin yaşam tarzının sperm kalitesinde rol oynadığını göstermişti. Bu nedenle araştırmacılar elde ettikleri bulguların ardında da çevresel faktörlerin olabileceğini düşünüyor.

Örneğin Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacıların geçen ay yürüttüğü bir çalışma, hava kirliliğinin farelerde beyin iltihaplanmasına yol açarak sperm sayısını azalttığını ortaya koymuştu.

Maryland Üniversitesi’nde görev alan tıp profesörü Charles Hong, söz konusu araştırmayı şöyle yorumlamıştı:

Elde edilen bulgular, doğurganlığın ötesinde daha geniş sonuçlar barındırıyor çünkü hava kirliliği sebebiyle oluşan beyin iltihaplanması, aralarında yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıkların da bulunduğu pek çok durumla ilişkili olabilir.

 

Independent Türkçe, Newsweek, Popular Science Türkiye

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU