Nijerya’da 15 öğrenci fidye karşılığında serbest bırakıldı

Bethel’den kaçırılan 56 öğrencinin serbest bırakıldığı veya kaçtığı kaydedildi. Hayab, “65 öğrenci hala ellerinde, serbest bırakılmaları için çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu

Kaduna bölgesindeki güvenlik alarmı verildi (AFP)

Nijerya'nın kuzeybatısında en az 100 lise öğrencisini kaçıran silahlı kişiler, 15 rehineyi daha fidye karşılığı serbest bıraktı.

5 Temmuz'da Kaduna şehri eteklerinde bulunan Bethel Baptist Lisesi'ne baskın düzenleyen onlarca silahlı, 121 öğrenciyi kaçırmıştı.

Kuzey ve orta Nijerya’da yerel olarak ‘haydut’ olarak bilinen silahlı çetelerin terör faaliyetleri düzenleme, yağmalama, hayvan çalma ve fidye için adam kaçırma gibi olaylar uzun süredir sık sık yaşanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çetelerin kaçırma eylemleri için okul ve kolejleri hedef alması neticesinde Aralık ayından bu yana bine yakın öğrenci kaçırıldı. Kaçırılanların çoğu yürütülen müzakereler sonucu serbest bırakılırken, onlarca kişi ise ormanlık alanlarda kurulan kamplarda tutuluyor.

Bethel okulunda kaçırılanların ailelerinin temsilcisi Rahip Joseph Hayab AFP'ye verdiği demeçte, "Fidyenin ödenmesiyle dün gece 15 öğrenci serbest bırakıldı” ifadelerine başvurdu. Ancak fidye için ödenen tutarı açıklamayı reddetti. Zirâ herhangi bir fidye ödemeye karşı olduklarını vurgulayan yerel yetkililer, kaçırılan kişilerin serbest bırakılması karşılığında para ödeyen herkesi hapse atmakla tehdit ediyor.

Bethel’den kaçırılan 56 öğrencinin serbest bırakıldığı veya kaçtığı kaydedildi. Hayab, “65 öğrenci hala ellerinde, serbest bırakılmaları için çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Çarşamba günü motosikletli silahlı kişilerin Kuzey Nijerya'da bulunan Katsina eyaletindeki bir İslami okuldan 9 öğrenciyi kaçırması, iki ay içinde türünün ikinci operasyonu sayılıyor.

Nijerya'nın merkezindeki Nijer eyaletinde yer alan Tegina'da Haziran ayında düzenlenen bir İslami seminer sırasında kaçırılan en az 136 çocuğun hala rehine olduğu, 4’ünün hayatını kaybettiği biliniyor.

Çocuklardan birinin ailesinin ifade ettiğine göre çete Cuma günü aylardır kıyafetlerini değiştirmeyen öğrencilere kıyafet gönderilmesini istedi. Tamamı kaçırılan yedi çocuk annesi Meryem Muhammed, AFP'ye verdiği demeçte, “Okul müdürüyle temasa geçen çete üyeleri, ebeveynlerden çocuklar için yeni kıyafetler göndermelerini istemiş, giydikleri kıyafetlerin eskidiğini söylemiş” ifadelerine başvurdu.

Kaçırma olaylarının ardında bir ideolojiden çok açgözlülük olduğu anlaşılıyor. Ancak birçok uzman, bu suç çetelerinin Batı Afrika'daki terör örgütü Boko Haram ve DEAŞ ile yakınlaşacağından endişeleniyor.

Nijerya'da öğrencilerin kaçırılmasıyla ilgili haberler, Boko Haram örgütünün Borno eyaletinde kırsal bir okuldan yaklaşık 300 kız öğrenciyi kaçırdığı 2014 yılında uluslararası manşetlere taşınmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU